Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 oct 2009 - Anul XIV, nr. 243 (4229)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Mălini

Seară bucovineană de neuitat, pentru artiştii populari din ţară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Seară de neuitat pentru oaspeţii veniţi din toată ţara, artişti consacraţi de muzică populară, compozitori, interpreţi, coregrafi, directori de ansambluri folclorice, care au poposit miercuri la Pensiunea „La Filuţă”, din comuna Mălini, satul Văleni Stânişoara.
Aflaţi în Bucovina pentru a sărbători 55 de ani de activitate a Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, oaspeţii au putut admira frumuseţea locurilor, dar au gustat şi din delicatesele zonei, pentru care au promis că vor reveni ori de câte ori vor avea posibilitatea.

 

Şarete, buciumaşi, fanfară

După ce au vizitat miercuri Casa memorială „Ciprian Porumbescu” de la Stupca, au depus flori la mormântul compozitorului şi s-au închinat la Mănăstirea Voroneţ, spre seară, în jurul orei 16:30, artiştii au ajuns la Poiana Mărului.
Patronul Pensiunii „La Filuţă”, Filuţă Cerlincă, le-a pregătit invitaţilor o primire specială. Câteva şarete la care erau înhămaţi cai de munte, împodobiţi cu clopoţei, fanfara din Forăşti şi câţiva buciumaşi i-au întâmpinat pe interpreţii veniţi din ţară. Tinere îmbrăcate în costume populare i-au servit pe oaspeţi cu pâine şi sare, după cum este tradiţia.

 

Spiritul ospitalităţii bucovinene

Cunoscuta interpretă de muzică populară Ştefania Rareş, care a început să cânte, în 1959, la Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, ne-a spus că se simte foarte bine în Bucovina şi, deşi nu a cântat foarte mult la Suceava, doar doi ani, aceste locuri îi trezesc multe amintiri. „Seara aceasta nu o voi uita niciodată”, a mai spus interpreta.
În spiritul ospitalităţii bucovinene, cei 250 de oaspeţi au fost invitaţi să ia loc la mesele deja pregătite, pe care se aflau tot felul de bunătăţi specifice zonei.
Pe platouri de lemn erau aşezate preparate din carne, pastramă de porc, cârnaţ de casă, chişcă, slănină cu ceapă roşie, caş şi urdă, legume proaspete. Nu au lipsit cănile de ceramică, cu vin de casă delicios, dar nici ţuica de prună, afinata, fragata, zmeurata, preparate din fructele de pădure ce cresc în zona Mălini.

 

Cântec, joc şi voie bună

Pâinea de brutărie a fost înlocuită „La Filuţă” cu turte coapte pe plită, iar prăjiturile de cofetărie cu plăcinte poale-n brâu. Toate au fost „asezonate” cu o muzică de fanfară, dar şi cu cântec, joc şi voie bună, în compania grupului bărbătesc „Floare de Mălini”. Îmbrăcaţi în costume populare, „fiii” satului au încins o horă, la care i-au invitat şi pe oaspeţii din ţară.
La 3-4 grade Celsius, a fost bine-venită puţină mişcare şi pentru invitaţi, care au avut timp toată seara să cunoască bucătăria bucovineană, dar şi spiritul oamenilor din această zonă.

 

Viţel la proţap, stropit cu vin

Oaspeţii au mai gustat miercuri seară din gustoasele sărmăluţe în cuib cu costiţă afumată şi mămăliguţă, dar, de departe, cel mai aşteptat preparat a fost viţelul la proţap. Acesta a fost pregătit chiar în faţa oaspeţilor.
Bucătarul pensiunii, Ovidiu Procopeţ, a avut grijă să rumenească viţelul şi ne-a povestit că această operaţiune se face după ce viţelul a stat zece zile în baiţ, în care se pun multe mirodenii. Bucătarul a ales, pentru fript carnea, lemne de esenţă tare, fag, care păstrează focul la o temperatură ridicată, dar dă şi o aromă specială cărnii. Din viţel s-au înfruptat toţi invitaţii, care au stropit friptura şi cu puţin vin de casă.

 

Pomana porcului

Pe lângă viţel la proţap, oaspeţii au gustat „La Filuţă” şi din „pomana porcului”, o tochitură din carne de porc, pe care bucătarul a gătit-o în faţa lor. Un amestec de arome şi gusturi care a fost pe placul tuturor celor care au petrecut o noapte la pensiune.
Petrecerea s-a terminat târziu în noapte, după ce invitaţii s-au adunat în jurul unui foc de tabără, aprins pe un deal din apropierea pensiunii. Muzica, dansul şi voia bună au fost la unison.
Membrii Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, împreună cu invitaţii lor, artişti din toată ţara, au petrecut o seară pe care cu greu o pot uita, la aniversarea a 55 de ani de activitate a ansamblului sucevean.



Pensiune cu „circuit închis”

Pensiunea „La Filuţă” este de tip „circuit închis, all inclusive. Poate fi închiriată doar grupurilor şi oferă servicii de cazare excelente, unde cei care aleg să-şi petreacă câteva zile împreuna cu familia, prietenii apropiaţi sau organizează o întâlnire de afaceri nu sunt deranjaţi de alţi turişti din pensiune. Pensiunea se află la 60 km de municipiul Suceava şi 35 km de municipiul Fălticeni, mai exact în satul Văleni Stânişoara, din comuna Mălini.
După cum au spus şi cei care au trecut măcar o dată pe „La Filuţă, „este un loc unic şi original”. Obiectivul principal al restaurantului este „stâna turistică”, unde turiştii pot vedea cum se prepară caşul, urda, balmoşul şi multe alte preparate tradiţionale cu specific bucovinean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Seară bucovineană de neuitat, pentru artiştii populari din ţară.
 Vizualizări articol: 7082 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.15/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 13 voturi
Seară bucovineană de neuitat, pentru artiştii populari din ţară3.2513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei