Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 aug 2009 - Anul XIV, nr. 180 (4166)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La judecată

Dirijorul cărăuşilor de droguri s-a specializat în puşcăriile din Olanda

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zi plină ieri la Curtea de Apel Suceava, unde judecătorii au analizat, mai bine de patru ore, recursurile depuse de nouă din cei zece membri ai reţelei de cărăuşi de droguri de mare risc arestaţi săptămâna trecută. În final, după alte câteva ore de deliberări, magistraţii au respins recursurile şi i-au menţinut în arest pe opt dintre cei acuzaţi, şi au decis să-l pună în libertate pe unul dintre ei, respectiv Andrei Daniel Bîgea.

 

În faţa judecătorilor, nici unul dintre tinerii acuzaţi că au racolat aproape o sută de persoane şi au transportat circa 90 de kilograme de cocaină şi heroină în diferite colţuri din lume nu a recunoscut că ar avea vreo implicare.
„Sunt nevinovat şi doresc să fiu judecat în stare de libertate”, au fost cuvintele rostite de cei nouă suceveni. Avocaţii aleşi sau numiţi din oficiu, care i-au reprezentat, au apelat la întreg arsenalul din dotare pentru a-i convinge pe judecători că tinerii din boxa acuzaţilor nu reprezintă un pericol social şi că nu există nici un impediment pentru ca măsura de arest preventiv să fie înlocuită cu interdicţia de a părăsi localitatea sau ţara.

 

Trioul Bîgea - Sandovici - Stamate

Primul care a vorbit în faţa instanţei a fost Andrei Daniel Bîgea. Avocatul acestuia, numit din oficiu, a susţinut că nu sunt probe în dosar care să rezulte vinovăţia clientului său, care nu-l cunoaşte pe Cezar Ştefan Bilius, individul identificat drept capul grupării de cărăuşi de heroină şi cocaină.
În replică, procurorul de caz a arătat că cel puţin două persoane au fost racolate de Bîgea, ambele arestate acum în Grecia. Este vorba de Ana Maria Sandovici şi Cătălin Stamate.
Andrei Daniel Bîgea a negat că i-ar fi racolat pe cei doi şi a menţionat că pe Stamate îl ştie pentru că-i este cumnat, iar plecările în Turcia au avut ca scop vizite în Bazar pentru cumpărarea de haine.
În cazul lui Bîgea, judecătorii au motivat punerea în libertate prin aceea că cele două persoane racolate au fost de fapt aduse în sistem de ceilalţi inculpaţi, iar în sarcina lui nu se poate reţine această infracţiune.

 

„Moartea”, identificat ca intermediar

Florin Constantin Căliman, zis „Moartea”, era una din piesele de bază din reţea. Conform anchetatorilor, în cursul anului 2009 acesta a deţinut rolul de intermediar între capul reţelei din România, respectiv Cezar Ştefan Bilius, şi latura din Turcia a grupării.
„Moartea” avea rolul de a-i caza pe cărăuşi, de a-i prelucra, se ocupa cu disimularea drogurilor şi negocia sumele pe care fiecare dintre cărăuşi le primea.
Avocata care l-a reprezentat în faţa instanţei a precizat că aşa zisa întâlnire cu nigerienii, care i-au plasat droguri, nu a putut fi dovedită în vreun fel, iar paşaportul lui Căliman a fost furat din luna mai a anului 2009 şi putea fi folosit de o altă persoană.
Printre indivizii cu care „Moartea” a colaborat în cazul traficului de droguri de mare risc se numără Alexandru Ursache, zis „America”, arestat în Irlanda, dar şi Tudor Mihai Lungu, aflat în arest în Norvegia.

 

Adrian Manuel Mihai şi oamenii lui

Apărătorul lui Adrian Manuel Mihai a susţinut în faţa completului de judecată că probele din dosar se bazează exclusiv pe înregistrări telefonice, care nu au fost coroborate şi cu alte probe.
În replică, reprezentanta Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava a arătat că Mihai a racolat cel puţin cinci indivizi.
Este vorba de David Daniel Ivan, arestat la Salonic, în Grecia, pentru că avea asupra sa 460 de grame de heroină, Mihai Gabriel Duţuc, arestat la Barcelona, în Spania, după ce autorităţile din această ţară l-au prins cu 1.000 de grame de cocaină.
De asemenea, anchetatorii susţin că împreună cu Gavril Nicolae Bejenar a mers în Brazilia pentru a transporta cocaină.
Din anturajul lui Adrian Manuel Mihai mai fac parte alţi doi cărăuşi, anume Claudia Tudoriu şi Romică Liviu Apostoaie.

 

Ingrid Tecuceanu, „o fiinţă fragilă”

Prima dintre cele două fete arestate în acest dosar, Ingrid Tecuceanu, a vrut să impresioneze completul de judecată prin problemele de familie.
Avocata a precizat că fata a terminat o facultate cu note foarte bune, şi că este „o fiinţă fragilă şi asta după ce părinţii ei au părăsit-o încă de mică”.
Procurorul de caz a prezentat şi acuzaţiile aduse lui Ingrid Tecuceanu, anume că a racolat doi cărăuşi. Ovidiu Constantin Seserman a fost arestat în Brazilia, după ce în bagajele sale s-au găsit 2.500 de grame de cocaină, în timp ce Nicolae Daniel Mihalache a fost arestat pe aeroportul din Praga, în timpul escalei zborului care îl ducea din Turcia spre China. Asupra lui Mihalache s-au găsit tot 2.500 de grame de cocaină.
Din înregistrările telefonice a reieşit şi că Ingrid Tecuceanu vorbea frecvent cu părinţii lui Ovidiu Vasile Solcanu, un individ arestat în Turcia, tot pentru deţinere de droguri.

 

Daniela Cristina Golea, racolată şi racolatoare

Cea de-a doua fată pusă sub acuzare, Daniela Cristina Golea, a fost mai întâi racolată şi a efectuat câteva transporturi de droguri, pentru ca mai apoi să se ocupe, la rândul ei, de găsit naivi pentru această meserie riscantă.
Anchetatorii au stabilit că în 2008 a fost racolată de Ovidiu Solcanu şi a dus droguri în câteva rânduri pe ruta America de Sud - Vestul Europei, pentru ca în acest an să participe la organizarea mai multor transporturi pe ruta Turcia - Vestul Europei.
Pe lista celor racolaţi de Golea se numără Elena Larisa Anton, arestată în 2008 în Peru, pentru că avea asupra ei 2.900 de grame de cocaină, Daniel Ciprian Manuilă, arestat în Bucureşti cu 2.100 de grame de heroină, dar şi o altă fată, Maria Buga.

 

Rotaru şi Grosu, specializaţi pe ruta Turcia - Italia

Boris Andrei Rotaru şi Dimitrie Traian Grosu par să se fi specializat în transporturi din Turcia spre Italia. Anchetatorii au arătat că Grosu a fost racolat de Rotaru, ultimul reuşind să-l recruteze şi pe Sergiu Răzvan Butnaru, din Adâncata. La rândul său, Grosu l-a racolat pe Adrian Ionel Baran, de 18 ani, din Suceava, cu care a mers în Turcia şi au cărat droguri, în afacere mai fiind incluşi Remus Constantin Leonte, de 18 ani, din Adâncata, şi Marius Constantin Rotaru.

 

Greşeală de CNP-uri între fraţii Bilius

În cazul fraţilor Bilius, avocaţii au descoperit că CNP-urile celor doi au fost inversate, motiv pentru a cere judecătorilor să constate nulitatea absolută a actelor de urmărire penală şi punerea de îndată în libertate a clienţilor lor.
Despre Adrian Bilius, avocatul său a susţinut că provine dintr-o familie onorabilă, cu ambii părinţi angajaţi în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi care a încercat de şase ori să intre în Poliţie, participând la diferite examene.
De asemenea, s-a mai invocat şi faptul că Adrian Bilius a fost reţinut abuziv de procurori timp de 16 ore.
Procurorul a respins această acuzaţie şi a menţionat că Adrian Bilius a racolat cinci persoane din Dorohoi şi le-a pus la dispoziţia unei reţele de traficanţi de droguri din Olanda.
În total, Adrian Bilius a racolat 18 indivizi, cei mai mulţi fiind arestaţi la această oră. Printre aceştia se numără Cristian Daraban, arestat în Norvegia pentru că avea la el 500 de grame de cocaină şi Radu Grădinaru, arestat tot în Norvegia, după ce autorităţile de aici l-au prins cu 2.700 de grame de heroină.

 

Cezar Bilius, „creierul” fără o bucată de creier

Ultimul caz pus în discuţie a fost al lui Cezar Ştefan Bilius, individul considerat capul reţelei. Avocata sa a invocat motive medicale pentru eliberarea clientului său, depunând la dosar acte medicale din care rezultă că în 2006 lui Cezar Ştefan Bilius i-a fost extirpat o bucată de creier la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.
„Cum putea un băiat de 22 de ani şi cu probleme medicale să pună bazele unei grupări organizate de o asemenea anvergură?”, s-a întrebat apărătoarea lui Cezar Bilius.
În replică, reprezentanta DIICOT Suceava a arătat că Cezar Bilius a început afacerile cu droguri încă din 2007, perioadă în care a efectuat câteva transporturi din America de Sud spre Vestul Europei. A fost prins la Amsterdam cu un kg de cocaină şi a primit o condamnare de 15 luni. În puşcărie s-a perfecţionat şi şi-a consolidat legăturile cu nigerienii, în special cu un anume Jamal. După ce a fost eliberat, împreună cu Toader Mihai Lungu, arestat între timp în Norvegia, Niculai Păcurar şi Alexandru Ursache, zis „America”, a pus bazele actualei reţele de trafic de droguri de mare risc.
În timp a racolat 18 persoane, care la rândul lor au mai găsit alţi doritori şi au ajuns la aproape o sută de persoane prinse în această sarabandă.
Dintre cei racolaţi de Cezar Ştefan Bilius, o bună parte au ajuns în arest, cum este şi cazul lui Constantin Alexandru Morari, aflat în detenţie la Dublin - Irlanda, după ce a fost depistat cu 500 de grame de cocaină pe care o aducea din Brazilia. Tot după gratii a ajuns şi Mihai Davidel, din Fălticeni, arestat în iulie 2009 la Salonic, pentru că transporta 4.000 de grame de heroină.

 

A 11-a persoană propusă pentru arestare în acest lot

Astăzi, procurorii DIICOT Suceava vor cere judecătorilor arestarea unei a 11-a persoane din acest lot. Este vorba de Adrian Iureniuc, de 22 de ani, din Suceava, acuzată că a racolat patru tineri suceveni pentru a deveni cărăuşi de droguri. Printre aceştia se numără şi Georgeta Albu şi Elena Lăzăreanu, ambele foste eleve eminente la Liceul cu Program Sportiv Suceava.
Al zecelea individ a fost arestat în aceeaşi cauză în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe numele lui Raul Gabriel Hândrescu fiind emis un mandat de arestare pentru 29 de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dirijorul cărăuşilor de droguri s-a specializat în puşcăriile din Olanda.
 Vizualizări articol: 2940 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 12 voturi
Dirijorul cărăuşilor de droguri s-a specializat în puşcăriile din Olanda4.8512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Treaba fara cap... trimis de
( 4 aug 2009, 22:11:42
aveti grija pe viitor baieti..ca sunteti tineri si e pacat de voi....
2.   Chinezoii trimis de
( 5 aug 2009, 05:09:24
Si va mai agatza in streang chinezoii daca transportati praf alb de copt pt bunica. A,nu, chinezoii prefera cartusul, e mai igienic. Doamne fereste sa ajungeti acolo, se pare ca deja unul a ajuns. Totusi pt 1000-2000 Euro sa-ti risti viata cand deja babacii tai au ceva parale inseamna ca esti oricum scrantit la cap.........fara suparare

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei