Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 apr 2009 - Anul XIV, nr. 94 (4080)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Gura Humorului

Centru cu copii foarte bolnavi, în aşteptarea banilor pentru reorganizare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilităţi „Laurenţia Ulici” din Gura Humorului aşteaptă din anul 2001 o finanţare pentru a putea fi reorganizat. Din păcate, nici un program de interes naţional iniţiat de Protecţia Copilului Suceava nu a putut fi aplicat la acest centru, din cauza condiţiilor de eligibilitate impuse. Din acest motiv, cei 107 copii şi tineri care sunt internaţi aici au de suferit, pentru că le lipsesc cabinetele de recuperare, asistenţa specializată şi serviciile impuse de normele europene. 24 de copii şi tineri de la „Laurenţia Ulici” provin de la fostul Spital de Neuropsihiatrie Siret şi sunt persoane care au afecţiuni grave de sănătate.

 

Copii din familii aflate în situaţii de risc

Beneficiarii acestui centru au vârste cuprinse între 12 şi 20 de ani, majoritatea fiind elevi ai Şcolii Speciale „Sf. Andrei” Gura Humorului.

Personalul de la acest centru a reuşit să descentralizeze cât de cât „sistemul” de tip clasic, împărţind centrul într-un modul de tip familial pentru copilul cu dizabilităţi severe, unde convieţuiesc şase persoane, şi centrul propriu-zis, unde sunt internaţi ceilalţi bolnavi. Din totalul beneficiarilor, 86 provin din familii aflate în situaţii de risc, familii dezorganizate, fără venituri, care sunt în imposibilitatea de a-şi întreţine copiii.

 

Alternative de tip familial

Centrul de plasament „Laurenţia Ulici” este, alături de Centrul de plasament „Speranţa” Suceava, un centru de tip clasic, care nu a beneficiat de finanţare europeană, pentru reorganizare. Nadia Creţuleac, şefa centrului de la Gura Humorului, ne-a spus că „dezvoltarea de alternative de tip familial ne-ar da şansa unui trai cât mai apropiat de cel pe care toţi copiii îl au alături de părinţii lor. Acest lucru s-ar putea face prin proiecte derulate prin intermediul unei fundaţii sau ONG”.

 

Case pentru bolnavi

Psihologul Centrului „Laurenţia Ulici”, Daniela Ştefănescu, a explicat că se aşteaptă finanţare din orice parte ar veni, pentru a amenaja un spaţiu deja existent pentru copiii bolnavi neuropsihic şi construirea a patru case de tip familial pentru copiii şi tinerii care urmează o formă de învăţământ. Mai este necesară o sală de ludoterapie, cu jocuri şi calculatoare pentru copii şi tineri, o sală de relaxare, sală de meloterapie, kinetoterapie. Din păcate, aceşti copii nu sunt primiţi la nici un cabinet stomatolog din Gura Humorului. Pentru orice intervenţie, ei sunt transportaţi la Suceava.

 

Nu vor să fie „dezrădăcinaţi”

Cu toate aceste neajunsuri, copiii din acest centru nu-şi doresc să fie mutaţi în alte centre, „dezrădăcinaţi” a câta oară..., după ce în majoritatea cazurilor părinţii i-au părăsit, au fost internaţi şi prin alte centre de plasament din judeţ, şi acum, dacă nu sunt bani, să fie din nou „fugăriţi”. Psihologul Ştefănescu a mai completat că „fără restructurare, ce şanse avem să supravieţuim într-un spaţiu în care locuim printr-un contract de comodat...?!”.

Chiar dacă acest centru de tip clasic nu prezintă interes major pentru autorităţi, personalul de aici este ataşat de beneficiari şi încearcă să le facă viaţa mai uşoară, mai plăcută. Bolnavi, cu traume sufleteşti care au lăsat urme pentru toată viaţa, aceşti copii şi tineri pot face şi lucruri foarte utile: pictează icoane, realizează împletituri din sfoară, desene, obiecte din lut, pe care apoi le pictează.

Se bucură de fiecare dată când sunt apreciaţi de asistenţii sociali cu care lucrează, dar şi atunci când cineva din familie îi vizitează.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centru cu copii foarte bolnavi, în aşteptarea banilor pentru reorganizare.
 Vizualizări articol: 1125 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 5 voturi
Centru cu copii foarte bolnavi, în aşteptarea banilor pentru reorganizare3.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei