Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 aug 2009 - Anul XIV, nr. 191 (4177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La biserica dorinţelor

Drumul spre Hagigadar, urcat ieri în genunchi de credincioşi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sute de credincioşi ortodocşi armeni şi nu numai au venit din toate colţurile ţării la Hramul Bisericii Hagigadar. Fiecare a venit cu credinţa că la Hagigadar orice rugăciune îndreptată către Dumnezeu este ascultată, iar dorinţele le sunt împlinite. Numele bisericii, Hagigadar, înseamnă în limba armeană „împlinitoare de dorinţe”.
Însufleţiţi de această credinţă, sutele de credincioşi veniţi la hram au urcat dealul care duce spre biserică în genunchi şi tot îngenuncheaţi au înconjurat lăcaşul de cult, închinându-se neîncetat lui Dumnezeu. Colina care duce spre biserică a fost plină de oameni îngenuncheaţi încă de la primele ore ale dimineţii. Drumul către acest vechi lăcaş de cult trebuie parcurs în tăcere. Obiceiul este ca, de oriunde ai pleca, până acolo sus, la zidurile bisericii, să nu rosteşti nici un cuvânt, dacă vrei ca dorinţa să-ţi fie ascultată.
La Hagigadar au fost prezenţi ieri credincioşi din toată ţara. Pentru unii a devenit o tradiţie urcatul la mănăstire, iar alţii vin pentru prima oară sau doar să viziteze.
„Vin aici de mulţi ani, mă rog pentru sănătate, pentru pace în casă şi pentru mântuirea sufletului meu”, a spus cu lacrimi în ochi, îngenuncheată, una dintre credincioasele venite la Hramul Bisericii Hagigadar.


 

Slujba a fost oficiată de către episcopul Dyrayr Mardyghyan, preşedintele Uniunii Armenilor din România

De peste o sută de ani, în ziua sărbătorii creştine a Adormirii Maicii Domnului (15 August), la Hagigadar se strâng şi credincioşi români, alături de armeni veniţi din toate colţurile lumii.
Indiferent de ziua în care cade sărbătoarea, slujba se oficiază în cea mai apropiată zi de duminică, după cum spune tradiţia. Respectând un vechi obicei, credincioşii care se roagă pentru împlinirea dorinţelor urcă în genunchi dealul pe care este se află biserica. În timpul urcuşului, aprind lumânări în locuri special amenajate şi se roagă pentru împlinirea dorinţelor. Ajunşi lângă biserică, o înconjoară de trei ori, tot în genunchi, iar după fiecare ocol, se opresc şi se roagă.
Pentru că biserica a fost neîncăpătoare pentru sutele de pelerini care ar fi vrut să participe la slujbă, la un moment dat, jandarmii au închis uşile şi nu au mai permis accesul în lăcaş.
Slujba a fost susţinută de către episcopul Dyrayr Mardyghyan, preşedintele Uniunii Armenilor din România, şi de către preotul paroh al biserii, Azad Mandalian.
Ca în fiecare an, şi de această dată, printre pelerini s-a aflat şi Varujan Vosganian, vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal.

 

De la slujbă, la supa de urechiuşe

După Sfânta Liturghie urmează o agapă creştină numită "hurban", la care participă toţi pelerinii şi mănâncă bucate armeneşti. Supa de urechiuşe (un fel de colţunaşi umpluţi cu carne) este cel mai apreciat fel, urmat de tradiţionalul pilaf cu carne de vită.
Biserica Mănăstirii Hagigadar a fost construită în secolul al XVI-lea de către doi fraţi, negustori armeni. Legenda spune că lor li s-a arătat Fecioara Maria şi le-a cerut să-i ridice un lăcaş de rugăciune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drumul spre Hagigadar, urcat ieri în genunchi de credincioşi.
 Vizualizări articol: 5580 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Drumul spre Hagigadar, urcat ieri în genunchi de credincioşi4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei