Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 sep 2009 - Anul XIV, nr. 224 (4210)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Sărăcie

Tot mai mulţi creditori cer popriri pe pensii pentru că pensionarii nu îşi achită creditele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O situaţie dramatică se prefigurează la acest sfârşit de an pentru pensionarii suceveni. Mulţi dintre beneficiarii Casei Judeţene de Pensii Suceava se află în imposibilitatea de a-şi achita împrumuturile, iar instituţia este obligată, la cererea creditorilor, să pună poprire pe drepturile de pensii.
Directorul Casei Judeţene de Pensii Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că tot mai mulţi creditori apelează la Casa de Pensii Suceava, pentru a-şi recupera banii împrumutaţi pensionarilor.

 

A crescut numărul pensionarilor debitori

„Creditorii au depus cereri la noi pentru a putea să-şi recupereze debitele, iar noi suntem obligaţi să luăm în considerare cererile de executare silită, care sunt însoţite şi de titlu executoriu. Conform procedurii, noi trebuie să punem poprire pe drepturile băneşti, până la 30% din cuantumul pensiei fiecărui debitor”, a spus Adomnicăi. Poprirea este procedura prin care un creditor urmăreşte, pe bază de hotărâre judecătorească, sumele datorate datornicului său de către o a treia persoană.
Din cei peste 200.000 de beneficiari ai Casei Judeţene de Pensii Suceava, 2.221 de pensionari nu pot să-şi plătească creditele şi sunt somaţi de creditori cu reţinerea din pensie.
Numărul sucevenilor care trăiesc din pensie şi care s-au împrumutat de la bănci sau de la Casele de Ajutor Reciproc pentru a-şi cumpăra medicamente şi pentru a-şi achita facturile este cu 700 mai mare în luna septembrie, faţă de luna ianuarie a acestui an.

 

Cele mai păgubite, Casele de Ajutor Reciproc

În topul creditorilor care încearcă să-şi recupereze banii împrumutaţi pensionarilor se numără Casele de Ajutor Reciproc pentru pensionari, care, doar în luna septembrie, au înaintat către Casa de Pensii 335 de cereri de poprire, pentru suma de 42.023 lei.
Tot în luna septembrie, băncile din judeţ au depus 120 de cereri la Casa de Pensii, iar executorii judecătoreşti 225 de cereri, prin care solicită poprire pe „veniturile” pensionarilor rău-platnici.
„Am primit cereri şi de la administraţiile financiare, semn că sunt mulţi pensionari care nu şi-au plătit taxele şi impozitele către stat. Numărul cererilor care au venit de la această instituţie s-a dublat în ultima perioadă. Avem înregistrate şi 50 de cereri de la Casa de Asigurări de Sănătate, care, la fel, încearcă să-şi recupereze sumele restante, înfiinţând în acest sens un compartiment de executări silite”, a mai completat directorul Casei de Pensii.

 

Peste 250 de mii lei, opriţi din pensiile sucevenilor, în septembrie

Doar în luna septembrie, Casa de Pensii Suceava a reţinut din pensiile sucevenilor 257.068 de lei, bani care constituie o parte din restanţele acestora către creditori.
Directorul Casei de Pensii Suceava a mai spus că Banca Transilvania are de recuperat de la unul dintre debitorii pensionari 254.000 de lei, în condiţiile în care persoana respectivă are o pensie în valoare de 600 de lei. Casa de Pensii poate să reţină doar 30% din pensie, adică 200 de lei, lunar. O sumă importantă are de primit şi Administraţia Financiară Câmpulung Moldovenesc, care a apelat la Casa de Pensii pentru a-şi recupera suma de 115.625 lei, doar de la un singur pensionar. În aceeaşi situaţie se află şi o societate comercială suceveană, care speră să recupereze de la un beneficiar al Casei de Pensii Suceava suma de 86.414 lei.
„Media de creştere a cererilor de poprire de la începutul acestui an este de 70 de pensionari pe lună. Urmează, însă, lunile de iarnă, în care se aşteaptă o creştere mai mare. Pensionarii, de obicei, fac împrumuturi pentru a-şi achita cheltuielile cu întreţinerea şi pentru a-şi cumpăra medicamente”, a mai completat Mirela Adomnicăi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tot mai mulţi creditori cer popriri pe pensii pentru că pensionarii nu îşi achită creditele.
 Vizualizări articol: 1581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Tot mai mulţi creditori cer popriri pe pensii pentru că pensionarii nu îşi achită creditele3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei