Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 oct 2009 - Anul XIV, nr. 244 (4230)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

La 55 de ani de activitate

Aproape 1.000 de spectatori şi sute de artişti au depănat povestea Ansamblului „Ciprian Porumbescu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aproape 1.000 de spectatori şi sute de artişti au depănat, joi seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, povestea Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, la aniversarea a 55 de ani de activitate.
Interpreţi renumiţi de muzică populară, coregrafi, instrumentişti, dansatori, cu toţii au transformat o seară friguroasă de octombrie într-o seară de poveste. Căldura publicului, florile, emoţiile, dar în primul rând prestaţia artiştilor au făcut ca o aniversare să devină filă de istorie, în calendarul Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”.

 

Povestea continuă

Spectacolul a debutat cu evoluţia a doi rapsozi populari, Gică Lungoci, la vioară, şi Vasile Mucea, vioară şi voce, după care, acompaniaţi de orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, condusă de maestrul Viorel Leancă, a intrat în joc generaţia veche de dansatori, urmată de generaţia nouă. Câteva suite de dansuri bucovinene au smuls ropote de aplauze.
Prezentatoarea spectacolului, Marioara Murărescu, a spus că acest spectacol este de fapt o poveste, „pe care o depănăm împreună, o poveste a oamenilor care ştiu să-şi păstreze amintirile, care ştiu să-şi păstreze tradiţiile şi care sunt mândrii de copiii lor, pe care noi îi numim <Moştenitori şi muguri de tezaur>, pentru că le duc munca mai departe”.
Marioara Murărescu le-a amintit celor din sală cât de importantă este „această scândură”, referindu-se la scenă, „pentru un artist”, pentru că, a spus ea, „aici au curs atâtea bucurii, aici au curs atâtea lacrimi, în culisele scenei artiştii au trăit atâtea emoţii, dar toate pălesc şi se adună în faţa florilor şi aplauzelor venite din partea publicului”. Prin acest spectacol aniversar, a mai spus prezentatoarea, „Bucovina şi-a propus să arate cât de mult îşi iubeşte amintirile, oamenii...”.

 

Sofia Vicoveanca şi George Sârbu, din nou, pe aceeaşi scenă

Pe parcursul întregului spectacol muzical - coregrafic, care a fost înregistrat de Televiziunea Română şi va fi difuzat în perioada următoare pe micile ecrane, zeci de artişti au evoluat pe scena Casei de Cultură. Fiecare invitat a dăruit publicului ceva personal, din suflet, dincolo de actul artistic pe care l-au realizat la ceas aniversar.
Un moment cu totul special a fost cel realizat de îndrăgita interpretă de muzică populară Sofia Vicoveanca, care, ca pe vremuri, a interpretat câteva cântece populare, acompaniată de orchestra ansamblului sucevean, sub bagheta maestrului George Sârbu. Publicul a simţit acest moment deosebit şi s-a ridicat în picioare, aplaudând frenetic revenirea celor doi oameni dragi ai Bucovinei, pe aceeaşi scenă.
Sofia Vicoveanca a primit distincţia de „Ambasador al folclorului din Bucovina”, din partea Preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Interpreta este şi cetăţean de onoare al municipiului Suceava.

 

Generaţia veche, generaţia nouă

Generaţia mai tânără a folclorului din Bucovina, „moştenitorii” Angelica Flutur şi Sorin Filip, au avut o evoluţie de excepţie, care ne dă speranţe că folclorul rămâne pe „mâini bune”. Încurajaţi şi de public, tinerii interpreţi au transmis prin cântec acea prospeţime, acel fior al interpretului care are încă are multe de spus în muzica populară.
Sorin Filip a fost felicitat şi încurajat de Marioara Murărescu, pentru ceea ce face în acest moment pentru Ansamblul „Ciprian Porumbescu”.
Pe parcursul spectacolului, aproape toţi interpreţii de muzică populară, instrumentiştii, dar şi corpul de balet care activează acum la Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, au evoluat pe scenă şi au fost aplaudaţi îndelung de cei din sală.

 

Flori şi aplauze la scenă deschisă

La finalul spectacolului, toţi artiştii invitaţi din ţară, dar şi cei din Suceava au urcat pe scenă, în aplauzele spectatorilor, generaţia veche, împreună cu generaţia nouă, interpretând piesa „Cântă cucu-n Bucovina” şi „La mulţi ani!”.
Zeci de buchete de flori, coşuri cu flori s-au dat şi s-au primit pe scenă.
O seară care a început cu emoţii, pentru că pe lângă cei care aveau invitaţii, au fost lăsaţi, de organizatori, să intre la spectacol mult mai mulţi oameni decât capacitatea sălii, situaţie care a creat aglomeraţie, nervi şi vorbe aruncate la mânie, s-a încheiat tot cu emoţii, după ora 22:00, dar, de această dată, cele de mulţumire, pentru că Suceava are un ansamblu de artişti talentaţi, profesionişti, cu care trebuie să ne mândrim. Organizatorii manifestării au fost Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina – Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” şi Televiziunea Română.

 

Cetăţeni de onoare ai judeţului

Mai mulţi foşti şi actuali membri ai Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” au fost declaraţi cetăţeni de onoare ai judeţului Suceava. Gheorghe Flutur le-a înmânat distincţiile, în cadrul spectacolului aniversar de joi seară.
Noii cetăţeni de onoare ai judeţului sunt Artemizia Bejan, prima solistă de muzică populară a Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, interpreţii de muzică populară Margareta Clipa, Laura Lavric, Ştefania Rareş, Traian Straton, Aurel Tudose, Nicoleta Vasilovici, coregraful Viorel Vatamaniuc şi dirijorul George Sîrbu. Pe lângă aceştia, titlul de cetăţean de onoare al judeţului i-a fost acordat şi strănepoatei compozitorului Ciprian Porumbescu, scriitoarea Nina Cionca.
Printre cetăţenii de onoare ai judeţului se numără şi interpreta Sofia Vicoveanca.



„La aproape 80 de ani, cred că pentru ultima oară mai sunt pe această scenă”

Profund emoţionată că a fost invitată la aniversarea ansamblului sucevean, dar şi pentru că a primit distincţia de cetăţean de onoare al judeţului Suceava, interpreta Artemiza Bejan a spus că „la cei aproape 80 de ani pe care-i am, cred că pentru ultima oară mai sunt pe această scenă”. Artista şi-a exprimat speranţa că preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, „va sprijini şi va crea condiţii foarte bune pentru membrii ansamblului sucevean, pentru generaţia tânără foarte talentată, care trebuie să ducă mai departe tradiţia şi melosul din Bucovina”.

 

 

Diplome de excelenţă

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a înmânat mai multe diplome de excelenţă artiştilor care fac cinste Ansamblului „Ciprian Porumbescu”. Printre ei se numără dirijorul Viorel Leancă, poliinstrumentistul Leonard Zamă, instrumentiştii Costel Burcea, Alexandru Havriliuc, Dan Decebal Chitic, Gheorghe Nuţu, Constantin Mândrişteanu, Mihai Petrescu, interpreta Daniela Condurache, coregraful Costinel Leonte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 1.000 de spectatori şi sute de artişti au depănat povestea Ansamblului „Ciprian Porumbescu” .
 Vizualizări articol: 5798 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 12 voturi
Aproape 1.000 de spectatori şi sute de artişti au depănat povestea Ansamblului „Ciprian Porumbescu”4.3512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O seara frumoasa trimis de
(17 oct 2009, 12:13:22
A fost o seara frumoasa, pacat ca dl Flutur a considerat ca trebuie sa o politizeze. Acest om obsedat de camerele de luat vederi s-a urcat pe scena si nu a coborat pret de 40 de minute!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei