Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 iun 2009 - Anul XIV, nr. 144 (4130)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Angajez cărăuş

Transporturi de zeci de kilograme de cocaină şi heroină, cu plecare din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Poliţiştii şi procurorii din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate din judeţ au reţinut, ieri dimineaţă, nu mai puţin de nouă indivizi, toţi din judeţul Suceava, acuzaţi că fac parte dintr-o reţea internaţională de trafic cu droguri şi că au racolat mai mulţi tineri suceveni să facă transporturi de stupefiante în diferite colţuri ale lumii.
Din informaţiile noastre, concomitent cu descinderile domiciliare şi reţinerile de la Suceava, acţiuni de anihilare a acestei grupări infracţionale au avut loc şi în ţări din care provin ceilalţi membri ai reţelei.
La Suceava, gruparea era monitorizată încă de mai bine de jumătate de an, informaţiile strânse de anchetatorii suceveni ducând la interceptarea, în diferite ţări, a mai multor transporturi de stupefiante, în general cocaină şi heroină, însumând în total, susţin surse din rândul oamenilor legii, în jur de 80 de kilograme de droguri.
Acţiunea de ieri vine la mai puţin de două săptămâni de la prinderea în flagrant, în parcarea Iulius Mall Suceava, a trei tineri (Ovidiu Petriceac, zis „Mârlanu”, Lucian Lupu, alias „Lucas”, şi Adrian Marian Andruşcă, poreclit „Vulpiţa” –arestaţi preventiv), în timp ce încercau să comercializeze, contra sumei de 17.000 de euro, nu mai puţin de 1.950 grame de heroină.

 

18 percheziţii domiciliare

Ieri dimineaţă, în jurul orei 7:30, la sediul parchetelor sucevene, acolo unde îşi are sediul şi Serviciul Teritorial Suceava al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a început forfota.
Încătuşaţi şi cu gecile în cap, cei nouă suspecţi au fost aduşi, pe rând, escortaţi de o armată întreagă de cagulişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava şi Detaşamentul Mobil al Jandarmeriei Suceava.
Anchetatorii au declarat, câteva ore mai târziu, doar că e vorba de o reţea de trafic de droguri de mare risc şi că s-au făcut nu mai puţin de 18 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Suceava, cele mai multe pe raza municipiului reşedinţă de judeţ.
Ieri seară, la ora închiderii ediţiei, nu se luase încă o decizie în privinţa celor nouă suspecţi reţinuţi pentru 24 de ore, însă surse din rândul anchetatorilor dădeau sigură prezentarea în cursul nopţii a cel puţin şase dintre indivizii cu pricina în faţa judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă.

 

Foşti cărăuşi, transformaţi în intermediari

Deşi anchetatorii au fost rezervaţi în declaraţii, am reuşit să aflăm că tinerii încătuşaţi şi aduşi în faţa procurorilor DIICOT Suceava sunt, în mare parte, foşti cărăuşi de droguri, transformaţi în intermediari, având rolul de a racola tineri dispuşi, în schimbul unor sume frumuşele, să transporte stupefiante la mii de kilometri distanţă.
Reţeaua din care fac parte aceştia, susţin surse juridice, se ocupă cu transportul de stupefiante pe tot mapamondul, cu avionul.
Folosindu-se de cărăuşi, persoane care, în schimbul unor sume de bani, acceptă să transporte dintr-o ţară în alta un colet cu stupefiante, membrii reţelei nu se expuneau în mod direct.
Una dintre pieţele de racolare a cărăuşilor era şi judeţul Suceava. Tinerii racolaţi erau trimişi cu avionul în diferite ţări, unde se întâlneau cu alţi aşa-zis intermediari ai grupării, care le dădeau coletele cu stupefiante şi adresa destinatarului, fără alte informaţii suplimentare.

 

Cărăuşi suceveni, prinşi cu droguri asupra lor

În eventualitatea în care un cărăuş era prins de oamenii legii cu drogurile asupra sa, nu putea oferi prea multe informaţii care să ducă la identificarea adevăraţilor membri ai reţelei.
Aşa s-a întâmplat şi în cazul mai multor tineri suceveni, prinşi în ultima vreme pe aeroporturile din Brazilia, cu cantităţi semnificative de stupefiante.
Radu Iulian Silvaş (25 de ani), din municipiul Suceava, un fost handbalist, a fost prins şi arestat pe data de 11 martie 2009, pe aeroportul internaţional Pinto Martins din Brazilia. Suceveanul avea asupra sa aproape 4,5 kilograme de cocaină, şi, potrivit propriilor declaraţii, era cărăuş pe ruta Brazilia-Italia. A fost condamnat, ulterior, la cinci ani şi jumătate de închisoare.
Silvaş a mărturisit în timpul procesului că a fost racolat în Suceava şi că a acceptat să transporte droguri, întrucât avea nevoie de bani. Urma să primească 2.000 de euro. Fostul handbalist a povestit cum a primit un bilet de avion, s-a cazat la un hotel din Sao Paolo, unde a fost contactat de un bărbat de culoare, care i-a livrat drogurile şi l-a învăţat cum să şi le ascundă pe sub haine. Stupefiantele ar fi trebuit să ajungă la Bologna, însă suceveanul nu a apucat să părăsească Brazilia, fiind reţinut de poliţişti.
Lista sucevenilor prinşi în ultimele luni pe teritoriul Braziliei cu droguri asupra lor cuprinde alţi trei tineri: Alexandru Victor Hostiuc (18 ani), elev în clasa a XII-a la Liceul Particular nr. 1 din municipiul Suceava, prins cu 2,13 kilograme de cocaină, şi Georgeta Albu ( 20 de ani) şi Gina Elena Lăzăreanu (19 ani), prinse cu 5,1 kilograme de cocaină.

 

Droguri pe ruta Europa-America de Sud, China şi Turcia

De la începutul acestui an, Ambasada României a semnalat o creştere a numărului de cetăţeni români arestaţi în Brazilia sub acuzaţia de trafic de droguri.
Autorităţile braziliene au intensificat controalele pe aeroporturi, fiind descoperite mai multe rute de transport a drogurilor.
Cert e că persoane racolate drept cărăuşi, multe din judeţul Suceava, au transportat stupefiante pe ruta Europa-America de Sud, ajungând chiar şi în China şi Turcia.
Potrivit ultimelor informaţii, doi dintre indivizii reţinuţi de anchetatori se numesc Gheorghe Bleancă şi Constantin Jardă, ambii din municipiul Suceava.
Surse judiciare ne-au mărturisit că şi cele aproape două kilograme de heroină ajunse pe mâna oamenilor legii în urma flagrantului de pe 12 iunie a.c., din parcarea Iulius Mall, au făcut parte din transporturile puse la cale de membrii aceleiaşi reţele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Transporturi de zeci de kilograme de cocaină şi heroină, cu plecare din Suceava.
 Vizualizări articol: 1216 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.36/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 14 voturi
Transporturi de zeci de kilograme de cocaină şi heroină, cu plecare din Suceava4.4514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei