Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 aug 2009 - Anul XIV, nr. 178 (4164)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Mustrări de conştiinţă

Unul dintre tâlharii valutiştilor, „Legionarul”, a mărturisit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cinci indivizi au fost arestaţi preventiv, ieri după-amiază, de judecătorii Tribunalului Suceava, fiind acuzaţi că au tâlhărit mai mulţi valutişti din judeţ, ultima victimă a lor (Constantin Cristian Căjvăneanu -37 de ani) fiind în moarte cerebrală în „Reanimarea” Spitalului Judeţean Suceava.

 

Prins, joi seară, în timp ce încerca să fugă pe motocicletă

Pe lângă cei patru suspecţi, reţinuţi încă de joi după-amiază, Dan Platoc, zis „Caşuba”, în vârstă de 31 de ani, Constantin Lungu, în vârstă de 29 de ani, consideraţi capii grupării, Vasile Crasi, de 25 de ani, din Ipoteşti, şi Gheorghe Anton, în vârstă de 22 de ani, zis „Legionarul”, din Adâncata, în celulele din beciurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava a ajuns şi Iulian Spatariu, tot din Adâncata.
Ultimul a fost prins, joi seară, pe raza oraşului Salcea. Tânărul, susţin surse judiciare, ştia că e căutat de poliţie, şi se pregătea să fugă de oamenii legii. Avea cu el o motocicletă şi un rucsac cu haine şi bunuri de uz personal.
În jurul orei 20:30, în momentul în care se pregătea să urce pe motocicletă şi să dispară din zonă, a fost înconjurat de judiciarişti din cadrul serviciului de investigaţii criminale.
Deşi a încercat să fugă, la câteva zeci de metri îl aşteptau luptătorii Detaşamentului Poliţiei de Intervenţie Rapidă (DPIR).

 

Escortaţi de mascaţii poliţiei, în faţa judecătorilor

Ieri, în jurul orei 11:40, duba de la Arest, însoţită de una dintre maşinile DPIR, a tras în faţa Palatului de Justiţie. Cu cagule pe faţă şi înarmaţi până în dinţi, mascaţii poliţiei au format un culoar uman, prin mijlocul căruia au fost introduşi în clădirea instanţelor cei cinci suspecţi.
După aproximativ patru ore, aproape de termenul de expirare a ordonanţelor de reţinere, judecătorii au dat verdictul: toţi cei cinci suspecţi au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile.
Învinuirile: constituire a unui grup infracţional organizat şi tâlhărie cu consecinţe deosebit de grave.

 

L-au urmărit două săptămâni pe Căjvăneanu

Din informaţiile pe care le deţinem, unul dintre suspecţi a recunoscut deja mare parte din fapte.
Cu mustrări de conştiinţă, Gheorghe Anton, alias „Legionarul”, s-a „spovedit” în faţa ofiţerilor Serviciului de Investigaţii Criminale şi a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
„Legionarul” a mărturisit că l-au urmărit pe Cristian Căjvăneanu aproximativ două săptămâni, timp în care i-au învăţat traseele zilnice şi au stabilit exact unde să-l atace.
Potrivit unor surse judiciare, tâlharii şi-au mai propus de două ori să-l atace pe Cristian Căjvăneanu, valutistul care, pe 20 iulie a.c., a primit o bâtă în cap şi a fost jefuit de 400.000 de lei în zona „6 Noiembrie” a municipiului Suceava.
Prima încercare de jaf asupra lui Căjvăneanu a fost pe data de 17 iulie a.c., urmată apoi de o altă tentativă, o zi mai târziu, însă, de fiecare dată, tâlharii au fost nevoiţi să abandoneze planul, întrucât victima s-a mişcat mai repede şi locul atacului nu mai era atât de sigur, fiind trecători prin zonă.
Pe data de 20 iulie, însă, Căjvăneanu, care are o casă de schimb valutar în centrul Sucevei, nu a mai scăpat.
De aproape două săptămâni, bărbatul e ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor.

 

Lovitură de 300.000 de euro

„Legionarul” a mai mărturisit un lucru interesant. Lungu, considerat a fi unul dintre capii grupării, le-ar fi spus că lovitura comisă asupra lui Căjvăneanu ar fi trebuit să le aducă în jur de 300.000 de euro. În realitate, a fost vorba doar de echivalentul în lei şi valută a 400.000 de lei.
Banii i-au împărţit aşa cum făceau de fiecare dată.

 

„Legionaru” şi Spatariu, executanţii valutiştilor

Doar doi dintre ei au fost executanţii jafului: Anton -„Legionarul” şi Spatariu.
De altfel, din datele existente la ora actuală, cei doi erau cei care îi atacau practic pe valutişti.
Ceilalţi se ocupau cu alesul victimelor, filarea acestora şi stabilirea cu exactitate a fiecărui detaliu al jafului.

 

Droguri şi un arsenal de arme albe, găsite în urma percheziţiilor

Pentru a-şi întreţine condiţia fizică, „Legionarul” se antrena periodic în pădurea de la Adâncata.
La domiciliul acestuia a fost găsit un întreg arsenal de cuţite, săbii lanţuri de oţel, „steluţe ninja”, boxuri, explozivi, tonfe, bastoane de cauciuc, un laţ special pentru sugrumat.
Motivul: tânărului care a activat în Legiunea Străină îi plăcea să fie înarmat pentru orice situaţie.
Potrivit anchetatorilor, el a mărturisit că aveau de gând să continue să facă şi alte victime în rândul valutiştilor.
În urma percheziţiei făcute la domiciliul lui Constantin Lungu, anchetatorii au găsit şi mai multe grame de substanţă care urmează a fi examinată, existând suspiciuni că ar fi cannabis.

 

Încă un nume pe lista suspecţilor

Pentru prinderea celor cinci suspecţi, pe lista cărora mai figurează un nume (Alin Novac, în vârstă de 24 de ani, din comuna Dumbrăveni), ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale au solicitat sprijinul de specialitate al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă.
În colaborare cu procurorii din cadrul parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava şi DIICOT Suceava, „blestemul” valutiştilor s-a spart joi dimineaţă, atunci când o armată de mascaţi ai jandarmeriei şi poliţiei au desfăşurat simultan nouă percheziţii domiciliare şi alte activităţi de cercetare penală.
În urma percheziţiilor, s-au ridicat şi mai multe sume de bani (lei şi valută), însumând circa 100.000 de lei.
În total, în aproximativ un an, au fost opt tâlharii comise asupra valutiştilor, valoarea prejudiciului fiind de peste 12,5 miliarde de lei vechi.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Unul dintre tâlharii valutiştilor, „Legionarul”, a mărturisit .
 Vizualizări articol: 1500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.77/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 30 voturi
Unul dintre tâlharii valutiştilor, „Legionarul”, a mărturisit4.8530

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Fara mila, sa le fie pedeapsa! trimis de
( 1 aug 2009, 12:31:39
Sa fie pedepsiti asa cum cum au facut-o ei, fara mila.

Cum poti sa ei ce nu i-al tau, cind stii prea bine ca n-ai muncit pentru ei?! Acesti derbedei criminali n-au ce cauta intre oamenii cinstiti, normali, cei care-si vad de munca lorde zi cu zi si sunt respectuosi si civilizati!
2.   Laatule nu fi asa dur... trimis de
( 1 aug 2009, 15:58:57
...ca sint sigur c-or tinut duminica luminarile aprinse la biserica ,cum poti sa-i acuzi in cazul asta? Daca-si gasesc haimanalele astea niste avocati buni garantez ca-i vom avea pina de craciun iar printre noi plimbindu-se prin tirg si facind alte faradelegi.Pacat de victime care se chinuiesc intre viata si moarte.Un linsaj public linga oul din tirg nu le-ar strica fiind dealtfel o solutie sanatoasa pt. amatori.
3.   Hmmm trimis de
( 1 aug 2009, 18:43:23
Dar de unde linsaj public ca acum ii apara politia mai rau ca pe presedinte............
4.   A marturisit???? trimis de
( 2 aug 2009, 23:27:07
Bai nea Rusule, ia fi atent, ca nu am chef sa caut prin arhiva.

Parca nu de mult, tot in acest ziar aparea cazul aluia de a dat foc pensiunii din Scheia. Cica a marturisit si apoi a negat tot afirmand ca a fost fortat sa marturiseasca. A mai existat si cazul unui filmulet ce a circulat pe net si pe pagina ziarelor cu un mare mahar de la politie care "obtinea" declaratii cu parul ca metoda de convingere. Deci???? Cum e cu deontologia nene? Cum a marturisit? Cu PARUL?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei