Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 apr 2009 - Anul XIV, nr. 94 (4080)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Perioadă grea

Posturi puţine şi salarii mici, oferta pentru miile de şomeri ai crizei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Bursa locurilor de muncă,  organizată în fiecare an, a căpătat o importanţă deosebită în această perioadă, disponibilizările masive înregistrate în ultimele luni în judeţ făcându-i mult mai puţin selectivi pe şomeri. 

Suceveni rămaşi fără serviciu de luni de zile, aflaţi într-o situaţie disperată, au venit la bursă cu speranţa să-şi găsească un loc de muncă, au completat fişe puse la dispoziţie de angajatori şi speră să se poată angaja, după nenumăratele încercări eşuate din ultima perioadă.

 

Oameni de vârstă medie, grosul şomerilor veniţi la bursă

La Bursa Locurilor de Muncă de ieri din municipiul Suceava, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, cei mai mulţi oameni veniţi să-şi caută un loc de muncă erau de vârstă medie, proveniţi de la societăţi care au făcut disponibilizări masive începând cu luna decembrie a anului trecut. Tinerii au fost mai puţini, perioada în care aceştia îşi caută un loc de muncă fiind de regulă vara şi toamna, după absolvirea unei forme de învăţământ.

Din cauza numărului mare de oameni adunaţi în faţa Casei de Cultură, în holul căreia s-a desfăşurat bursa, accesul în interior, unde se aflau angajatorii, a fost permis pe rând, în grupuri de până la o sută de persoane.

 

La 40-50 de ani s-au apucat de cursuri de recalificare

Radu Boacă şi Ioan Pricop au fost angajaţi ai fabricii Rulmentul, unde erau prelucrători prin aşchiere, o meserie care nu mai are căutare pe piaţă.

Primul de 51 de ani, al doilea de 45. Au rămas fără loc de muncă din luna februarie, şi, de voie, de nevoie, s-au apucat de cursuri de recalificare.

„Facem cursuri de calificare în meseria de instalator. Am venit aici şi am găsit câte ceva, însă nu ştim ce şanse avem să fim acceptaţi. Nimeni nu vrea să angajeze persoane mai în vârstă, suntem foarte dezamăgiţi, până acum am tot încercat să găsim ceva, dar degeaba”, ne-a spus Ioan Pricop, dispus să lucreze şi ca faianţar sau zidar.

Un alt şomer trecut de prima tinereţe, Gheorghe Bancă, era într-o situaţie similară.

„Sunt zidar şi am rămas fără loc de muncă de vreo 6 luni de zile. De atunci am tot căutat ceva, dar nu am găsit nimic, e foarte greu de găsit un loc de muncă. Aici la bursă m-m înscris la două firme şi sper să fie o şansă”, ne-a spus bărbatul.    

„Am lucrat ca manipulant mobilă şi fabrica s-a închis în februarie. Nu sunt locuri de muncă, nimeni nu vrea să angajeze acum. Aici (n.r. la bursă) am găsit ceva la Bermas, post de lucrător comercial”, a spus Alexandru Florea, de 34 de ani, care ne-a spus că s-ar mulţumi şi cu un salariu de 600 de lei.

Tinerii veniţi la bursă păreau a fi mult mai selectivi. Ancuţa Puşcuţa, o tânără din Cajvana, venită la bursă împreună cu tatăl său, deşi absolventă doar de zece clase, ne-a declarat că ar fi dispusă să lucreze pe un salariu de minimum 1.200 de lei, sumă ce i-ar permite să supravieţuiască în condiţiile în care ar trebui să plătească şi chirie în Suceava.  

 

Îmbulzeală mare pentru posturile în construcţii

Firmele care au venit la Bursa Locurilor de Muncă cu posturi în domeniul construcţii au avut cea mai mare căutare, fapt explicabil dacă se are în vedere că, din cele peste 6.000 de disponibilizări din ultimele luni, majoritatea au fost în acest sector.

Birourile reprezentanţilor SC SUCT SA Suceava, Civica Group SA ori MUHA SRL erau asaltate de oameni, care s-au înscris cu zecile pentru posturi de dulgher, lăcătuş, zidar, fierar-betonist, mozaicar, maistru constructor etc.

Chiar dacă o parte dintre cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă se vor angaja (65 au şi fost angajaţi direct), numărul lor va reprezenta un procent redus din şomerii din acest domeniu. Explicaţia, au precizat reprezentanţi ai AJOFM, este simplă: după ce mari societăţi de profil au dat afară, fiecare, sute de oameni, acum acestea sau altele mici angajează cel mult câteva zeci de oameni.  

 

Angajatorii de la bursă oferă salarii mici

Toţi agenţii economici de la bursă cu care reporterii „Monitorul” au discutat ieri au recunoscut că în această perioadă de criză economică salariile pe care le oferă sunt mici. Unii au spus sincer că sunt dispuşi să încadreze un salariat doar cu salariul minim pe economie, în timp ce alţii au evitat să dea o sumă, invocând posibilitatea ca salariul să crească în timp, în raport cu eficacitatea.

Stela Semeniuc, administratorul SC Complex Elegance SRL Suceava, care a scos la bursă un post de cosmetician şi unul de frizer, şi care selectase, la aproximativ o oră de la începutul evenimentului, trei posibili angajaţi, din care doar unul cu specializare în domeniu, ne-a declarat că este dispusă să încadreze în muncă o persoană cu salariul minim pe economie, după care, dacă aceasta va da randament, va primi bani în plus după câteva luni de zile.

Şi Liviu Vasiliu, reprezentant al SC RCM SRL Suceava, care oferea zece posturi de confecţioner, ne-a declarat că asigură salariul minim pe economie, bonuri de masă, plus un spor dacă randamentul este ridicat.

 

Rezultatele Bursei locurilor de muncă

Bursa locurilor de muncă de ieri a fost organizată în patru localităţi din judeţ, Suceava, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni. În total, 87 de agenţi economici au venit la eveniment, oferind 630 de posturi, 258 în Suceava, 86 în Rădăuţi, 53 în Câmpulung Moldovenesc şi 233 în Fălticeni.

Conform datelor contabilizate de AJOFM Suceava, din cei peste 1.500 de participanţi la bursă, 837 au fost selectaţi de angajatori, în vederea încadrării, după cum urmează: 350 în Suceava, 149 în Rădăuţi, 97 în Câmpulung şi 241 în Fălticeni.

În afara acestora, 75 de şomeri au fost încadraţi în muncă pe loc, din care 65 în domeniul construcţiilor.

De precizat că persoanele cu studii superioare au avut la dispoziţie mai puţin de 50 de posturi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Posturi puţine şi salarii mici, oferta pentru miile de şomeri ai crizei .
 Vizualizări articol: 2296 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Posturi puţine şi salarii mici, oferta pentru miile de şomeri ai crizei3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei