Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 dec 2009 - Anul XIV, nr. 291 (4277)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sancţionaţi

Pagube de miliarde în pădurile Sucevei, făcute cu acordul şefilor de ocoale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Afaceri de miliarde de lei vechi, făcute cu lemnul tăiat ilegal din pădurile statului, au fost demascate de noua conducere a Direcţiei Silvice Suceava, care, în urma unor controale efectuate în ultima perioadă la o serie de ocoale silvice, a prezentat trei cazuri extrem de grave.
Astfel, în toate cele trei cazuri, tăierile ilegale au fost făcute cu ştiinţa şi cooperarea personalului şi chiar a celor aflaţi la conducerea ocoalelor silvice, lucru demonstrat în principal de însemnarea arborilor tăiaţi cu ciocanul de marcat.

 

Aproape 600 de arbori, marcaţi şi tăiaţi ilegal la Mălini

Cele mai mari pagube descoperite de echipele de control ale Direcţiei Silvice Suceava au fost în cadrul Ocolul Silvic Mălini, în cursul lunii noiembrie.
“La Ocolul Silvic Mălini, printr-un control de fond, au fost descoperite o serie de pagube, foarte mari pentru un singur canton.
Astfel, s-a constatat o pagubă de 557 de metri cubi de arbori tăiaţi ilegal, cu o valoare de peste 161.000 de lei (1,6 miliarde de lei vechi). Mecanismele prin care s-au produs aceste pagube nu sunt rudimentare, ci sunt generate de folosirea abuzivă a ciocanului de marcat.
Răspunderea directă este inclusiv a şefului de ocol, pe lângă cel care a folosit în mod ilegal acest ciocan. Deşi paguba este foarte mare, am reuşit să surprindem acest fenomen şi să îl oprim, iar de acum încolo aşteptăm să îşi spună cuvântul legea, prin sancţionarea celor vinovaţi”, a declarat Mihai Miheţiu, şeful silvicultorilor suceveni.

 

Măgării cu aspect legal şi la Pătrăuţi

Acesta a mai dat exemplu de nereguli săvârşite cu ştiinţa conducerii ocolului silvic şi tăierile ilegale de la Pătrăuţi.
“Am aflat cu surprindere de implicarea directă a fostului şef de ocol în marcări ilegale, tăierea şi comercializarea ilegală a materialului lemnos. Fapta are cu siguranţă caracter penal, diferenţa constatată fiind de 51 de metri cubi, cu o valoare estimată a pagubei de 4900 de lei. De asemenea, prin folosirea abuzivă a ciocanelor silvice au fost marcaţi şi tăiaţi ilegal 41 de arbori, cu o valoare de 31.799 lei, faptă ce cade în sarcina directă a fostului şef de ocol”, a adăugat Mihai Miheţiu.
Un alt caz în care este condamnată, de către conducerea Direcţiei Silvice, implicarea şefului de ocol, s-a petrecut la Vatra Dornei, unde fostul şef de ocol este cercetat pentru marcarea a 77 de metri cubi de lemn în mod ilegal, valoarea pagubei fiind de 13.588 de lei, în teren particular, probabil la solicitarea deţinătorului acelei suprafeţe.

 

Transparenţă totală din partea noii conduceri

Şeful Direcţiei Silvice Suceava a precizat că nu va da numele colegilor sancţionaţi şi anchetaţi în prezent, deşi aceştia nu fac cinste breslei silvicultorilor.
“Actuala echipă a promis transparenţă totală şi recunoaşterea unor greşeli care mai apar şi în activitatea noastră.
În situaţiile în care se dovedeşte că anumite abateri s-au făcut cu ştiinţa personalului silvic, vreau ca severitatea să fie maximă şi nu ezităm să apelăm la organele de cercetare, dacă există şi o tentă penală a acestor abateri”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu.
Printre sancţiunile directe date şefilor de ocol, şefilor de district, pădurarilor şi tehnicienilor din ocoalele silvice respective se numără diminuări de salariu şi suspendări din funcţie, de asemenea, fiind formulate sesizări organelor de cercetare penală pentru toate persoanele implicate. Cazurile au fost introduse şi pe ordinea de zi a Consiliului de Disciplină a RNP, unde ar putea fi luate măsuri şi mai drastice, culminând cu desfacerea contractului de muncă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pagube de miliarde în pădurile Sucevei, făcute cu acordul şefilor de ocoale.
 Vizualizări articol: 1086 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
Pagube de miliarde în pădurile Sucevei, făcute cu acordul şefilor de ocoale3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Paduria e afacere buna trimis de
(11 dec 2009, 12:48:35
cam tirziu sa sesizat ocolul silvic de furturile masive din judeti.dar puteti sal intrebati pe fluture ca el a coordonat mai multe hotii.ca totii ceilaltii
2.   De le atrageai atentia deveneai suspect! trimis de
(11 dec 2009, 17:29:42
Padurile din jurul Mitocului si Patrautului ,pe unde am mai fost eu in timpul toamnelor, erau pline cu carutasi si masini la pinda si-si studiau traseele...se vedeau ca erau incurcati, agitati. Politia din zona,... cu ei... ,,mina-n mina. De le atrageai atentia deveneai suspect!

Duminicile, inspecial, se lucra con fuoco ....de fiecare data se auzeau citecele stridente ale drujbelor....
3.   Re trimis de
(11 dec 2009, 21:08:04
asa baiete , rupei
4.   Re trimis de
(11 dec 2009, 21:14:33
Gaterele sefule , verifica gaterele ........poate vi si pe la noi prin Solca sa vezi ce mai este , vino cu colindul sau cu plugusorul sa vezi cu ochii tai cum merge treaba in aste zile de mari sarbatoare .

Avem si noi oleaca de padure si vrem sa mai ramaie si la urmasii nostri dar astia au raso toata , cu stirea DTRSV-ului si alora de la Ocolul Silvic Bucovina din Campulung Moldovenesc care administreaza obstea noastra .

E vorba de Obstea Arbore care are padurea pe raza orasului nostru , Solca .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei