Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iun 2009 - Anul XIV, nr. 145 (4131)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou Suceava

Ploaie torenţială peste cei 5.000 de pelerini, prezenţi la slujba de priveghere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou Suceava părea neîncăpătoare aseară, în ajun de sânziene, când aproape 5.000 de pelerini, cei mai mulţi din judeţ, au participat la slujba de priveghere, săvârşită de ÎPS Pimen, împreună cu un sobor de preoţi.
O parte dintre credincioşi s-au aşezat conştiincios la rând pentru a ajunge la racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou, aşezată sub baldachinul din curtea mănăstirii. Alţii au venit doar pentru slujba de priveghere, urmând ca astăzi să atingă sfintele moaşte.
Lângă racla cu sfintele moaşte s-au aflat în permanenţă doi, trei preoţi, care le-au oferit flori de sânziene credincioşilor, plante considerate tămăduitoare.
După o oră de slujbă, în jurul orei 19:00, cerul s-a acoperit cu nori cenuşii şi a pornit o ploaie puternică, care i-a făcut pe credincioşi să se refugieze în mănăstire şi sub streşinile lăcaşului de cult.

 

Şi-au găsit liniştea, la mănăstire

În curtea mănăstirii se aflau oameni de toate vârstele, cei mai mulţi veniţi din municipiul reşedinţă de judeţ, dar şi din alte localităţi din ţară.
Unii stăteau la rând pentru a aştepta să atingă moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, raclă care a fost aşezată încă de ieri dimineaţă sub baldachinul din curtea mănăstirii, alţii, veniţi de departe, căutau un loc mai ferit de lume, unde să-şi întindă pătura şi să stea peste noapte. Printre ei se aflau şi oameni neputincioşi, în scaune cu rotile, care cu greu reuşeau să se deplaseze, dar care ascultau în linişte slujba de priveghere. Cei mai mulţi s-au adăpostit în mănăstire. Tot aici şi-au găsit un loc liniştit şi copiii, care dormeau pe pături sau pe cartoane aduse de acasă.
Înainte de ora 18:00, a sunat toaca, apoi au bătut clopotele în clopotniţa mănăstirii. Oamenii s-au apropiat de scena care devenise un mic altar pe care s-a săvârşit slujba de priveghere de către ÎPS Pimen, împreună cu un sobor de preoţi. Alături de slujitorii bisericii, un aport important la slujba de aseară l-au avut şi coriştii de la strană, elevi ai Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei”, conduşi de preotul profesor Lucian Tablan Popescu.



Jandarmeria şi Crucea Roşie

Moaştele Sfântului au fost scoase din mănăstire ieri dimineaţă, în jurul orei 5:30, prilej cu care s-a citit şi Acatistul Sfântului. Odată aşezată sub baldachin, racla, alături de care se afla şi icoana Sf. Ioan cel Nou „îmbrăcată” în margarete albe, a fost atinsă de mii de credincioşi. Ordinea în mănăstire a fost asigurată de jandarmi, iar voluntarii de la Crucea Roşie au împărţit apă pelerinilor. Mulţi oameni binevoitori, care au dorit să facă o pomană, au venit aseară în curtea mănăstirii cu alimente. Aceştia le-au împărţit pelerinilor sarmale, colăcei, sucuri, fructe, cozonac.

 

Împinsă de un gând bun

Emilia Dragută are 64 de ani, este din Darabani şi vine an de la mănăstirea suceveană. Cu zâmbetul pe buze, femeia ne-a spus că îşi doreşte ca pensia să-i crească şi că se roagă pentru asta, dar, mai întâi, se roagă Sf. Ioan cel Nou pentru sănătatea ei şi a familiei sale.
O altă femeie învârstă, din Rădăuţi, ne-a spus că se află pentru prima dată la Sfânt. „Am venit aici împinsă de un gând bun. Simt că nu îmi merge bine în casă, în familie şi parcă ceva m-a împins să vin la mănăstire. Am toată încrederea că-mi va fi bine”, ne-a spus femeia în vârstă de 74 de ani.



Agapă cu ardei umpluţi şi salată de vinete

În ultimele zile, la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou Suceava, mai multe măicuţe de la mănăstirile Suceviţa, Dragomirna, Cămârzani, dar şi gospodine din Suceava, au pregătit bucate pentru agapa creştină de astăzi. Pentru că ne aflăm în postul Sf. Petru şi Pavel, toate felurile de mâncare sunt de post. Pelerinii vor putea degusta ciorbă de fasole, sărmăluţe în foi de viţă şi în frunze de varză verde, ardei umpluţi, salată de vinete, cozonac cu stafide şi nucă, salată de ciuperci, ardei umpluţi, ciuperci marinate.

 

 

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prezent azi la Suceava

După săvârşirea Sfintei Liturghii, care va începe astăzi la ora 9:00, şi va fi oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi, racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava va fi purtată pe braţe de câţiva preoţi şi călugări prin municipiul Suceava, după cum este obiceiul străvechi de Sânziene. În acest timp, soborul de preoţi şi pelerinii care însoţesc racla se vor opriri la bisericile aflate pe traseu. La întoarcere, racla va fi aşezată din nou sub baldachinul din curtea mănăstirii, unde va rămâne până spre seară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ploaie torenţială peste cei 5.000 de pelerini, prezenţi la slujba de priveghere.
 Vizualizări articol: 935 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Ploaie torenţială peste cei 5.000 de pelerini, prezenţi la slujba de priveghere5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei