Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 aug 2009 - Anul XIV, nr. 203 (4189)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Din lumea necuvântătoarelor

Iepurii uriaşi şi porumbeii ornamentali, vedete de expoziţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ce merge pe două picioare, e bogat înveşmântat, cu gulerul ridicat, după moda de la curţile regilor şi păşeşte agale, plin de importanţă? Aţi ghicit… e un porumbel gulerat francez.
Dar ce are 5-6 kilograme şi o blana argintie şi mătăsoasă? Nu, nu e vulpea argintie, adusă de la Polul Nord, ci un iepure simpatic, care i-a umplut de încântare pe copii dar şi pe părinţi, fiind unul dintre cele mai cumpărate exponate de la Târgul de păsări şi mamifere mici de curte, organizat ieri în parcarea Shopping City Suceava.

Vizitatorii Târgului de păsări şi mamifere mici de curte, foarte numeroşi, pe parcursul întregii zile, au avut parte de o mulţime de surprize plăcute din partea celor aproape 50 de producători – expozanţi, veniţi nu doar din Suceava, ci din toata Moldova.

 

De la moţate olandeze, la găinile de mătase

De la intrare, te întâmpină cocoşi cu creste de un roşu aprins, mândri foc, mai ales că în jurul lor roiesc puicuţe de toate rasele – de la conchinchinele frezate, la pitice sau uriaşe, la cele de viţă englezească, precum greoaiele Orpington, pestriţele Plymouth, sau cele obţinute prin încrucişări în ţinutul Sussex.
Nu lipsesc nici moţatele olandeze, uriaşii găinilor – rasa Brahna, Cochinchina Barat, găini aduse din Asia, dar şi autohtonul Gât golaş de Transilvania, în vreme ce delicatele găini de mătase japoneză, cu piele albastră şi puf în loc de pene, sunt adevărate bijuterii mişcătoare, rivalizând la frumuseţe cu porumbeii ornamentali.
Privite cu încântare de cunoscători, cu mirare şi curiozitate de cei mai puţin avizaţi în domeniu, găinile au avut parte de aprecierea multor vizitatori, care nu s-au sfiit chiar să le alinte.

 

Concurenţi la frumuseţe

Fie că au cozile răsfirate ca un evantai, penele viu colorate sau frumos răsucite, în franjuri delicaţi, porumbeii ornamentali de la expoziţia–târg au atras privirile tuturor cu frumuseţea lor.
Unii din ei, precum “jucătorii de Botoşani”, se agită mereu, bătând des din picioare, alţii îşi înfoaie penele, încât arată de două ori mai mari decât sunt în realitate, dar majoritatea stau liniştiţi, privind cu ochii lor, ca două mărgele, agitaţia din jur.
Impunători prin atitudine, guleraţii francezi îşi ascund capetele în spatele penelor ridicate ca un guler, distanţi faţă de toate lucrurile din jurul lor.
Parcă abia ieşiţi de la coafor, porumbeii creţi se rotesc admirativ unul în jurul celuilalt, se privesc bine, aproape nepăsători la altceva decât frumuseţea lor.
Nu sunt deloc sperioşi, nici chiar când ajung în mâna cumpărătorilor, care îi prind în căuşul palmelor, ca într-un cuib călduros.
Impresionanţi prin mărime şi colorit, porumbeii King sunt adevăraţi uriaşi ai speciei lor, în vreme ce alte rase, cu ciocul acoperit de un fel de moţ, ca la curcan, par a fi relicve din vremea dinozaurilor.

 

Rilă iepurilă – animal de companie

Fie că erau mici, de o palmă, sau mari, de abia îi puteai duce în braţe, iepurii de rasă de la Târg au avut un succes enorm la public, aproape fiecare vizitator dorind să le atingă blana moale.
De la uriaşul belgian, cu blana albă şi ochi roşii, la uriaşul englez sau cel german, lungi cât braţul unui om şi cu greutate de aproape 6 kilograme, până la iepurele cu coamă de leu, toate speciile au atras privirile vizitatorilor, care de multe ori nu s-au mulţumit doar cu asta, ci au dorit să îi ia şi acasă.
În această privinţă, de cel mai mare succes s-au bucurat puii de iepure, în special cei din rasa argintiu francez, care, deşi la naştere sunt negri, pe măsură ce cresc sunt acoperiţi cu o blăniţă argintie, aproape strălucitoare.
Pentru cei mai pretenţioşi, târgul organizat de Asociaţia crescătorilor de păsări şi mamifere mici de curte – „Ţara Fantezia de Sus”, în parteneriat cu Shopping City Suceava şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură, a prezentat şi păsări ceva mai exotice, precum fazanii aurii, importaţi din China, păuni albaştri şi păsări minuscule, de mărimea degetului mare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iepurii uriaşi şi porumbeii ornamentali, vedete de expoziţie .
 Vizualizări articol: 15386 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.70/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 10 voturi
Iepurii uriaşi şi porumbeii ornamentali, vedete de expoziţie4.7510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei