Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 sep 2009 - Anul XIV, nr. 216 (4202)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Început de an şcolar

Cursuri în bucătăria şi sala de nunţi ale Căminului Cultural din Văşcăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pentru elevii din localitatea Văşcăuţi, comuna Muşeniţa, la patru kilometri de oraşul Siret, clopoţelul de început de an şcolar nu a sunat. Nu avea unde să sune, pentru că şcoala din localitate se află într-o stare mai proastă decât înainte de a intra în programul de reabilitare. Acest lucru ni l-au confirmat şi autorităţile locale, dar şi cadrele didactice care vor fi nevoite să-şi facă meseria în condiţii improprii.

 

Fără grupuri sanitare şi apă curentă

70 de elevi, 32 de preşcolari şi 38 de elevi de clasele I-IV vor fi „şcoliţi” într-o clădire fără grup sanitar şi fără apă curentă. Şcolarii au fost repartizaţi în sala în care se făceau nu demult nunţi, iar elevii din clasele II – IV şi I – III simultan vor învăţa într-o bucătărie şi un secretariat.
Prin efortul cadrelor didactice, care încearcă să-i educe pe aceşti copii, s-au amenajat spaţiile în aşa fel încât prima zi de şcoală să nu fie o amintire neplăcută pentru cei mici.
Din păcate, clădirea pe care flutură steagul Uniunii Europene nu are condiţii minime pentru igiena minorilor, care vor veni zilnic aici să înveţe.

 

Primarul, la interogatoriu

Dacă în alte şcoli politicienii şi-au făcut apariţia pentru a se lăuda cu realizările lor şi cu promisiuni dintre cele mai măreţe, primarul din Muşeniţa, Filip Niculaev, care este de 16 ani la cârma acestei comune, a venit în faţa copiilor şi părinţilor pentru a le da nişte explicaţii cu privire la situaţia în care se află şcoala din Văşcăuţi.
„Licitaţia pentru reabilitarea şcolii a fost făcută de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ )Suceava. Firma care a câştigat licitaţia se numeşte S. C. Corez din Siret. Reprezentanţii firmei, cu care am ţinut legătura, ne-au spus că nu au mai primit bani, şi de aceea nu au continuat lucrările. S-a decopertat interiorul şi exteriorul clădirii şi s-a pus plasă de sârmă. S-a ridicat şi o nouă clădire pentru grupuri sanitare. Noi nu am avut nici o implicare. Banii vin de la Guvern, prin IŞJ Suceava”, ne-a explicat primarul din Muşeniţa.



Nu au ajuns banii de la Guvern

Administratorul S.C. Corez Siret, Liviu Ţicaliuc, responsabil tehnic cu reabilitarea şcolii din Văşcăuţi, ne-a spus ieri că anul acest nu a primit nici un ban pentru reabilitarea şcolii.
„Licitaţia am câştigat-o în 2008, prin august – septembrie. Am primit 1,8 miliarde de lei vechi, din totalul de 7 miliarde cât sunt necesare pentru reabilitarea întregii şcoli. Am făcut şi noi ce am putut. Ştiu că sunt nemulţumiri, dar toată lumea ştie că această criză a blocat şi mari sume de bani, care trebuiau să vină pe proiecte”, ne-a explicat administratorul firmei. El a mai completat că dacă ar avea 400 de milioane de lei vechi, ar face acoperişul clădirii. În aceste condiţii, nu s-ar degrada lucrările deja executate.
„Dacă primim cele aproape cinci miliarde de lei vechi până la sfârşitul acestei luni, în următoarele două luni noi putem finaliza lucrările la şcoală, şi copiii se pot muta în clase”, ne-a spus Liviu Ţicaliuc.

 

„La capăt de lume”

Problemele de la Şcoala din Muşeniţa – Văşcăuţi sunt cunoscute atât de autorităţile locale, cât şi de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.
Profesorul Ioan Bodnar, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România - Ţinutul Bucovina, şi-a exprimat ieri, la Văşcăuţi, nemulţumirea faţă de indiferenţa celor care au în mâini frâiele acestor şcoli, în care copiii nu au condiţii umane de a învăţa, de a se dezvolta. „Clopoţelul nu a sunat astăzi pentru copiii din Văşcăuţi. Deşi am anunţat şi eu toate autorităţile cu privire la situaţia gravă în care se află aceşti copii, nu a luat nimeni nici o măsură. Aceşti copii nu au unde să se spele, nu au grupuri sanitare. La iarnă, dacă vor rămâne aici, copiii se vor încălzi la sobe cu plită. Este foarte periculos, mai ales că sunt mici, aleargă, se pot accidenta oricând”, ne-a povestit profesorul Bodnar, care şi-a mai exprimat mâhnirea faţă de faptul că nimeni din partea IŞJ Suceava nu a venit în această comună, unde locuiesc foarte mulţi români de etnie ucraineană, să le dea o speranţă oamenilor, să le explice de ce ei sunt cei care au fost lăsaţi la urmă cu banii pentru reabilitarea şcolii, ca şi cum ar fi „la capăt de lume”.

 

Manuale ferfeniţite şi şcoli fără autorizaţie sanitară

Părinţii copiilor din Văşcăuţi sunt foarte nemulţumiţi şi de cum este condusă şcoala, unde ei ar trebui să-şi ducă copiii. Pentru că le-a ajuns cuţitul la os, ieri i-au cerut, pe un ton destul de răspicat, nişte explicaţii şi directorului şcolii, Gheorghe Prelipcean. Acesta a spus că a făcut toate eforturile ca elevii să înveţe în şcoala reabilitată, dar că nu a depins de el. Aceste cuvinte nu i-au mulţumit pe localnici. Ei s-au plâns şi de manualele ferfeniţite pe care le primesc copiii în fiecare an. Directorul Prelipcean le-a explicat părinţilor că a făcut o listă cu tot necesarul pentru începutul de an şcolar, fiind vorba de manuale şi pachete de rechizite pentru copiii săraci, dar că acestea încă nu au ajuns în şcoli.
Un lanţ de acuzaţii, şi mai multe explicaţii fără fond, iar cei care au de suferit, la urma urmei, sunt tot cei mici, elevii şi preşcolarii din Văşcăuţi.
Părinţii i-au ameninţat pe edilii comunei că „dacă la iarnă copiii lor vor sta în frig, îi vor duce la primărie”.
În Muşeniţa sunt cinci şcoli. Patru dintre acestea sunt pentru clasele I – IV, şi una pentru clasele I – VIII. În aceste şcoli învaţă 180 de copii. Nici o şcoală din comună nu are autorizaţie sanitară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cursuri în bucătăria şi sala de nunţi ale Căminului Cultural din Văşcăuţi.
 Vizualizări articol: 1219 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cursuri în bucătăria şi sala de nunţi ale Căminului Cultural din Văşcăuţi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei