Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 apr 2009 - Anul XIV, nr. 89 (4075)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cadou

Flutur a pregătit un ou cu chipul lui Iisus pentru Patriarhul Ierusalimului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Delegaţia care va aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim pleacă astăzi, la ora 10.00, din Suceava şi va duce daruri cu specific bucovinean pentru înalţii ierarhi creştin-ortodocşi din Israel.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, merge acum pentru prima dată în Israel. El este cel care a avut iniţiativa acestui demers, în premieră pentru România, şi a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că în programul vizitei este prevăzută şi o întâlnire cu Patriarhul Ierusalimului, Teofil.

La aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, delegaţia din Suceava, formată din preşedintele CJ, stareţul Mănăstirii Putna, şi un preot consilier de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, va fi aşteptată de ambasadorul României în Israel, Edward Iosiper. Ziua de astăzi este rezervată vizitării oraşului Ierihon, a mănăstirii româneşti de aici şi unei întâlniri cu Ieronim Creţu, superiorul aşezămintelor româneşti din Ţara Sfântă.

Seara, sucevenii vor participa la slujba Prohodului la Mormântul Sfânt, iar sâmbătă dimineaţă, preşedintele Flutur va avea o întrevedere de 60 de minute cu Patriarhul Ierusalimului, Teofil.

„O să-i duc un ou-icoană, mare, încondeiat cu chipul Mântuitorului, să aibă o amintire din Bucovina şi câteva albume despre zona noastră”, a declarat Gheorghe Flutur.

Oul a fost pictat de meşteri de la Paltin şi Vatra Moldoviţei.

După întâlnirea cu patriarhul, Flutur şi cei doi preoţi suceveni vor merge la Mormântul lui Iisus pentru a aştepta Miracolul Luminii care se aprinde singură.

Avionul închiriat de CJ Suceava pentru a aduce Lumina Sfântă are culoar de zbor la ora 17.00 şi cel târziu la ora 20.00 ar trebui să aterizeze pe aeroportul din Suceava, iar la 20.30, purtătorii Luminii să ajungă la biserica Sf. Înviere, din centrul municipiului Suceava.

De aici, Lumina va fi distribuită către protopopiatele din judeţ, de unde va ajunge la preoţii din parohii şi la credincioşi.

 

Minunea Luminii Sfinte

Focul Sfânt, numit şi Lumina Harică, este considerat una dintre cele mai mari minuni ale Bisericii Ortodoxe. Are loc la Ierusalim, în fiecare sâmbătă a Paştelui Ortodox, în acelaşi mod şi în acelaşi loc. Nu este cunoscută nici o altă minune care să se întâmple cu atâta regularitate şi pe o perioadă atât de îndelungată de timp, fiind menţionată în cărţi biblice datate din secolul VIII, e. n.

Locul unde apare Lumina Harică este considerat mormântul lui Hristos.

Sâmbătă, la ora 12.00 se sting toate lumânările, candelele şi luminile şi în biserică se pogoară tăcerea. După 15-20 de minute de rugăciune, în biserică apare o lumină puternică, precum o scânteie de fulger, coborând în zig-zag din cupola mare a bisericii. Scânteia vine deasupra Capelei Sfântului Mormânt, ca un glob de lumină ce se sfărâmă în mici bucăţi, apoi intră înăuntru ca o rază subţire de foc, coboară pe lespedea Mormântului şi aprinde vata răspândită deasupra.

Patriarhul adună cu mâinile vata aprinsă de o flacără galben-verzuie, care timp de câteva minute nu frige. Apoi pune vata aprinsă în două cupe de aur şi iese în prima încăpere. Aici aprinde două buchete mari de câte 33 de lumânări, cât anii pe care îi avea Iisus, iar cupele le dă afară, pe două ferestre mici, la doi diaconi ortodocşi.

Aceştia duc o cupă la Sfântul Altar, iar pe a doua la Biserica Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, de la Patriarhie. Apoi patriarhul iese în faţa Sfântului Mormânt, cu cele două făclii aprinse şi strigă de trei ori: „Veniţi de luaţi Lumină!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur a pregătit un ou cu chipul lui Iisus pentru Patriarhul Ierusalimului.
 Vizualizări articol: 927 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Flutur a pregătit un ou cu chipul lui Iisus pentru Patriarhul Ierusalimului5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei