Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 sep 2009 - Anul XIV, nr. 226 (4212)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În căutarea unui serviciu

Uniforma militară şi posturile în vânzări, râvnite de tineri la bursa de muncă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava a organizat, ieri, în patru localităţi din judeţ, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Deşi nu s-a adresat exclusiv lor, evenimentul i-a vizat cu precădere pe tineri, cel puţin în municipiul Suceava prezenţa fiind destul de ridicată.
Din păcate, după cum au recunoscut şi organizatorii, oferta agenţilor economici a fost una redusă, mai ales pentru absolvenţii de studii superioare fiind foarte puţine locuri de muncă.

 

În municipiul reşedinţă de judeţ, târgul de locuri de muncă s-a desfăşurat la Shopping City Suceava, în incinta City Gallery. Încă dinainte de ora 10.00, tinerii s-au adunat în număr mare la intrarea în locaţia în care îi aşteptau agenţii economici. După cum o arată clar statisticile, criza economică şi lipsa locurilor de muncă i-a afectat şi pe tineri, cei mai mulţi patroni abia reuşind să-şi păstreze salariaţii şi angajând foarte puţine persoane abia ieşite de pe băncile şcolii.
21 de reprezentanţi ai unor firme au fost prezenţi la bursa din municipiul reşedinţă de judeţ, aceştia oferind 174 de locuri de muncă în meseriile de şofer, vânzător, agent asigurări, tâmplar, bucătar, ospătar, frizer, pizzer, cosmetician, lucrător comercial, consilier marketing, agent pază, secretară, consultant financiar, inginer constructor, economist, bucătar, operator calculator, fierar-betonist, dulgher, constructor drumuri şi poduri, zidar, mecanic auto etc.

 

Economist, consilier vânzări, programator IT, soldat - opţiunile tinerilor

Comparativ cu anii anteriori, când tinerii nu păreau dispuşi să lucreze decât pe salarii destul de mari, în acest an situaţia s-a schimbat. Conştienţi de criza existenţă, aceştia au mai scăzut pretenţiile.
După cum au constatat reprezentanţii AJOFM după încheierea bursei, posturile de economist, consilier vânzări sau programator IT au fost cele mai căutate, alături de posturile de soldat gradat voluntar în cadrul armatei, la acest stand fiind înghesuială foarte mare, deşi era vorba doar de locuri ce vor fi scoase la concurs anul viitor.
Mircea Leonaş, un tânăr în vârstă de 25 de ani, care lucrează deja ca agent comercial, era venit la bursă pentru a găsi ceva mai bun în domeniul său.
„Acum muncesc pe salariul minim pe economie şi vreau un post în acelaşi domeniu, dar mai bine plătit. Am găsit aici câteva oferte, am lăsat datele şi sper să fiu contactat”, ne-a spus tânărul, care a precizat că ar fi mulţumit cu un salariu de 800 de lei.
„Un post de agent vânzări, lucrător comercial ori şofer, asta mi-aş dori să găsesc”, ne-a spus un alt tânăr, Alexandru Moruz, de 21 de ani, absolvent de liceu, actualmente student.

 

Tinerii, puţin dispuşi să lucreze ca tâmplari sau în construcţii

Angajatorii care au oferit posturi care au vizat lucrători în construcţii sau prelucrarea lemnului au avut mai puţin succes.
„Am nevoie de patru tâmplari, deoarece voi deschide o nouă secţie în firmă şi sunt dispus să încadrez şi tineri pe care să îi învăţ meserie. Din păcate, meseriaşii de bază au ajuns la o vârstă înaintată, şcolile nu mai pregătesc tineri pentru meserii de acest gen, dar nici ei nu mai sunt interesaţi să lucreze în aceste domeniu”, a precizat Marcel Chiribucă, patron la SC Betrom Prod SRL Suceava, care, în momentul în care am discutat cu el, selectase doar doi tineri, plus câteva persoane trecute de 40 de ani, „rătăcite” la bursă. El a precizat că poate oferi unui tânăr dornic să înveţe meseria de tâmplar un salariu de 800-1.000 de lei, cu posibilităţi de creştere rapidă dacă dovedeşte că este dispus să muncească.
Şi mai puţin căutate au fost posturile de constructor drumuri şi poduri, dulgher sau fierar – betonist.

 

Posturi sub nivelul calificării tinerilor

Nemulţumirea majorităţii tinerilor prezenţi la bursa din Suceava a fost legată de posturile puţine pentru absolvenţii de studii superioare, fapt confirmat statistic şi de reprezentanţii AJOFM Suceava, care au arătat că tinerii au fost nevoiţi să opteze în general pentru posturi sub nivelul calificării lor.
După ce toate cele patru burse organizate în judeţ (la Suceava, Rădăuţi, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc) s-au finalizat, iar angajatorii au prezentat selecţiile făcute, directorul AJOFM Suceava, Cristian Şologon, a prezentat rezultatele preliminare ale evenimentului.
Conform cifrelor oficiale, la nivelul judeţului, la bursă au participat 1.134 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre acestea 333 fiind selectate de angajatori în vederea încadrării, după cum urmează: 138 la bursa din Suceava, 63 la Rădăuţi, 89 la Fălticeni şi 43 la Câmpulung Moldovenesc.
Doar doi dintre participanţii la bursa din Rădăuţi şi doi din Fălticeni au fost angajaţi pe loc, în calificările de contabil, inginer mecanic şi tâmplar universal.
Numărul total de angajări după această bursă va fi cunoscut peste o lună de zile, în urma comunicărilor pe care le vor face angajatorii participanţi.


Atracţia uniformei de militar

La bursa din municipiul Suceava masa la care s-au aflat reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean (CMJ) Suceava a fost cea mai populată de tineri. La o oră după începerea bursei, mai bine de 40 de persoane erau deja pe lista CMJ, pentru un post de soldat gradat voluntar, pe care poate fi încadrat orice „civil” până în 26 de ani, dacă trece de concurs.
„Tinerii care s-au arătat interesaţi şi s-au înscris pe listele noastre vor fi sunaţi personal când vor fi disponibile locuri, pentru a participa la concurs”, ne-a declarat maiorul Vasile Semeniuc.
În domeniul militar salariile nu sunt foarte mari, un soldat gradat voluntar câştigând, în primă fază, aproximativ 1.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Uniforma militară şi posturile în vânzări, râvnite de tineri la bursa de muncă .
 Vizualizări articol: 4435 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Uniforma militară şi posturile în vânzări, râvnite de tineri la bursa de muncă3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E bine ca macar se intereseaza... trimis de
(26 sep 2009, 16:49:56
Unii prefera sa stea tolaniti toata ziua pe canapea,uitanduse la televizor decat sa-si caute ceva de lucru.Incet,cu pasi marunti mergem spre bine.Poate ne revenim de la criza asta...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei