Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 nov 2009 - Anul XIV, nr. 271 (4257)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Promovarea tradiţiilor

Grupul folcloric „Datini de suflet” din Bogdăneşti, invitat în Elveţia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Grupul folcloric „Datini de suflet” din Bogdăneşti a fost invitat, în perioada 9 – 16 decembrie, în Elveţia – zona Gland, pentru a susţine câteva spectacole de colinde şi obiceiuri de iarnă, pentru comunitatea românească din Elveţia.
Din păcate, membrii grupului, elevi şi cadre didactice din Bogdăneşti, riscă să nu poată onora invitaţia primită din ţara cantoanelor, pentru că încă nu au suficienţi bani pentru a achita cheltuielile cu transportul. Ei mai au nevoie de circa 4.000 de lei.

 

Nu şi-a uitat rădăcinile

Invitaţia de a merge în Elveţia şi de a promova tradiţiile româneşti a venit de la o fiică a satului Bogdăneşti, Teodora Hălăucescu, care a plecat în urmă cu 25 de ani de pe meleagurile natale, dar care nu şi-a uitat rădăcinile.
Cu o dragoste necondiţionată pentru Bucovina, pentru Bogdăneşti, leagănul copilăriei sale, pământul sfânt în care se odihnesc părinţii ei, Teodora Hălăucescu se va ocupa de cazarea românilor şi organizarea de spectacole în câteva oraşe din Elveţia, unde există comunităţi de români mai numeroase.
Cu ajutorul unor oameni cu suflet mare, care au înţeles care este mesajul pe care îl duc românii din Bogdăneşti în Elveţia, grupul folcloric a adunat o sumă însemnată de bani.
Printre sponsori se numără SC Dedeman Bacău, SC Nicopaul Bogdăneşti, SC Betty Ice Suceava, Ţilică Solcanu, Viorel Holban, Dana Apetri, Antoneta Leonte, Pavelică Tărăboanţă, Ionel Solcanu. Şi SC DMV Trans Europa SRL a promis că îi va sprijini pe membrii grupului „Datini de suflet” din Bogdăneşti.

 

Colinde şi obiceiuri de iarnă

„Datini de suflet” va susţine în Elveţia câteva spectacole de colinde tradiţionale româneşti, obiceiuri de iarnă: „Steaua”, „Pluguşorul”, „Jocul Ursului”, „Jocul Caprei”, „Sorcova”, „Horă tradiţională românească” – muzică instrumentală.
Deplasarea românilor în Elveţia face parte din Proiectul „Comunitate pentru comunitate”, realizat în parteneriat cu comunitatea română din Elveţia – zona Gland, prin intermediul Teodorei Hălăucescu, care, de-a lungul timpului, a făcut foarte multe lucruri frumoase pentru oamenii din mijlocul cărora a plecat, pentru românii ei dragi, pentru copiii din Bogdăneşti, cărora le-a deschis o Ludotecă.
Proiectul „Comunitate pentru comunitate” este coordonat de câteva cadre didactice din Bogdăneşti, profesoara Maria Holban, profesorul Corneliu Solcanu, învăţătoarele Viorica Solcanu şi Rodica Podoleanu.

 

„Comunitate pentru comunitate”

„Obiectivul acestui proiect este promovarea şi păstrarea nealterată a tradiţiilor locale, specifice sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, dezvoltarea capacităţii celor implicaţi de a comunica şi realiza în echipă activităţi pentru înţelegerea valorilor tradiţionale locale cu impact în cele două comunităţi, română şi elveţiană”, ne-a declarat profesoara Maria Holban.
În acelaşi timp, ne-a mai spus Maria Holban, proiectul urmăreşte şi strângerea de fonduri şi cadouri pentru copiii din Bogdăneşti. „Elevii din clasele I – IV vor avea o mare surpriză de Crăciun. La o dată pe care o vom face cunoscută ulterior, vom organiza o mare serbare la Căminul cultural din Bogdăneşti, unde vom prezenta atât elevilor, cât şi părinţilor, întregii comunităţi, spectacolul pe care noi l-am pregătit şi sperăm să îl facem cunoscut şi peste hotare. După concertul de colinde şi obiceiuri de iarnă, copiii vor primi cadouri, sperăm noi, multe dintre ele aduse din Elveţia, multe jucării, în cadrul proiectului <Comunitate pentru comunitate>”, a mai completat profesoara Holban.

 

Promovare

Cadrele didactice care coordonează proiectul „Comunitate pentru comunitate” ne-au spus că scopul deplasării Grupului folcloric „Datini de suflet” în Elveţia reprezintă şi o modalitate directă de promovare a României peste hotare, a Bucovinei, a oamenilor care încă mai preţuiesc costumul popular, colindele, jocurile şi instrumentele muzicale tradiţionale.
„În acest fel, comunitatea de români din Elveţia va <gusta>, pentru câteva zeci de minute, din farmecul şi frumuseţea tradiţiilor noastre, de care s-au despărţit, unii dintre ei, şi cu 30, 40 de ani în urmă”, ne-a spus învăţătoarea Viorica Solcanu.
Proiectul „Comunitate pentru comunitate” s-a realizat în parteneriat cu Şcoala de Arte şi Meserii din Bogdăneşti, Primăria şi Consiliul Local Bogdăneşti, Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” şi Parohia „Sfinţii Voievozi”.

 

Mai au nevoie de 4.000 de lei

Pentru că au muncit foarte mult şi s-au pregătit în mod exemplar pentru a face cinste comunităţii şi ţării pe care o reprezintă, membrii Grupului „Datini de suflet” fac un apel către toţi oamenii de bine să-i ajute să adune suma de care mai au nevoie pentru a reuşi să ajungă în Elveţia.
Ei mai au nevoie de circa 4.000 de lei. Cei care pot să dea o mână de ajutor acestor copii şi cadre didactice care fac parte din Grupul „Datini de suflet” pot să ia legătura cu profesoara Maria Holban, la numărul de telefon 0742 743 445. Orice sumă, cât de mică, le-ar fi de mare ajutor. Dacă nu adună, până la sfârşitul lunii noiembrie, aceşti bani, s-ar putea ca toate visurile copiilor din Bogdăneşti şi tot efortul grupului folcloric de a promova tradiţiile din Bucovina să se dărâme.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grupul folcloric „Datini de suflet” din Bogdăneşti, invitat în Elveţia.
 Vizualizări articol: 2055 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Grupul folcloric „Datini de suflet” din Bogdăneşti, invitat în Elveţia3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ELVETIA trimis de
(18 nov 2009, 15:40:23
Si corul Manastirii Sf. Ioan cel Nou din Suceava a fost invitat anul trecut in Elvetia de catre d-na Halaucescu. A fost o experienta de neuitat...si cred ca se vor gasii sponsori ca sa -i faca fericiti pe acesti copii...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei