Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 iun 2009 - Anul XIV, nr. 140 (4126)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Colegiul de Artă

Guvernul a refuzat înfiinţarea secţiei de conservare-restaurare, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Înfiinţarea secţiei de conservare-restaurare, unică în învăţământul naţional preuniversitar, la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, a fost refuzată de Guvern. Aşa se explică faptul că deşi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării era obligat să trimită, în 30 de zile, un răspuns final dacă aprobă cererea de înfiinţare a secţiei de conservare-restaurare la Suceava, acest lucru nu s-a întâmplat. Pentru că ordinul ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu nu a ajuns până la data de 15 iunie, a fost compromisă admiterea la această secţie vocaţională, deşi ea a fost promovată în şcolile din judeţ.

 

Motivul invocat: criza

Din acest motiv, ieri, la Colegiul „Ciprian Porumbescu” Suceava, a avut loc o conferinţă de presă, în care directorul instituţiei sucevene, profesoara Sabina Roman, a explicat de ce era foarte necesară înfiinţarea acestei secţii la Suceava. Ea şi-a exprimat şi nedumerirea cu privire la refuzul Ministerului Educaţiei, respectiv a ministrului Ecaterina Andronescu, de a da un răspuns la solicitarea, bine documentată, de a înfiinţa o nouă secţie la Suceava. „Sunt cu atât mai surprinsă”, a mai completat ea, „cu cât Colegiul are toate aprobările de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP)”.
„Ministerul Educaţiei ne-a dat mai multe răspunsuri. Ni s-a spus că nu sunt bani pentru întrunirea comisiei curriculare, formată din 21 de specialişti din toată ţara. Când am văzut că se apropie perioada de înscriere la secţiile vocaţionale şi nu avem ordinul de la minister, am mers personal, împreună cu câţiva colegi, la Bucureşti, pentru a sta de vorbă direct cu ministrul. Fugitiv a stat de vorbă cu noi, iar răspunsurile ei au fost că în condiţii de criză nu este normal să fărâmiţăm învăţământul şi cheltuielile înfiinţării acestei clase sunt prea mari”, a declarat directorul Sabina Roman.

 

Cinci generaţii de absolvenţi şi-ar găsi locuri de muncă

Conducerea Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava a explicat ieri că secţia de conservare-restaurare bunuri culturale ar avea misiunea de a forma tehnicieni cu studii medii în domeniul conservare-restaurare bunuri culturale laice şi religioase, un domeniu neacoperit la nivel naţional.
„La ce criză de specialişti este acum în toată ţara, credem că cel puţin cinci generaţii îşi vor găsi locuri de muncă. Absolvenţii îşi vor însuşi tehnici fundamentale de conservare şi de restaurare a bunurilor din patrimoniul cultural românesc: pictură de şevalet, carte, textile, ceramică, lemn. Predarea, învăţarea desenului, a studiului culorii şi a modelajului se vor realiza în atelierele Colegiului de Artă, iar predarea materiilor de specialitate, precum tehnici artistice, metode de investigare şi activităţile practice, se vor desfăşura în laboratoarele Complexului Muzeal Bucovina”, a mai spus directorul Sabina Roman.

 

După patru ani, tehnicieni de conservare

La sfârşitul celor patru ani de studiu, elevii ar urma să susţină examenul de competenţe profesionale, prin care vor fi atestaţi ca tehnicieni în tehnici de conservare-restaurare.
Vor putea să lucreze în muzee sau pe lângă mănăstiri ca restauratori angajaţi sau ca persoană fizică autorizată (există depozite de obiecte de patrimoniu de restaurat la nivel de judeţ pentru a oferi locuri de muncă pentru câteva generaţii, deoarece pe piaţa muncii nu există această calificare cu studii medii, iar cererea este foarte mare).
Absolvenţii secţiei de conservare ar putea urma studii superioare la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, la Facultatea de muzeologie sau de specialitate la Iaşi, Cluj, Bucureşti.
Deocamdată, conducerea Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava aşteaptă un răspuns de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, ca măcar anul viitor, absolvenţii de clasa a VIII-a să poată opta pentru această secţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul a refuzat înfiinţarea secţiei de conservare-restaurare, la Suceava.
 Vizualizări articol: 2049 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Guvernul a refuzat înfiinţarea secţiei de conservare-restaurare, la Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei