Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 dec 2009 - Anul XIV, nr. 302 (4288)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Bilanţ

Anul cu cele mai mari investiţii în municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un an al investiţiilor de zeci de milioane de euro, în ciuda crizei economice, aşa a caracterizat ieri primarul Ion Lungu anul care se apropie de final, în cadrul unui bilanţ de activitate prezentat ieri.
“Anul acesta au fost efectuate investiţii de peste 50 de milioane de euro, în această privinţă este cel mai bun an al municipalităţii după Revoluţie. Majoritatea banilor provin din proiecte europene, pentru că avem în curs de derulare proiecte de peste 150 de milioane de euro”, a declarat Lungu, care a prezentat şi principalele investiţii realizate în această perioadă.
Cele mai mari investiţii din acest an sunt, fără îndoială, cele efectuate în cadrul proiectului ISPA, de modernizare şi extindere a reţelelor de apă, canalizare şi epurare la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ. Valoarea lucrărilor efectuate anul acesta este de aproximativ 32 milioane de euro.
Acestora li se adaugă lucrările de reabilitare a reţelelor de termoficare, în valoare de peste şase milioane de euro.
Reabilitarea termică a blocurilor, program iniţiat anul acesta, a adus municipalităţii fonduri de 42 de miliarde lei vechi, care au fost folosite pentru anveloparea termică a 533 de apartamente, din 16 blocuri.
În total, în acest program au fost înscrise 181 de blocuri, cu un număr de 5910 apartamente.
Tot la lucrări efectuate anul acesta se înscrie şi modernizarea străzii Cernăuţi, care este finalizată în proporţie de 60%.
“Am sprijinit anul acesta cu peste zece miliarde lei vechi Spitalul Judeţean Sf. Ioan cel Nou Suceava, dar şi numeroase proiecte culturale şi sportive, cea mai notabilă performanţă din acest an fiind participarea echipei de handbal masculin CS “Universitatea Suceava” la finala Challenge Cup la nivel European”, a enumerat Lungu o parte din realizările acestui an.

 

Sute de noi locuinţe pentru tineri şi familii defavorizate

Tot anul acesta au fost finalizate 120 de locuinţe noi, în zona Metro, din care 80 sunt apartamente ANL şi 40 de apartamente sunt destinate chiriaşilor evacuaţi din casele naţionalizate. Alte 80 de apartamente, tot în zona Metro, vor fi realizate anul viitor, pentru acestea fiind deja repartizată suma de 85 miliarde lei vechi. În plus, au fost finalizate blocurile 20, 21 şi 22, de la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni, recepţia acestora urmând să aibă loc în scurt timp.

 

Investiţiile în învăţământ, prioritare în fiecare an

Tot la capitolul realizări se numără şi finalizarea lucrărilor la o nouă grădiniţă, cu 300 de locuri, pe strada Slătioarei, în cartierul Obcini, precum şi inaugurarea grădiniţei cu 390 de locuri şi program prelungit “1,2,3” de pe strada Tineretului din cartierul Burdujeni.
Tot anul acesta au fost finalizate şi lucrările de modernizare şi extindere a două grădiniţe – “Aşchiuţă”, de pe strada Alexandru cel Bun, şi “Prichindelul”, de pe strada Baladei.
Odată cu începerea anului şcolar a fost inaugurată şi sala de sport a Şcolii Generale nr. 9 din cartierul Obcini, singura sală de sport din acest mare cartier al Sucevei.

 

Proiecte pentru reconstrucţia şi dezvoltarea Sucevei

O bună parte din proiectele puse în practică anul acesta vor fi continuate şi în 2010, în vreme ce altele noi vor fi demarate de anul viitor.
Astfel, lucrările de modernizare a infrastructurii subterane a Sucevei vor fi continuate şi în 2010, când ar trebui să fie finalizat programul ISPA, dar, în paralel, vor începe alte lucrări care vor face ca oraşul să fie în continuare un imens şantier.
Astfel, prin Planul Integral de Dezvoltare a Municipiului Suceava, în valoare de 22,24 milioane de euro, care a fost aprobat anul acesta la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est, urmează să fie reabilitată zona centrală, să fie realizată o parcare subterană cu 200 de locuri, să fie refăcut bulevardul principal al Sucevei, de la intrarea dinspre Fălticeni până la ieşirea spre Botoşani, dar şi o parte a străzilor de prin cartiere.
Un alt proiect major, ale cărui baze au fost puse anul acesta, odată cu aprobarea sa şi alocarea unei sume de 14 milioane de euro, este cel de modernizare a Cetăţii de Scaun a Sucevei.
Centura ocolitoare a Sucevei este un alt proiect care a fost realizat parţial anul acesta, dar va continua şi în 2010, la fel ca şi măsurile de aplicare a Studiului de Trafic, realizat în 2009, dar pus în aplicare doar parţial.
2010 va fi anul în care 154 de tinere familii din Suceava vor primi parcele de teren de câte 300 mp pe dealul Tătăraşi, pentru a-şi construi locuinţe, în vreme ce sutele de familii care au primit anterior teren pe Dealul Mănăstirii vor beneficia de apă potabilă şi canalizare, după ce reţeaua de electricitate a fost finalizată anul acesta.
Modernizarea iluminatului public din municipiul Suceava este un alt amplu proiect care va fi pus în practică de anul viitor, după ce anul acesta s-a reuşit transferarea infrastructurii de iluminat de la E.ON la primărie.
Tot anul acesta au fost transferate definitiv la municipalitate cinematografele Modern şi Arta, care, de anul viitor, vor intra într-un proces de modernizare, menit să asigure sucevenilor un cadru potrivit pentru desfăşurarea de evenimente culturale.
“În condiţii de criză economică, de condiţii financiare destul de stricte, am avut un an bun la Primăria Suceava. Ne dorim ca şi 2010 să fie un an al investiţiilor şi reconstrucţiei oraşului”, a concluzionat Lungu.

 

Nerealizările anului 2009

La întocmirea bilanţului de final de an, primarul Sucevei a evidenţiat atât realizările, cât şi nerealizările acestui an de mandat.
„Cu toate investiţiile derulate, avem totuşi şi nerealizări. Aici aş trece problema realizării unui depozit ecologic pe raza municipiului Suceava, la Moara, pentru că transportul gunoiului produs în oraş ne va da multe bătăi de cap şi anul viitor.
De asemenea, trebuie să stabilim definitiv strategia de încălzire a locuinţelor sucevenilor, prin realizarea unei noi capacităţi de producţie la Termica.
Şi nu în ultimul rând, nu au fost asfaltate străzile pe care s-a intervenit în cadrul lucrărilor de termoficare şi a celor ISPA. Acest lucru se va întâmpla după finalizarea lucrărilor, cel mai probabil anul viitor”, a spus Ion Lungu, care şi-a cerut scuze pentru neplăcerile provocate sucevenilor de lucrările din acest an, dar şi pentru cele care vor mai fi şi anul viitor, menţionând că altă cale nu există, refacerea infrastructurii subterane şi supraterane fiind o necesitate urgentă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anul cu cele mai mari investiţii în municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 2108 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Anul cu cele mai mari investiţii în municipiul Suceava4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei