Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 apr 2009 - Anul XIV, nr. 82 (4068)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Solidaritate

Basarabenii din Suceava au protestat împotriva regimului comunist din Moldova

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Aproximativ 150 de studenţi şi elevi din Republica Moldova, dar şi basarabeni care s-au stabilit în Suceava au protestat, ieri, în semn de solidaritate cu cele câteva zeci de mii de persoane care au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Protestul din centrul Sucevei a fost organizat de Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia, la acţiune participând şi tineri suceveni, care au venit să susţină cauza basarabenilor.

Tinerii moldoveni au venit în centrul Sucevei cu pancarte pe care erau scrise mesaje de susţinere a protestatarilor din Chişinău, a celor 193 de persoane arestate de autorităţile din Moldova, dar şi mesaje împotriva regimului comunist din această ţară.

 

„Nu ne furaţi viitorul”

Printre mesajele pe care au vrut să le transmită tinerii basarabeni din Suceava se numără „Libertate pentru basarabenii din Republica Moldova! Noi suntem alături de voi!”, „Basarabia, pământ românesc”, „Vrem libertate! Vrem un alt destin!”, „Suntem alături de cei 193 de arestaţi” sau „Nu ne furaţi viitorul”.

O parte dintre tinerii care au protestat în centrul Sucevei erau îmbrăcaţi cu tricouri pe care era inscripţionată cifra 193, liderul Grupului de Iniţiativă al Românilor din Basarabia, Petru Ciolpan, declarând că toţi elevii şi studenţii basarabeni sunt alături de cei care au fost arestaţi de autorităţile din Moldova, de familiile acestora şi de cei care continuă să protesteze în Chişinău.

„Manifestaţia din Chişinău a venit din sufletul oamenilor şi nu a fost comandată de nimeni. Prin această acţiune a noastră vrem să arătăm că suntem alături de cei din Republica Moldova care protestează împotriva regimului comunist. Şi din discuţiile pe care le-am avut cu cei din Moldova, deja a fost transmis un ultimatum autorităţilor. Dacă cele 193 de persoane arestate nu vor fi eliberate, vor reîncepe protestele pe străzile din Chişinău”, a declarat Petru Ciolpan.

Pe tot timpul desfăşurării mitingului de protest, tinerii basarabeni, dar şi susţinătorii acestora au scandat „Unu – doi – comuniştii la gunoi!”, „România nu uita, Basarabia e a ta!”, „Trei femei mergeau la vot / Două moarte, una vie / Câte voturi o să fie?”, „Chişinău suntem cu voi!”, „Jos dictatura!”, „Vrem libertate”, „Moscova nu uita / Basarabia nu-i a ta!” sau „Jos hotarul de la Prut”.

Toţi tinerii participanţi la protest au ţinut în mâini lumânări aprinse, din care au format ulterior o cruce, întinsă pe esplanada Casei de Cultură.

Spre finalul protestului, basarabenii din Suceava au format o horă, scandând în continuare mesaje împotriva regimului comunist.

 

Un american consideră că tinerii basarabeni ar trebui să se mobilizeze la alegerile viitoare

Dennis Felmlee este un cetăţean american care şi-a petrecut ultimii doi ani la Suceava, ca voluntar în cadrul unei organizaţii. Revolta din Republica Moldova este pentru el ceva unic, întrucât, aşa cum a spus, „este pentru prima oară când aşa de aproape de mine are loc o revoluţie”.

Dennis Felmlee spune că a urmărit la televizor şi Revoluţia Română din 1989, însă acum lucrurile par mai reale, fiind mai aproape de locul în care se petrece evenimentul.

„De la început vreau să precizez că este părerea mea personală, nu a organizaţiei din care fac parte, sau a statului american, însă sunt de părere că violenţa nu este o soluţie pentru rezolvarea frustrărilor acelor oameni”, a mai spus Dennis Felmlee. Acesta consideră că tinerii din Republica Moldova ar trebui să se reorganizeze şi la alegerile viitoare să facă schimbarea pe care o doresc.

„Comuniştii au ieşit pentru că au fost votaţi. Uniunea Europeană a avut observatori ai alegerilor, iar aceştia au spus că totul s-a organizat corect, şi vreau să cred că aşa a fost”, a adăugat Dennis Felmlee.

În ceea ce priveşte acuzele pe care statul moldovean le aduce românilor, potrivit cărora, aceştia i-ar fi instigat pe moldoveni la revoltă, Dennis Felmlee nu crede că este vorba despre aşa ceva.

„Protestatarii sunt tineri, au studiat sau au muncit în ţările vestice, s-au obişnuit cu un anume stil de viaţă, liber, şi e normal ca la reîntoarcerea în ţară să aibă anumite frustrări”.

Deşi nu a fost până acum în nici o ţară comunistă, Dennis Felmlee spune că ştie destul de multe lucruri despre aceste ţări, din istorie şi din media, şi din acest motiv înţelege nemulţumirile şi frustrările moldovenilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Basarabenii din Suceava au protestat împotriva regimului comunist din Moldova.
 Vizualizări articol: 1041 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Basarabenii din Suceava au protestat împotriva regimului comunist din Moldova5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei