Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 oct 2009 - Anul XIV, nr. 252 (4238)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Controale DSP

Inspectorii sanitari, pe urmele sării neiodate, comercializate ilegal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava au demarat un amplu control în magazinele din judeţ după ce au fost informaţi de Ministerul Sănătăţii, prin sistemul de alertă rapidă, că pe piaţă există sortimente de sare neiodată care, potrivit legislaţiei, se comercializează doar în condiţii speciale, numai prin reţeaua de magazine Plafar, magazine naturiste şi farmacii, în ambalaje ce nu depăşesc 0,5 kilograme.
Ieri, în conferinţă de presă, directorul DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei, a arătat că agenţii economici prinşi că nu respectă legea riscă amenzi între 1.000 la 10.000 lei şi confiscarea produsului.

 

Sarea fără iod, interzisă consumului uman

Medicul a explicat că, în ţara noastră, avându-se în vedere problemele grave de sănătate determinate de carenţa de iod din organism, a fost interzisă folosirea sării neiodate pentru consumul uman. Sarea fără iod este folosită doar în industria farmaceutică şi pentru consumul animalelor.
„La noi se foloseşte mult această sare la murături. Gospodinele ştiu foarte bine că, dacă se pune sare cu iod în murături, acestea se înmoaie şi nu mai sunt bune. Şi asta, deoarece iodul distruge bacteriile ce provoacă fermentarea şi implicit murarea. Sarea neiodată se foloseşte şi în industria laptelui, fiindcă dacă s-ar pune sare cu iod s-ar distruge germenii şi nu s-ar mai obţine, de exemplu, iaurturile. Dar, în consumul uman, iodul este necesar, cu excepţia anumitor afecţiuni ale tiroidei”, a spus şeful DSP Suceava.
El a mai spus că gospodinele trebuie să cumpere sare fără iod de la farmacii, adăugând că sare neiodată se mai poate găsi şi la vrac, în depozitele angro, dar numai pentru producătorii de produse ce necesită fermentarea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inspectorii sanitari, pe urmele sării neiodate, comercializate ilegal.
 Vizualizări articol: 927 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inspectorii sanitari, pe urmele sării neiodate, comercializate ilegal0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Saria cu iod un pas mai rapid catre moarte trimis de
(27 oct 2009, 12:45:04
de 2000 de ani stramosi nostri si parinti au mincat sare fara iod si au trait mult mai natural ca cu saria tratata cu iod euri si in cantitati mici acea supstanta tocsica ceanura de potasiu.de ce nu lansati un ordin sa nu se mai manince produse naturale ci numai chimice ca sa murim mai repede.parerea mia ar fi ca inspectori sanitari sa controleze modul in care se prepara salamul pinia,brinzeturile ca aceste produse cunt mai neigenic decit saria luata direct de la salina cacica

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei