Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 oct 2009 - Anul XIV, nr. 249 (4235)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Fălticeni

Biserica şi cimitirul, supravegheate cu camere video, pe internet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Enoriaşii parohiei Grădini, situată la ieşirea din municipiul Fălticeni spre Gura Humorului, pot vizita lăcaşul de cult, vechi de peste 200 de ani, la orice oră din zi şi din noapte, chiar dacă se află la mii de kilometri distanţă.
Cu un simplu click, pe internet, oricine poate face un tur prin biserică sau prin cimitirul parohiei, care este şi cel mai mare din zonă, cu aproape 4000 de locuri de veci, şi în care se găsesc morminte ale multor personalităţi care au vieţuit sau au avut legături cu urbea de pe Şomuz.
Dacă camerele de supraveghere video în biserică şi cimitir nu mai sunt o noutate, fiind întâlnite şi la alte lăcaşuri de cult din ţară, faptul că ele pot fi accesate pe internet, din orice colţ al lumii, e cu siguranţă un lucru inedit.

 

Întâlniri cu enoriaşii, pe net

Internautul de serviciu, în straie preoţeşti, este chiar părintele paroh, preotul Bogdan Apostol (36 de ani), cel care, deşi nu are pregătire în domeniu, a învăţat de unul singur să facă site-uri şi mai apoi să dezvolte un sistem propriu de supraveghere a bisericii şi a cimitirului pe care îl are în grijă.
„Am învăţat de la fratele meu, care are o firmă de profil. El m-a ajutat cu câteva sfaturi. Am cumpărat un program de pe internet, cu 59 de dolari, şi am făcut de unul singur site-ul parohiei - www.parohiagradini.ro”, mărturiseşte preotul.
În cei aproape doi ani de existenţă, site-ul a fost accesat de mii de oameni, atât din ţară, cât şi din străinătate.
„Luna aceasta, de exemplu, am avut vizitatori online din SUA, Germania, Danemarca şi Spania”, ne explică părintele paroh, mărturisind că stă uneori şi ore întregi în faţa calculatorului.
Pe lângă istoricul bisericii şi al cimitirului, programul slujbelor, al hramului, evenimente, calendarul ortodox, de pe site-ul parohiei poţi citi biblia online, poţi asculta slujbe şi învăţături duhovniceşti, prin intermediul staţiei radio de la mănăstirea Putna, sau poţi urmări emisiunile televiziunii online „Orto Tv”, al cărei promo e cât se poate de elocvent – „Ajutaţi la Mântuirea aproapelui vostru, recomandând tuturor Orto TV Online”.

 

Preotul vrea cel puţin 24 de camere de supraveghere în parohia sa

De câteva luni, pe www.parohiagradini.ro, a fost introdusă o nouă opţiune – “supraveghere”.
Un singur click şi afli despre ce este vorba: “instrucţiuni pentru a putea vizualiza cimitirul şi biserica cu ajutorul camerelor de supraveghere”.
Părintele Bogdan Apostol povesteşte că, din luna februarie a acestui an, a instalat nouă camere de supraveghere video, cu infraroşu, să poată filma şi noaptea, şi că, cu timpul, are de gând să pună şi mai multe.
„Cel puţin 24”, completează preotul.
Ideea i-a venit la sugestia poliţiei, după spargerea cutiei milei, şi la recomandarea unor enoriaşi sătui să li se tot fure florile de pe mormintele celor dragi, lumânările, să fie distruse ori murdărite monumentele funerare.
Imaginile surprinse de camerele video sunt stocate cel puţin 15 zile pe un server la care are acces doar parohul Apostol.
De când a dat drumul la camere, tot mai puţini enoriaşi s-au plâns că au probleme la mormintele celor dragi.
„Am prins câţiva tineri care furau flori de pe morminte. Le-am spus că au fost filmaţi, că sunt camere şi că, dacă îi mai prind şi a doua oară, anunţ poliţia. Nu au mai venit...”, mai spune preotul.

 

„Nu numai D-zeu îi vede, îi vedem şi noi”

Investiţia (calculator performant, camere de supraveghere) l-a costat până acum în jur de 10.000 de lei, bani obţinuţi de la enoriaşii care plătesc, anual, o taxă de 10 lei pentru fiecare mormânt.
„Vreau să achiziţionez camere performante, care să poată fi mişcate automat şi să focalizeze cât mai aproape. Dorinţa noastră este să le arătăm celor care vor să facă rău prin cimitir sau prin biserică că nu numai D-zeu îi vede, ci îi vedem şi noi”, adaugă părintele.
Şi totuşi, pentru a fi într-adevăr linişte în cimitir, părintele Apostol a încheiat un contract şi cu o firmă de pază şi protecţie, ai cărei agenţi trec noapte de noapte pe la lăcaşul de cult şi prin cimitir pentru a se asigura că totul e în regulă.

 

„Cutia milei” online

Preotul Bogdan Apostol intenţionează ca, în viitorul apropiat, să poată transmite şi slujbele online, cu tot cu sonor. Pentru asta, însă, e nevoie de o investiţie consistentă, însă părintele internaut s-a gândit şi la asta. Din faţa calculatorului, direct de pe parohiagradini.ro, orice enoriaş mai înstărit poate face o donaţie în vistieria parohiei.
De asemenea, anunţa preotul pe site, în schimbul unei taxe de 500 de lei, orice mormânt din cimitirul parohiei, întins pe 3000 de metri pătraţi, poate avea propria cameră de supraveghere.
Părintele paroh intenţionează să dezvolte şi mai mult site-ul parohiei şi facilităţile oferite prin intermediul acestuia, conştient că tot mai mulţi enoriaşi utilizează internetul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica şi cimitirul, supravegheate cu camere video, pe internet.
 Vizualizări articol: 2597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 18 voturi
Biserica şi cimitirul, supravegheate cu camere video, pe internet3.2518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Linistea de a plange si a se ruga in pace trimis de
(25 oct 2009, 19:55:33
DOMNULE RUSU MA INTREB SI EU CA UN UMIL CRESTIN DACA ATUNCI CAND MERGI LA CIMITIR SA PLANGI PE ACEI CARE AU PLECAT DE LANGA NOI ESTE NEVOIE DE CAMERI DE LUAT VEDERI SA TE VADA O LUME INTREAGA SAU MACAR ACOLO AI NEVOIE DE UN PIC DE PACE ( DPDV LEGAL SE POATE FACE ASA CEVA ? )AVAND IN VEDERE CA SE TRATEAZA DE UN LOC PUBLIC SI NU PRIVAT

BISERICA NU ARE ROL DE A SUPRAVEGHEA LOCASURILE ACESTEA CI DE A PREASLAVI CUVANTUL D O M N U L U I

PAREREA MEA PERSONALA CA ACEST POPA NU ARE NICI UN DREPT SA FACA ASA CEVA

SE POATE PUNE PE NET IMAGINI CU BISERICA , CIMITIRUL DAR NU IN TIMPUL SLUJBEI

EU DACA MERG LA SLUJBA NU MA DUC SA MA VADA TOT GLOBUL PAMANTESC AM NEVOIE SI EU SA STIU CA MACAR ACOLO EXISTA UN PIC DE LINISTE SI DACA CINEVA DE SUS E UITA LA MINE ACELA SA FIE DUMNEZEU

SE POT PUNE TELECAMERE LA INTRARE IN BISERICA SAU IN CIMITIR DAR NU SI IN INTERIORUL ACESTORA

ROG PE VOI CEI DE LA MONITORUL SA VA SPUNETI PAREREA DACA SUNTETI DEACORD CU " S P

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei