Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 aug 2009 - Anul XIV, nr. 191 (4177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sărbătoarea catolicilor

Credinţa profundă şi comerţul de cuţite, contrastele de la Cacica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Catolici din toată Româna, dar şi din ţările vecine, au venit, la sfârşitul săptămânii trecute, în pelerinaj la Cacica, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului. Dacă modul în care s-a desfăşurat slujba şi felul în care s-au comportat pelerinii a impresionat şi de această dată, comerţul practicat în imediata apropiere a sanctuarului a lăsat mult de dorit.

Ca în fiecare an, la Basilica Minor Sanctuar din Cacica, zilele de 14 şi 15 august sunt prilej de închinare, de încredere şi speranţă pentru mii de credincioşi. Sărbătoarea din acest an a avut un caracter special, împlinindu-se 200 de ani de când Icoana Maicii Domnului, copie a icoanei „Madona Neagră” de la Czestochowa (Polonia), simbolul sanctuarului naţional de la Cacica, a fost adusă pe aceste meleaguri.

 

Programul religios

Vineri, pe 14 august, în ajunul sărbătorii, a fost oficiată Sfânta Liturghie pentru tineri, seminarişti şi persoane consacrate, după care a urmat privegherea mariană şi procesiunea cu lumânări în jurul bisericii, aceasta din urmă atrăgând în jur de 6.000 de credincioşi, conform estimărilor Jandarmeriei Suceava.
Sâmbătă, începând cu ora 6.00, au fost organizate slujbele de Sfânta Liturghie în limbile română, maghiară, polonă, germană, după care, începând cu ora 11.00, a debutat momentul central al sărbătorii, Sfânta Liturghie solemnă Pontificală a Hramului, încheiată cu procesiunea şi Binecuvântarea Euharistică, la care au participat în jur de 10.000 de credincioşi. În fruntea lor s-au aflat episcopul Diocezei Romano-Catolice Iaşi, monseniorul Petru Gherghel, PS Aurel Perca, Episcop auxiliar de Iaşi, şi IPS Ioan Robu, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Romano-Catolic de Bucureşti, icoana Maicii Domnului fiind purtată printre credincioşi şi apoi aşezată într-un altar amenajat afară.

 

Dealurile din jurul sanctuarului, „acoperite” de corturile catolicilor

Catolici din aproape toate colţurile ţării, dar şi străini, majoritatea din Ucraina şi Ungaria, au fost prezenţi la marea sărbătoare. Zeci de autocare, venite din Moldova, Transilvania sau Maramureş, au ajuns la Cacica, mai mulţi poliţiştii fiind mobilizaţi în zonă, pentru a evita blocarea circulaţiei. Dealurile din jurul sanctuarului au fost, ca în fiecare an, locul de campare pentru sutele de catolici veniţi la Cacica cu corturile.
Veniţi să se roage la Maica Domnului, oamenii nu au ţinut cont de inconvenientele apărute: răcoarea de pe timpul nopţii ori ploaia torenţială căzută vineri după-amiază.

 

Tinerii catolici, un exemplu pentru toate cultele

„Venim aici de doi ani. Ne atrage sărbătoarea aceasta mare şi în primul rând un sentiment aparte faţă de Fecioara Maria. Toate slujbele m-au încărcat sufleteşte şi, chiar dacă a plouat, nu e nimic, o luăm ca pe o mică jertfă a noastră”, ne-a spus Emil Iosub, din Roman, venit cu soţia la Cacica. Bărbatul a ţinut să-i îndemne pe catolici să vină la Cacica şi să se roage la Maica Domnului, sigur că toţi vor primi ajutorul la care nădăjduiesc.
Catolici din Bacău, Neamţ, Bistriţa, dar şi din capitală, Braşov sau Sibiu erau veniţi la marea sărbătoare de la Cacica cu corturile, mulţi dintre ei fiind tineri. De altfel, catolicii au ţinut să sublinieze importanţa pe care o acordă educării în spirit religios a tinerilor de la vârste fragede.

 

Kitch-uri, cuţite şi bijuterii

Dacă sărbătoarea religioasă în sine s-a desfăşurat impecabil, comercianţii care şi-au expus mărfurile pe tarabe s-au dat în stambă în adevăratul sens al cuvântului, cu largul concurs al autorităţilor.
Chiar în apropiere de sanctuar un individ organiza „Tombolă fără pierdere la un leu”, în timp ce alţii, aflaţi tot în apropiere, aveau expuse pe mese zeci de cuţite. De asemenea, bijuteriile, care nu au ce căuta la vânzare pe tarabe, erau pretutindeni, alături de simboluri religioase transformate în kitch-uri din plastic.

 

Comercianţii ilegali, iertaţi de poliţişti şi jandarmi

Oamenii legii de la Postul de Poliţie Cacica spun că nu au prea au avut ce să le facă comercianţilor.
„Printr-o hotărâre a Consiliului Local au fost lăsaţi să practice comerţul la marginea drumului, în zonele în care au stat. Ei au plătit taxe pentru a sta acolo, însă este posibil ca unii să fi vândut cu totul altceva faţă de ce au cerut în autorizaţii”, a recunoscut agentul şef principal Miluţă Flutur, şeful Poliţiei comunei Cacica, precizând că poliţiştii nu au aplicat nici o amendă pentru comerţ ilegal.
Nici Jandarmeria nu a aplicat sancţiuni în acest sens, căpitanul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al unităţii, declarând că oamenii dislocaţi în zonă s-au axat pe măsurile de ordine de la eveniment.
În condiţiile în care multe din produsele de pe tarabe nu puteau fi vândute decât în unităţi specializate, fiind fără acte de provenienţă, o intervenţie mai incisivă a autorităţilor ar fi putut atenua acest comerţ ilegal şi total nepotrivit în zonă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Credinţa profundă şi comerţul de cuţite, contrastele de la Cacica.
 Vizualizări articol: 3881 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 6 voturi
Credinţa profundă şi comerţul de cuţite, contrastele de la Cacica2.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(17 aug 2009, 20:26:52
Multi tigani printre comercianti.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei