Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 apr 2009 - Anul XIV, nr. 77 (4063)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Omologare

Rasa ciobănescului de Bucovina, recunoscută internaţional de câteva zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Zecile de crescători şi proprietari de câini ciobăneşti românesc de Bucovina au primit, în urmă cu câteva zile, o veste cât se poate de bună de la forurile internaţionale chinologice, care au aprobat, în sfârşit, recunoaşterea pe plan mondial a rasei.

Astfel, după ciobănescul mioritic şi cel carpatin, rase omologate în 2005, de săptămâna trecută,  ciobănescul românesc de Bucovina este a treia rasă de animal domestic din România recunoscută pe tot mapamondul.

Practic, pentru crescătorii de astfel de patrupede vestea este cât se poate bună, o dată pentru mândria că au în curte un câine deosebit, de rasă, apoi pentru că preţul şi interesul pentru aceste animale va creşte considerabil şi, nu în ultimul rând, pentru faptul că pot participa la toate competiţiile chinologice naţionale şi internaţionale.

„Vestea am primit-o, sâmbăta trecută, de la vicepreşedintele Federaţiei Chinologice Internaţionale”, ne-a declarat, ieri, preşedintele Clubului naţional Bucovina al crescătorilor şi proprietarilor de câini de rasa ciobănesc românesc de Bucovina, doctorul Constantin Viorel Gaşpar. Acesta ne-a mărturisit că rasa, care va avea numărul de standard 357, se va numi oficial ciobănescul de Europa de Sud-Est.

„Va fi în paranteză ciobănescul românesc de Bucovina, pentru că toate rasele poartă şi o denumire a ţării de origine”, completează doctorul Gaşpar.

Preşedintele Clubului Naţional Bucovina ne-a mai spus că recunoaşterea rasei este una provizorie, urmând a fi îndeplinite anumite etape până la omologarea definitivă.

 

Canisa de Horodnic, cea mai veche din ţară

Ioan Moroşanu, din Horodnicu de Sus, se ocupă de creşterea ciobăneştilor româneşti de Bucovina de nu mai puţin de 33 de ani. De altfel, suceveanul deţine cea mai veche canisă din ţară pentru această rasă, canisa de Horodnic.

„Pentru mine e mai mult o pasiune. M-am bucurat mult când am aflat că în sfârşit aceşti câini superbi sunt recunoscuţi pe plan internaţional. E o rasă deosebit de eficientă, crescută pentru pază şi apărare, foarte uşor de întreţinut. De acum, trebuie să-i răspândim cât mai mult, în toată ţara, şi în străinătate”, a explicat Ioan Moroşanu.

Bărbatul explică că durata medie de viaţă a unui mascul de ciobănesc românesc de Bucovina este de 12-13 ani, iar a unei femele, între 9 şi 10 ani.

În privinţa preţului, puii de şase-opt săptămâni ajung între 100-150 de euro, însă preţul va creşte în viitor.

Cât despre mâncare, „Nu sunt deloc pretenţioşi”, zâmbeşte crescătorul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rasa ciobănescului de Bucovina, recunoscută internaţional de câteva zile.
 Vizualizări articol: 3153 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.11/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 19 voturi
Rasa ciobănescului de Bucovina, recunoscută internaţional de câteva zile4.1519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei