Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 apr 2009 - Anul XIV, nr. 87 (4073)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Prevenire incendii

Acţiunea „pompierii, măicuţele şi stingătorul”, la Mănăstirea Voroneţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Ca în fiecare an, în această perioadă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava organizează acţiuni de prevenire şi stingere a incendiilor la toate lăcaşurile de cult din judeţ, vulnerabile în faţa incendiilor mai ales în noaptea de Înviere.

În jur de 1.500 de lăcaşuri de cult, aparţinând de toate confesiunile religioase, se află în evidenţa ISU, cadrele unităţii având obligaţia de a face verificări la fiecare dintre ele.

 

Cum se organizează împotriva incendiilor maicile de la Voroneţ

Ieri, colonelul Romeo Olariu, şeful Serviciului de Inspecţie şi Prevenire din cadrul ISU, însoţit de mai mulţi reprezentanţi ai mass-media, a ajuns în inspecţie la Mănăstirea Voroneţ, una din cele mai importante ctitorii ale lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, ridicată în anul 1488.

Deşi puţin reticente la început, maica stareţă Stavrofora Irina Pântescu şi maica Gabriela au ascultat în cele din urmă sfaturile colonelului, au explicat cum se organizează în fiecare an pentru prevenirea incendiilor şi au prezentat apoi dotările pe care le au la dispoziţie pentru intervenţii în cazul izbucnirii unui incendiu.

„La noi nu există decât o singură cale de acces în biserică, de altfel aşa este peste tot la mănăstirile vechi, de aceea focul deschis în interiorul mănăstirii este foarte limitat. În fiecare an avem personal instruit pentru a interveni dacă se întâmplă ceva. Două maici din naos vor avea misiunea de a dirija uşor oamenii, în rând, spre pronaos, şi de aici spre ieşire, dacă ar fi vreo problemă. Avem două uşi laterale, la pridvor, pe care se poate ieşi în caz de urgenţă. De asemenea, afară avem paznici care nu lasă să intre în interior foarte multe persoane. La noi la mănăstire doar 10-12% dintre credincioşi asistă la Înviere în interiorul bisericii, nu avem aglomeraţie, pentru că lumina de la preot o luăm noi, maicile, imediat, şi o ducem afară, la toţi credincioşii”, i-a explicat maica stareţă colonelului modul intern de organizare pentru prevenirea unui incendiu, subliniind că mănăstirea este dotată cu 28 de stingătoare de stingere, iar alte 14 urmează a fi achiziţionate. 

 

Mijloacele de intervenţie de la mănăstire

Colonelul Romeo Olariu a constatat că în dotarea mănăstirii există un pichet PSI, un hidrant cu un furtun de peste 100 de metri şi o motopompă, şi a apreciat că, în cazul unui incendiu, s-ar putea folosi, pentru stingerea focului, apa unui iaz din apropiere. În ceea ce priveşte stingătoarele, mare parte dintre acestea erau trimise la o firmă din Fălticeni, pentru a fi umplute şi verificate. Colonelul i-a atras atenţia maicii stareţe că acestea trebuie să fie funcţionale în noaptea de Înviere.

 

Proba stingătorului

A urmat apoi un scurt instructaj cu privire la folosirea stingătoarelor.

„Îl răsturnăm, se scoate siguranţa, se ia furtunul în mână, se apasă pe buton şi se orientează jetul de praf la baza focului”, le-a explicat colonelul Olariu măicuţelor cum se foloseşte un stingător.

Fără să stea prea mult pe gânduri, maica stareţă a pus mâna pe stingător şi a arătat că ştie să-l folosească, repetând fără ezitare etapele prezentate de colonel.

Mai puţin receptivă a fost o colegă mai tânără, care a refuzat să facă o demonstraţie teoretică de folosire a stingătorului.

 

Măsuri minime contra incendiilor, la toate locaşurile de cult

Şeful Serviciului de Inspecţie şi Prevenire din cadrul ISU ne-a explicat care sunt cele mai importante măsuri de prevenire a incendiilor în lăcaşurile de cult, valabile la oricare dintre acestea.

„În primul rând, accesul în incinte trebuie permis unui număr limitat de oameni, în funcţie de capacitatea lăcaşului, pentru a fi posibilă evacuarea în cazul unor probleme. Pe timpul slujbei, este obligatorie supravegherea instalaţiilor de iluminat şi priză, precum şi diminuarea sarcinilor termice prin îndepărtarea covoarelor, a mochetelor şi a mobilierului nefixat la pardoseală. De asemenea, trebuie urmărit ca parcarea autovehiculelor credincioşilor să nu blocheze accesul autospecialelor de intervenţie, atât spre lăcaş, cât şi spre sursele de alimentare cu apă. Unităţile de cult trebuie să asigure echipe de primă intervenţie la faţa locului, şi aibă în dotare mijloace de stingere funcţionale”, a făcut un rezumat colonelul Romeo Olariu, subliniind existenţa unui risc deosebit dacă nu se respectă măsurile minime de siguranţă.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acţiunea „pompierii, măicuţele şi stingătorul”, la Mănăstirea Voroneţ.
 Vizualizări articol: 2450 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Acţiunea „pompierii, măicuţele şi stingătorul”, la Mănăstirea Voroneţ3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei