Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 apr 2009 - Anul XIV, nr. 91 (4077)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Realizare

Şef de post, la numai 22 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
La numai 22 de ani, agentul principal Marian Apostol este cel mai tânăr şef de post din judeţul Suceava şi are misiunea de a asigura ordinea şi liniştea publică printre cei aproximativ 2200 de săteni ai comunei Ulma.

Fotbalist în Liga a V-a judeţeană, la Polul Nord Falcău, tânărul şef de post povesteşte, dezgheţat, cum se descurcă, alături de ajutorul său, Adrian Florean, un alt tânăr, în vârstă de 26 de ani, să ţină în frâu infracţionalitatea la „capătul lumii”, la Ulma, localitatea „unde se termină asfaltul”, unde, după ora cinci-şase după-amiaza, „dai noroc cu lupul”.

„Aici nu ai unde să bei un suc, o cafea...Ne ţinem de urât unul-altuia”, mărturiseşte tânărul şef de post.  

 

La gazdă pentru „un duş, o mâncare caldă...”

Răvăşită de inundaţiile din vara anului trecut, la Ulma, efectele puhoaielor care au izolat comuna aproape două săptămâni încă se mai văd.

Chiar în faţa postului de poliţie, un colţ rămas dintr-o casă luată de ape aminteşte de blestemul ce s-a abătut în 2008 asupra comunei.

Cu mânecile la cămaşă suflecate, ajutorul şefului de post spală ATV-ul din dotare.

Pe lângă Logan-ul de serviciu, existent la fiecare post din judeţ, cei doi poliţişti de la Ulma sunt singurii care au în curte şi un ATV, primit la scurt timp după inundaţii, pentru a ajunge în locurile mai puţin accesibile.

În postul de poliţie e mai frig ca afară, însă o cafea fierbinte rezolvă problema cel puţin pentru câteva minute.

Deşi numit şef de post de câteva zile, agentul principal Marian Apostol, avansat înainte de termen pentru curajul intervenţiilor sale din timpul inundaţiilor, ne povesteşte că a venit prima oară la Ulma în decembrie 2007.

Colegul său, ajutorul şefului de post, Adrian Florean, a ajuns în comună aproximativ un an mai târziu.

„Eu am gazdă aici în comună. El (n.r.- agentul Florean) stă în locuinţa de serviciu, aici la post. Mai stau şi eu pe aici, dar e bună şi gazda, că aici nu avem apă curentă... De-un duş, de-o mâncare caldă, mai mult la gazdă”, ne mărturiseşte agentul principal Marian Apostol.

Atât şeful de post, cât şi ajutorul său, sunt din Rădăuţi, iar acasă merg cam o dată la două săptămâni.

În locuinţa de serviciu, cu excepţia pereţilor, toate bunurile le aparţin.

Aragazul, frigiderul, paturile, televizorul.... „Cablu tot noi ne-am pus”, continuă Marian, precizându-ne că postul de poliţie urmează să fie dărâmat şi construit unul nou, modern, pe acelaşi amplasament, în cadrul unui program de reabilitare a posturilor de poliţie din mediul rural.

 

„Nu mai trece nimeni pe aici”

Burlac, tânărul şef de post mărturiseşte că nu-i stă gândul la vreo fată din comună, deşi i-au făcut cu ochiul câteva.

„Ce fată!? Că dacă fata are 7 fraţi, 30 de nepoţi, 50 de neamuri... nu mai pot să dau nici o amendă după aia, că toţi vin cu intervenţii... mai bine caut fete pe la Straja, pe la Rădăuţi”, zâmbeşte Marian.

În timpul lor liber, cei doi agenţi de la Ulma se uită la televizor, fac muşchi la un aparat de forţă pe care şi l-au achiziţionat din fonduri proprii sau mai fac din când în când de un grătar ori de o partidă de fotbal cu amicii veniţi în vizită.

„Altceva ce să facem? După cinci-şase după-amiază, dai noroc cu lupul. Spre seară, e pustiu. Nu mai trece nimeni pe aici. Nici discoteci nu sunt. Dacă-s două-trei pe an. Ultima oară, la căminul cultural, le-am spus eu la microfon să nu se bată, să nu facă probleme, ca să mai organizăm şi alte discoteci... Nu am plecat cinci minute că m-o şi sunat... <Şefu’, veniţi că o spart nu ştiu ce...> Şi aici contează cum vorbeşti cu ei, cum pui problema. Eu încerc să le explic cu frumosu şi, până acum, au înţeles. De fiecare dată când am intervenit la un scandal, s-au calmat spiritele imediat”, completează şeful de post.

Prin punctul de trecere a frontierei de la Ulma, şi auto şi pedestru, traficul e de câţiva oameni pe zi, şi două-trei maşini.

„Unii trec şi cu bicicletele sau lasă faetonul la barieră şi se duc până la Seletin, cea mai apropiată localitate ucraineană, şi îşi iau o juma’ de vodcă... una bună, aşa, e la vreo 40 de mii (n.r.-4 lei)”, mai spune Marian Apostol.

 

La Ulma, poliţia vine cu ATV-ul

Mereu, unul dintre cei doi agenţi de la Ulma trebuie să fie la postul de poliţie şi să asigure permanenţa. În „jurisdicţia” lor se află cinci localităţi: Ulma, Nisipitu, Costileva, Lupcina şi Măgura.

Postul de poliţie se află la Nisipitu, iar cel mai aproape, la 3 kilometri, e satul Ulma. De la post şi până la Lupcina sau Costileva au în jur de 12 kilometri, iar până la Măgura 15 kilometri.

„Mergem şi câte o zi întreagă când avem o sesizare într-o zonă mai îndepărtată sau de dus vreo citaţie la instanţe. Cu Logan-ul sunt multe zone în care nu putem ajunge... sunt uliţe, dealuri pe care nu avem nici o şansă să urcăm. Luăm ATV-ul. Logan-ul îl folosim mai mult la circulaţie, la patrulări, la prevenire...”, povesteşte şefu’ de post.

Marian Apostol şi ajutorul său au soluţii şi în cazul în care apar două sesizări aproape în acelaşi timp, în zone total diferite. „Apelăm la ajutorul poliţiştilor de la posturile de poliţie din jur, la poliţia de frontieră. Ne sprijinim reciproc”, explică Adrian Florean.

 

„Mi-ar plăcea să lucrez sub acoperire...”

Infracţionalitatea în comună nu e ridicată şi nu le pune prea multe probleme celor doi tineri agenţi. Tulburări de posesie, scandaluri de la moşteniri, tăieri ilegale şi transporturi fără documente de provenienţă.

Distanţele mari şi drumurile proaste rămân până la urmă principala problemă.

„Mulţi se ocupă şi cu contrabanda de ţigări. Aici, poliţia de frontieră e în prima linie, cum ar veni, dar îi ajutăm şi noi pe cât putem. Cum vedem pe vreunul cu un bagaj suspect sau cu transport suspect, îl oprim pentru control. Sunt unii care se ocupă cu micul trafic, însă sunt şi săteni implicaţi în reţele bine organizate”, ne mărturiseşte „proaspătul” şef de post.

Dacă Adrian Florean ar vrea să rămână şi în viitor la Ulma, declarând că-i place „sălbăticia” de la Ulma, cel mai tânăr şef de post din judeţ visează să facă cu totul altceva peste câţiva ani.

„Tot în poliţie, bineînţeles. Mi-ar plăcea să lucrez într-o structură... sub acoperire...”, îşi destăinuieşte aspiraţiile agentul principal Marian Apostol.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şef de post, la numai 22 de ani .
 Vizualizări articol: 11026 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.45/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 11 voturi
Şef de post, la numai 22 de ani4.5511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sef de post la 22 ani trimis de
(22 apr 2009, 15:50:19
Asa sef de post nu a avut Ulma si nici nu va avea.de ce nu descrie momentul in care a fost implicat intr-o bataie,alaturi de colegul lui si alti politisti,partea vatamata obtinand si un certificat medico-legal de 18 zile?????

SEFULE,DACA NU-TI PLACE LA ULMA,DE CE STAI ???,NU TE OBLIGA NIMENI!!!

SAU POATE NU TE PRIMESTE NIMENI IN ALTA PARTE???

ORICUM AU FOST SEFI DE POST,DAR MULT MAI COMPETENTI CARE AU STAT PERIOADE MAI LUNGI,SI LE-AU PLACUT ZONA.UNUL DE 22 DE ANI S-A GASIT SA VORBEASCA DE SALBATICIE.

NU CRED CA ARE NEVOIE SEFU DE LOCURI PENTRU SUCURI SI CAFELE,DEOARECE CHEAMA FETELE LA POST SA LE SERVEASCA!

BAFTA MULTA!!!!!!!!SEFULE......:))))

2.   :))) trimis de
(23 apr 2009, 08:59:09
misto mesaj big grin
3.   Nustiu,ai schimbat pampersul... trimis de
(23 apr 2009, 09:04:24
...sau il cumperi din rusia sau ucraina cum se cheama mai nou.vezi daca sint de calitate sau ii cumperi la negru.articol de cancan,super tine-o tot asa.
4.   Sefule,sefule trimis de
(23 apr 2009, 14:07:17
vai vai...ce urat ...am vazut un articol despre dumneata la obiectiv,cred ca pana la urma,esti tu salbatic,pentru ca felul cum ai procedat....la bataia respectiva...

dati,va rog frumos,o cautare pe google,despre apostol marian......:)))))sa vedeti cata smecherie are baiatul asta in cap....pe langa salbaticie:)))vai de capul localnicilor.....ce sef au ajuns sa aiba/////:((

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei