Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iun 2009 - Anul XIV, nr. 145 (4131)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Suceava

Videanu a inaugurat prima „autostradă electrică” din România, construită de Transelectrica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a fost prezent ieri în Suceava pentru a participa la inaugurarea oficială a axului de 400 kV Moldova. Investiţia a fost realizată în cadrul proiectului „Trecerea la tensiunea 400 kV a axului Moldova”, format din staţiile Gutinaş, Bacău Sud, Roman Nord şi Suceava şi care a presupus realizarea unor lucrări de retehnologizare a celor patru staţii.
Potrivit spuselor ministrului Videanu, la Suceava a fost inaugurată prima „autostradă complet finalizată din România, dar pe care circulă numai energia electrică”. El a precizat că axul de 400 kV Moldova reprezintă o etapă importantă în ceea ce priveşte închiderea inelului de 400 de kV, care va putea asigura securitatea şi independenţa energetică a României.
„Finalizarea acestui ax înseamnă şi începutul noii lucrări care va trebui să închidă inelul în această parte a ţării, Suceava - Gadalin, care va face legătură între Moldova şi Transilvania. De asemenea, vom continua, la nivelul Transelectrica, atât investiţiile pentru finalizarea inelelor din România, cu inelul 400 de kV al Capitalei, dar şi cu proiectele de interconectare ale României de aici, de la Suceava, cu Republica Moldova către Bălţi, cu Serbia, Bulgaria, Ungaria”, a declarat Adriean Videanu.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că investiţia Transelectrica în axul de 400 kV Moldova prezintă numeroase avantaje pentru viitorii investitori străini din Regiunea de Nord – Est.
De asemenea, preşedintele ANRE, Petru Lificiu, a precizat că investiţia de la Suceava va contribui la creşterea securităţii în alimentarea cu energie, dar şi calitatea serviciilor şi protecţia consumatorilor.

 

24 milioane de euro pentru proiectul de construcţie a axului 400 kV Moldova

Investiţia în axul 400 kV Moldova a fost realizată de CN Transelectrica, prin Consorţiul de firme format din Areva Energie Technik GmbH din Germania şi Electromontaj din România. Valoarea contractului a fost de 24 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată în proporţie de 80% de către Banca Mondială, printr-un credit, şi de 20% din surse proprii Transelectrica.
La inaugurarea axului de 400 kV Moldova, directorul general al Transelectrica, Adrian Băicuşi, a precizat că proiectul a fost lansat în anul 2006, iar prin finalizarea lui se deschid numeroase oportunităţi pentru racordarea unor noi linii de 400 kV de la Bălţi, Republica Moldova, pentru import de putere, şi de la Gadalin pentru tranzit.
„Aceste lucruri vor conduce la creşterea siguranţei în alimentare a consumatorilor de energie electrică în nordul ţării”, a precizat Adrian Băicuşi.
El a mai arătat că în staţia din Suceava au fost realizate lucrări de înlocuire a vechilor echipamente primare şi secundare existente din anii 1970 – 1980 cu echipamente performante de ultimă generaţie, care permit o funcţionare mai eficientă a sistemului comandă-control-protecţii şi a echipamentelor de comutaţie.
La inaugurarea axului de 400 kV Moldova au participat şi reprezentanţi ai administraţiei judeţene, ai firmelor care au realizat investiţia, ai Băncii Mondiale, precum şi primarul Sucevei, Ion Lungu, acesta din urmă precizând, la rândul său, că investiţia reprezintă un avantaj pentru investitorii locali.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Videanu a inaugurat prima „autostradă electrică” din România, construită de Transelectrica.
 Vizualizări articol: 1923 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Videanu a inaugurat prima „autostradă electrică” din România, construită de Transelectrica4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei