Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mar 2009 - Anul XIV, nr. 50 (4036)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Licitaţie

Vânzarea Termica porneşte de la 18,3 milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Cea mai mare întreprindere din Suceava, SC Termica SA, care asigură apă caldă şi căldură la peste 60.000 de suceveni, va fi scoasă la vânzare, cu un preţ de pornire de numai 18,3 milioane de euro.
Acest lucru a fost stabilit ieri, într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, în care au fost explicate şi motivele pentru care preţul de vânzare nu poate porni de la o sumă mai mare.
În principal, la stabilirea acestui preţ au cântărit greu datoriile imense pe care ar trebui să le “şteargă” investitorul privat municipalităţii sucevene, cât şi împrumuturile foarte mari pe care societatea de termoficare le are în bănci. De asemenea, condiţiile impuse investitorului privat echivalează cu o serie de costuri şi investiţii foarte mari, într-o perioadă de timp destul de scurtă, de numai 5 ani.

88 de milioane de euro, costurile totale de preluare a Termica
Mai exact, Termica Suceava va fi scoasă la vânzare printr-o licitaţie competitivă, în care preţul de pornire va fi de 18,3 milioane de euro, iar preţul final nu poate fi mai mic decât 70% din preţul de pornire.
Cei care vor cumpăra Termica trebuie să facă o investiţie de minim 35 de milioane de euro, iar energia termică livrată populaţiei trebuie să fie cu 30% mai ieftină decât în prezent. De asemenea, Primăria Suceava ar urma să scape de datoriile imense, de aproximativ 860 de miliarde de lei vechi, cu care va ieşi din iarnă, bani pe care ar fi trebuit să îi plătească la Termica în contul subvenţiilor pentru energia termică livrată populaţiei.
“La această privatizare nu pot participa decât firme foarte mari, holdinguri. După cum prevăd obligaţiile cuprinse în caietul de sarcini, efortul total al firmei care va prelua Termica este de minim 88 de milioane de euro. Asta înseamnă 18,3 milioane de euro – preţul de pornire al licitaţiei, 11,7 milioane de euro, creditele luate de Termica şi pe care le va prelua investitorul, 35 de milioane de euro, investiţiile minime care trebuie făcute în modernizarea Termica, iar alte 23 de milioane de euro, costurile de vânzare a energiei termice către populaţie, la un preţ redus cu 30%. Iată că sunt minim 88 de milioane de euro pe care investitorul va trebuie să le aibă ca efort financiar minim”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
În urma discuţiilor cu sindicaliştii de la Termica, s-a stabilit ca obligaţie a investitorului să preia toţi angajaţii de acum, cu pachetele salariale existente şi cu condiţia ca, în cazul în care se fac disponibilizări în primii cinci ani, să fie acordate plăţi compensatorii.

200 de lei, preţul gigacaloriei livrate populaţiei
“Încercăm salvarea patrimoniului Termica şi a locurilor de muncă de acolo, pentru că acum Termica este într-o criză de sistem. Obligaţii vor fi de ambele părţi, pentru că noi va trebuie să investim peste 30 de milioane de euro în refacerea reţelelor de utilităţi, iar ei să facă investiţiile cerute de normele de mediu şi cele necesare pentru reducerea costurilor, în aşa fel încât să oferim cetăţenilor servicii de calitate, la costuri acceptabile.
Dacă se vor respecta angajamentele de ambele părţi, estimăm că preţul real al gigacaloriei, care acum este de 3,7 milioane lei vechi, poate să scadă la aproape 2 milioane de lei vechi, adică aproximativ cât preţul plătit în prezent de populaţie, fără a mai fi necesară acordarea subvenţiilor”, a spus şeful municipalităţii sucevene.
Acesta a precizat că atuurile Termica constau în faptul că este cea mai nouă societate de profil din România, e dată în folosinţă în 1988, a avut mai multe etape de modernizare, dar şi de restructurări de personal.
„Nu ne permitem să ducem în faliment Primăria din cauza Termica. Subvenţii de la Guvern nu vor mai veni, iar noi nu avem de unde plăti atâţia bani. Şi aşa am făcut eforturi imense să acoperim datoriile către Termica, am plătit către societate peste 300 de miliarde de lei vechi, în condiţiile în care taxele şi impozitele încasate de la populaţie sunt cu puţin peste 15 de miliarde de lei anual”, a adăugat Ion Lungu, dând exemplu unor localităţi în care societăţile de termoficare au intrat în faliment de ani de zile.

Un singur vot contra
Singura voce care s-a opus făţiş vânzării Termica la preţul stabilit pentru pornirea licitaţiei a fost consilierul local Ovidiu Donţu, care a spus că valoarea de vânzare e prea mică comparativ cu valoarea activelor societăţii, aşa cum figurează acestea în acte. Acesta a spus că valoarea activelor este de 128 de milioane de euro, în vreme ce societatea e scoasă la vânzare pe 18,3 milioane de euro.
Donţu a adăugat că societatea de termoficare are o piaţă de desfacere de aproximativ 25.000 de apartamente, pentru apă caldă şi căldură, precum şi pentru vânzarea de energie electrică în sistemul naţional, lucru care ar fi trebuit luat în calcul la stabilirea unui preţ.
În vreme ce alţi colegi din Consiliu, precum şi reprezentantul firmei care a întocmit raportul de evaluare – Schneker van Wyk & Pearson, au spus că e o situaţie fericită dacă se obţin cei 18,3 milioane de euro, bani care să rămână efectiv la bugetul local, Donţu a cerut amânarea luării unei decizii. De altfel, el şi-a exprimat dezaprobarea votând contra proiectului supus aprobării Consiliului Local, în vreme ce colegii săi din PSD şi-au exprimat reţinerile printr-un vot neutru. Astfel, vânzarea Termica, cu toate cele 150 de hectare de teren ale sale, contra unei sume de pornire de 18,3 milioane de euro, a fost adoptată cu 18 voturi pentru, patru abţineri şi un vot contra.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vânzarea Termica porneşte de la 18,3 milioane de euro.
 Vizualizări articol: 906 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Vânzarea Termica porneşte de la 18,3 milioane de euro4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hilar si absurd trimis de
( 3 mar 2009, 15:29:19
Termica, total nerentabila, ar fi bine sa fie data si GRATIS, dar cu obligatia pastrarii profilului timp de 20 ani si un pret al gigacaloriei stabilit de comun acord cu consiliul local. Nu s-a reusit in 20 de ani rentabilizarea si acuma se cauta un fraier sa arunce cu banii? Sa fim seriosi. Cine baga bani intr-o afacere neprofitabila?
2.   Parerea mea trimis de
( 4 mar 2009, 11:19:53
Termica este conceputa pt a produce energie electrica pe parcursul intregului an si, in secundar, energie termica, pe timpul iernii, care, initial, era destinata zonei industriale. ATENTIE!!! Nu se privatizeaza pentru energie termica ci pentru energia electrica. Energia electrica este principalul domeniu de activitate al Termica. Noi, cetatenii, avem tendinta de a vedea Termica doar ca un furnizor de energie termica. Acest fapt ne plaseaza, in discutii, intr-o mare eroare!! Termica poate fi rentabila!! Trebuie facute investitii masive acolo in logistica!! Atentie!!! Sunt la mijloc doar partile de productie dar nu si cele de distributie a agentului termic, din cate inteleg eu!!! Prin urmare, cred ca, din pacate pentru suceveni, va naste dispute politice, mai ales in anul 2009 care cuprinde doua campanii electorale. Trebuie transparenta asupra situatiei contabile a Termica, asupra procedurii de licitatie si dezbateri publice! Salut intentia, cred ca primarul Lungu este pe drumul cel bun.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei