Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 iun 2009 - Anul XIV, nr. 137 (4123)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Siret

Un ştergar brodat de 1.350 de persoane, prezentat în cadrul Festivalului Minorităţilor „Convieţuiri”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un ştergar brodat de numai puţin de 1.350 de persoane, adus din Ucraina, a putut fi admirat sâmbătă, la Siret, în cadrul unei expoziţii organizate de Centrul Cultural şi de Informare din cadrul Ambasadei Ucrainene în România, împreună cu Consulatul General al Ucrainei la Suceava şi Uniunea Ucrainenilor din România - Ţinutul Bucovina.
Lung de nouă metri şi lat de 85 de centimetri, ştergarul reprezintă un simbol al unităţii naţionale, fiind realizat pe parcursul a doi ani de oameni din toată Ucraina. ”La ţesutul şi brodatul lui au participat persoane de diferite etnii, religii şi partide politice, pe scurt, poporul ucrainean. Modelul a fost realizat de etnografi şi de oameni de ştiinţă, care au avut în vedere semne şi coduri vechi de mii de ani, inclusiv din epoca Cucuteni, care are elemente comune ucrainene şi româneşti”, a arătat Tamara Stepanenko, creatoarea acestei expoziţii, care cuprinde aproximativ 40 de exponate - ştergare şi costume naţionale ucrainene - ce au putut fi admirate la Siret până ieri. Ea a adăugat că pe ştergarul care are în centru stema Ucrainei se disting simboluri ce descriu formarea statului ucrainean şi a subliniat că cea mai bătrână femeie care l-a brodat avea 95 de ani, în timp ce cea mai tânără avea doar 6 ani.
După ce a putut fi vizionată timp de două zile la Siret, expoziţia va fi prezentată în cursul acestei săptămâni şi în Botoşani şi Maramureş. ”Acţiunea are loc în toate judeţele cu populaţie ucraineană. Scopul este ca românii din aceste zone să cunoască cultura noastră”, a explicat consulul Vasilyi Nerovnyi.

 

A XVI-a ediţie a Festivalului Minorităţilor „Convieţuiri”

Sâmbătă şi duminică, la Siret, a avut loc cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Minorităţilor „Convieţuiri”, organizat de Uniunea Ucrainenilor din România - Ţinutul Bucovina, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Primăria Oraşului Siret şi Centrul Cultural ”Mihai Teliman”.
La manifestarea culturală, care a avut loc pe scena amenajată în aer liber, în faţa Casei de Cultură, au participat formaţii artistice ale minorităţilor greacă, polonă, germană, ucraineană, rusă-lipovenească. În cadrul acţiunii a evoluat grupul vocal ”Kalina”, din localitatea Kamenka-Ucraina, şi formaţiile artistice „Kolomeika” şi „Armonia” (Siret), „Strunele Negostinei” (Negostina), „Veselca” (Văşcăuţi), „Polonenka” (Paltinu), „Barvinok” (Milişăuţi), „Vesnianca” (Călineşti), ”Soacrele” (Suceava).
Printre oficialităţile prezente la festival s-au numărat prim-vicepreşedintele UUR din România şi preşedintele filialei din Bucovina, consilierul Ioan Bodnar,
deputatul UUR Ştefan Buciuta, consulul Vasilyi Nerovnyi, primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, deputatul Valerii Karbașevschi, preşedintele UUR din judeţul Botoşani, Victor Semciuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un ştergar brodat de 1.350 de persoane, prezentat în cadrul Festivalului Minorităţilor „Convieţuiri”.
 Vizualizări articol: 1013 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Un ştergar brodat de 1.350 de persoane, prezentat în cadrul Festivalului Minorităţilor „Convieţuiri”1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei