Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 nov 2009 - Anul XIV, nr. 260 (4246)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Depăşiţi de situaţie

Sute de elevi, lăsaţi să intre în şcoala ce trebuia închisă din cauza gripei noi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sute de elevi de la Şcoala Creştină Particulară Filadelfia din municipiul Suceava au venit ieri dimineaţă la şcoală şi au făcut primele ore, deşi autorităţile sanitare anunţaseră încă de marţi seară că unitatea de învăţământ respectivă va fi închisă şi va intra în carantină, pe motiv că patru elevi au fost diagnosticaţi cu virusul AH1N1, iar alţii sunt suspecţi de boală.
Ieri dimineaţă, în jurul orei 9.00, la şcoala considerată un focar al gripei noi se ţineau ore, iar sute de elevi se aflau în sălile de curs ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. Asta în timp ce, pe prima pagină a ziarelor locale, se anunţa faptul că şcoala va fi închisă pentru a-i feri pe elevii care învaţă acolo să se îmbolnăvească de gripa nouă.
Întrebat ieri care este motivul pentru care a permis accesul elevilor în şcoală, directorul Ioan Bădeliţă a declarat că nu putea să suspende cursurile în lipsa unei adrese de la autorităţile sanitare în măsură, şi anume Direcţia de Sănătate Publică (DSP), adăugând că şi de cazurile confirmate a aflat din alte surse decât cele oficiale.

 

Elevii, reţinuţi în şcoală şi pentru triaj epidemiologic

„Nu am primit de la DSP nici măcar un telefon prin care să fiu avertizat că în şcoală există cazuri de boală confirmate. Adresa a sosit de-abia în jurul orei 10.00, când a venit şi o echipă de specialişti care a mers din clasă în clasă şi a verificat starea de sănătate a copiilor, a recoltat analize celor care prezentau semne de răceală. Pe măsură ce se termina de efectuat triajul epidemiologic într-o clasă, copiii erau lăsaţi să plece acasă. La ora 13.00, verificarea copiilor nu se terminase, patru clase de elevi fiind încă în şcoală”, a subliniat Ioan Bădeliţă.
Întrebat despre măsurile întârziate de la Şcoala Filadelfia, ieri, directorul DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei, s-a dezlănţuit, declarând într-o primă fază că nu trebuie să dea prea multe explicaţii jurnaliştilor curioşi, care, în opinia sa, nu fac decât să-l reţină din treabă.
„S-a trimis adresa la ora 10.00 fiindcă mai întâi a trebuit să informăm Centrul Naţional şi să obţinem acordul acestuia”, s-a justificat în cele din urmă şeful DSP. El a negat faptul că elevii au stat la cursuri când, de fapt, şcoala ar fi trebuit să fie închisă, afirmând că elevii s-au aflat în unitate doar fiindcă au fost chemaţi pentru triajul epidemiologic. „Elevii au venit la şcoală pentru că au fost chemaţi la triajul epidemiologic, nu pentru a face ore”, a fost declaraţia şefului de la DSP.

 

Bâlbâieli „la vârf”, simptomul periculos al DSP

Declaraţiile directorului DSP Suceava şi cele ale directorului Şcolii Filadelfia se bat cap în cap, însă imaginile surprinse ieri dimineaţă în şcoală de camera de filmat a unui reporter arată că primul minte cu neruşinare. În imaginile cu pricina, care pot fi vizionate şi pe site-ul ziarului nostru, www.monitorul.ro, se vede clar cum copiii iau notițe şi ies la tablă. Şeful DSP a mai oferit o mostră de proastă comunicare cu presa şi marţi seară, când a anunţat despre situaţia de la şcoala Filadelfia aleatoriu, târziu, cu ezitări şi bâlbâieli, ceea ce denotă în ultimă instanţă o nepăsare faţă de nevoile populaţiei de informare. Mai mult, ieri, după-amiază, după ce prin oraş au început să circule zvonuri cum că şi alţi copii de la alte şcoli au gripă nouă, dr. Ludovic Abiţei a delegat responsabilitatea informării jurnaliştilor directorului adjunct, Marinela Grădinaru, care, însă, era prea ocupată pentru a putea răspunde la telefoane.
Marţi, patru elevi ai Şcolii Creştine Particulare Filadelfia din municipiul Suceava şi un cadru didactic au fost diagnosticaţi cu gripă cu virusul AH1N1. Elevii, trei băieţi şi o fată, cu vârste între 14 şi 18 ani, au început să acuze primele semne de boală în data de 30 octombrie şi au fost internaţi în Spitalul Suceava. Cadrul didactic, o profesoară de limba engleză, a urmat tratamentul la o clinică din Iaşi. Femeia este soţia unuia dintre cei doi bărbaţi diagosticaţi, sâmbătă, cu virusul AH1N1, după o vizită în Anglia. DSP a comunicat, însă, că sursa îmbolnăvirilor nu o reprezintă cadrul didactic, specialiştii instituţiei aducând ca argument faptul că profesoara a început să dea semne de boală odată cu elevii. Ieri seară, DSP a anunţat că boala a mai fost confirmată la un al cincilea elev, o fată.

 

Şcoala, închisă până pe 11 noiembrie

Elevii confirmaţi cu gripă de tip AH1N1 sunt din clase diferite, dar suspiciuni de boală planează şi asupra altor elevi, patru fete, care, de asemenea, au fost reţinute la Spitalul Suceava.
Şcoala Filadelfia a fost închisă până pe data de 11 noiembrie. La această unitate învaţă 650 de copii, dintre care 98 de grădiniţă, 133 din clasele primare, 134 de gimnaziu şi 280 de liceu. Şcoala numără 52 de cadre didactice şi 11 oameni angajaţi ca personal auxiliar. La izbucnirea focarului de boală, preşcolarii şi elevii din clasele primare nu se aflau la şcoală, fiind în vacanţă. În cadrul triajului epidemiologic de la şcoala creştină Filadelfia, DSP a recoltat 12 probe ce au fost trimise ieri seară spre analiză Institutului Cantacuzino din Bucureşti.
Şcoala Filadelfia este a doua unitate de învăţământ închisă în această săptămână din cauza gripei noi, după Colegiul Militar din Câmpulung Moldovenesc, care şi-a închis porţile luni, după confirmarea în colectivitate a trei cazuri de infecţie cu virusul AH1N1.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de elevi, lăsaţi să intre în şcoala ce trebuia închisă din cauza gripei noi .
 Vizualizări articol: 3565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.63/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 8 voturi
Sute de elevi, lăsaţi să intre în şcoala ce trebuia închisă din cauza gripei noi3.658

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Masuri trimis de
( 5 nov 2009, 13:56:50
Ar fi bine daca s-ar face ceva si pe la universitate. Sunt si la mine cazuri (nu stiu daca de virusul gripal sau nu) care tusesc si stranuta grozav. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca circula servetele nazale (nefolosite normal) prin timpul cursului de la o duduie la alta. Mie personal mi-e si frica sa intru in sala de curs, de teama gripei asteia care se raspandeste pe zi ce trece, tot mai mult. Dar n-am ce face. Trebuie sa asist la cursuri cat si la seminarii. Nu e bine ce fac...dar asta e. Ma conformez si eu cum pot. Poate daca s-ar suspenda putinlaughing ar fi bine...pentru vreo 3-4 zile asa. Dar asta nu cred ca se poate. Oricum...eu totusi sper ca, clasicul vaccinul antigripal sa aiba un efect benefic si sa nu permita infestarea cu noul virus. Cel putin in proportie de 60%. Eu totusi le urez tuturor sucevenilor cat si romanilor in general, sa aiba grija de ei si de sanatatea lor. Ca e cea mai de pret comoara a unui om. Multa sanatate tuturor.
2.   Intrebare trimis de
( 5 nov 2009, 21:14:55
nu s-a uitat de frauda electorala de la preutesti...intrebare catre bej comisiile de votare de la preutesti cuprind in structura lor aceleasi persoane puse de primarie sau sa facut o rocada presedinti sunt membri iar membri sunt presedinti?de ce nu se pun persoane straine de primarie sau scoli care sunt subordonate unui anumit partid chiar daca flutura fiecare independenta politica?va multumesc

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei