Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 sep 2009 - Anul XIV, nr. 212 (4198)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Dramă

La 19 ani, a rămas fără casă, cu tatăl bolnav de cancer în îngrijire

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O tânără de aproape 19 ani a ajuns într-o situaţie al cărei dramatism atinge limita extremă. Casa în care stătea cu tatăl său, bolnav de ciroză în stare avansată, a fost cuprinsă de un puternic incendiu, fosta gospodărie fiind acum doar un teren înnegrit de cumplitul foc.
Rămasă pe drumuri, fata mai este împovărată şi de grijile pentru tatăl internat la „Oncologie”, pe care nu are cum să-l ajute sau să-l îngriească.

 

Nenorocirea care a adâncit drama lui Gheorghe Onciu şi a fiicei sale, Geanina Mihaela, s-a petrecut la finele săptămânii trecute, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Un conductor electric defect din grajdul gospodăriei a declanşat un incendiu, focul izbucnind în plină noapte, în jurul orei 1.00. Reperat cu întârziere, focul s-a extins, propagându-se cu repeziciune în principal deoarece acoperişul casei era acoperit cu păcură.
Şapte maşini de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava s-au deplasat la faţa locului, însă abia dimineaţă, la ora 7.30, pompierii au reuşit să stingă focul. Din gospodăria familiei Onciu nu a mai rămas decât gardul. Casa, cu bunurile din interior, anexele, animale, păsările, totul s-a transformat în cenuşă. Puternicul incendiu s-a extins şi la locuinţa vecinului, Ştefan Mazureac, şi casa acestuia fiind grav afectată.

 

„Am primit telefon, vino că îţi arde casa”

Imaginile de la locul în care până acum câteva zile era o gospodărie frumoasă fac mai mult decât o mie de vorbe. Tot perimetrul pe care erau ridicate locuinţa şi anexele este acum „ras”. Muntele de tăciune rămas în urma lemnului ars (locuinţa şi grajdul erau ridicate pe structură din lemn, alt factor care a favorizat extinderea incendiului) a fost în mare parte strâns, terenul fiind puţin nivelat de un excavator venit ieri la faţa locului. Doar gardul rămas în picioare mai aminteşte că acolo a fost locuinţa unor oameni.
Pe Geanina Mihaela Onciu am găsit-o într-un colţ al fostei gospodării. Se plimba dintr-un loc în altul, uitându-se în gol. În ultimele nopţi s-a odihnit câteva ore şi a mâncat pe la vecinii care şi-au făcut milă de ea.
În momentul în care a izbucnit incendiul, acasă era doar tatăl său, ea fiind la o aniversare.
„Am primit telefon, vino că îţi arde casa. Tata, săracul, a apucat să-şi ia o haină pe el şi portofelul cu actele, atât. A ars tot, am rămas doar cu hainele de pe mine, şi telefonul. A ars calul în grajd, 15 găini, până şi pe câinele din lanţ l-am găsit mort”, povesteşte Geanina Onciu.

 

Banii munciţi în străinătate, cenuşă

Din păcate, şi economiile celor doi s-au transformat în cenuşă.
„Tata avea vreo 600 de euro strânşi, aveam şi eu nişte economicii, 800 de euro, adunaţi după ce am lucrat câteva luni în străinătate, şi totul a ars odată cu actele mele, hainele, tot, absolut tot ce aveam. După incendiu, tatălui meu i s-a făcut foarte rău, avea dureri cumplite. Acum e internat la „Oncologie” la Spitalul Judeţean. Nu ştiu ce o să se întâmple cu el, dacă îl trimite acasă, unde o să-l îngrijesc?”, se întreabă disperată fata.
Ea povesteşte că mai are o soră, care locuieşte la bunica sa, în Putna. După ce părinţii nu au mai fost în relaţii bune, ea a rămas cu tatăl, în timp sora a fost luată în îngrijire de mamă.
„Cu mama nu suntem în relaţii bune, oricum mi-a zis deja că nu are bani să ne ajute”, îşi continuă înşiruirea necazurilor Geanina Mihaela Onciu. Nici rudele tatălui său nu dau semne că i-ar putea ajuta, cu acestea având un mai vechi conflict, legat de moştenirea gospodăriei care acum nu mai este.

 

Oameni de bine s-au mobilizat deja

Peste toate aceste necazuri s-a aşternut şi o rază de lumină. Vasile Artimon Ionesi, primarul comunei Frătăuţii Vechi, pare să se fi implicat serios în ajutorarea celor două familii rămase fără case în urma incendiului.
„Din fondurile pentru ajutoare de urgenţă ale primăriei am alocat 20.000 de lei. Oamenii de aici sunt săritori la necazuri, de la ei şi de la câteva firme am mai adunat deja în jur de 45.000 de lei”, ne-a spus primarul, cu precizarea că banii vor fi folosiţi şi pentru a ajuta familia Mazureac, vecinii afectaţi de incendiu.
Ieri, la casa tinerei de 19 ani lucra deja un excavator, şi se speră că, în cât mai scurt timp, va începe turnarea temeliei pentru casă.
„Vrem ca într-o lună şi jumătate să ridicăm o locuinţă cu două camere, baie şi bucătărie, pentru fată şi tatăl ei”, ne-a spus primarul. El a amintit că mai este nevoie de bani, pentru a se ajunge la o sumă suficientă pentru ridicarea locuinţelor.

 

Are nevoie de orice fel de ajutor

Nu trebuie uitat însă că tânăra nu a rămas cu nimic de pe urma incendiului. Are nevoie de hrană, de haine, de minimul necesar de bunuri de uz casnic, şi de multe altele. Practic, în cazul ei şi al tatălui său, orice ajutor este binevenit.
Persoanele care o pot ajuta pe tânără o pot contacta la numărul de telefon 0758.425.809.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 19 ani, a rămas fără casă, cu tatăl bolnav de cancer în îngrijire.
 Vizualizări articol: 966 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
La 19 ani, a rămas fără casă, cu tatăl bolnav de cancer în îngrijire5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Doar cateva ore...si ramane doar cenusa... trimis de
(10 sep 2009, 11:35:25
Mi s-a strans inima in mine dupa ce am cicit acest reportaj.Puteti sa va ganditi cum e ca dintr-o data sa ramai fara nimic?Sa nu sti de ce sa te apuci si ce sa faci?Fereasca Dumnezeu de o asa nenorocire...Sunt unii tineri care la varsta ei nu au nici macar grija sa se gandeasca ca trebuie sa faca cumparaturi,iar aceasta fata la 19 ani avea in grija o intreaga gospodarie ,pe deasupra inca o persoana bolnava.Sa o ajute Dumnezeu sa-si regaseasca linistea si noi cei care stim de situatia ei sa incercam sa o ajutam atat cat putem...
2.   Un cont bancar trimis de
(10 sep 2009, 15:04:52
poate era mai bine sa deaschida si un cont bancar pe numele ei sa poata lumea dona pentru a o ajuta

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei