Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 feb 2009 - Anul XIV, nr. 36 (4022)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Palatul Copiilor

O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea.

Cunoaşterea de sine prin intermediul muzicii

Este o metodă eficientă şi atragătoare în învăţământul actual. Totodată, prin utilizarea unor resurse oferite de literatură, artă plastică  dar şi a unor modalităţi de exprimare prin mişcare sportivă sau coregrafică, se fac paşi spre decodificarea mesajelor nonverbale, cu înţelesuri subiective ale muzicii. Iată de ce o asemenea temă devine importantă pentru elev, ca individ, ce are posibilitatea să cunoască nemijlocit, prin interpretare sau prin receptare, problemele omului, care sunt ale fiecarui elev totodată. Activitatea cercului de muzică vocal-instrumentală de la Palatul Copiilor Suceava vine în întâmpinarea dorinţei copiilor de toate vârstele de a-şi perfecţiona şi valorifica aptitudinile muzicale - testate în prealabil - şi  de a oferi tuturor copiilor modele de interpretare artistică prin spectacole şi alte manifestări specifice. Cursurile acestui cerc fac cunoscută copiilor muzica uşoară valoroasă, dezvoltând în acelaşi timp spiritul lor de discernământ. La  acest cerc se pot înscrie copii cu  auz muzical bun (intonaţie justă), simţ ritmic bine dezvoltat, memorie muzicală dar mai ales cei care dau dovadă de răbdare şi perseverenţă. Activitatea cercului se desfaşoară pe trei nivele de pregătire (începători, avansaţi şi performanţă) şi se adresează copiilor cuprinşi în sistemul de învăţământ preuniversitar. Am aflat de la coordonatorul cercului, prof. Mihai Lungoci, că la acest cerc activează copii de la vârsta de 4 sau 5 ani, cum este cazul Biancăi Sumanariu, care s-a înscris la acest cerc de la vârsta de 4 ani, în prezent fiind elevă în clasa a V-a. Pregătirea în cadrul acestui cerc i-a adus împliniri prin câştigarea a numeroase premii şi prezenţa în majoritatea spectacolelor organizate de Palatul Copiilor. Împreună cu fratele ei, Robert, formează un cuplu perfect pe scenă, fiind îndelung aplaudaţi de cei care-i ascultă şi privesc. 

De remarcat este şi activitatea unor copii care pun tot ce au mai bun în cântec-Tabita Creţu, Alina Luchian, Alexia  Gheorghiu, Edy Hanuseac (care a obţinut premii importante la Festivalul Internaţional de la Sosnoviec-Polonia), Anca Elvădeanu (care a debutat pe scenă cu binecunoscuta melodie « Coşarul »), Teodora Rusu, Bogdan Milici (pasionat de muzica lui Elvis Presley, cu care a cucerit juriul concursului judeţean de muzică uşoară, obţinând nota maximă),  Oana Stoica, Roxana Nichifor, Olga Iosub şi nu în ultimul rând Mihai Boicu cel care mereu impresionează prin interpretarea melodiilor lui Freddie Mercury. Şi cum dans fără muzică nu se poate, colaborarea între cercurile de muzică uşoară şi dans modern este permanentă. Membrii celor două cercuri coordonaţi de prof. Mihaela Schiotis (dans modern) şi prof. Mihai Lungoci (muzică uşoară) participă la spectacole comune atât pe plan local cât şi în alte localităţi cum ar fi Vatra Dornei, Dumbrăveni, Coşna, Poiana Stampei şi Dorna Candreni, Gura Humorului.  

Spectacolele oferite de copiii de la cercul de muzică uşoară au loc şi în incinta unor supermaketuri cum ar fi Iulius Mall şi Carrefour gazdele oferind cu această ocazie copiilor dulciuri şi răcoritoare.



Să facem cunoştinţă

Mă numesc Tcaciuc Marian, locuiesc în cartierul Burdujeni din Suceava şi sunt în clasa a VI-a la Colegiul Naţional  “Ştefan cel Mare”  Suceava.
Pe  lângă faptul că merg la şcoală  mai am şi alte preocupări. De exemplu sunt înscris la Palatul Copiilor Suceava, la cercul de Informatică şi la cercul Redacţie presă.

De la coordonatorul cercului, prof. informatică, Ştefania Şoiman ştiu că cercul este structurat pe trei nivele: începători, avansaţi şi performanţă şi  îşi propune iniţierea elevilor începători în domeniul informaticii, completarea cunoştinţelor şi îmbunătăţirea performanţelor copiilor din grupele de avansaţi şi performanţă. Grupele de iniţiere studiază structura generală a calculatorului, sistemul de operare Windows, editorul grafic Paint/Corel, editorul texte Microsoft Word, creare prezentări cu Microsoft PowerPoint şi  navigare pe Internet. Grupele avansate studiază algoritmi şi limbaje de programare (C++), pachetul Microsoft Office, Internet.Programare(HTML, JavaScript), prelucrarea imaginilor, Corel/ Adobe PhotoShop şi aplicaţii software.

Tot aici  învăţ cum să accesez site-uri, să instalez programe, să trimit e-mail-uri colegilor, să aflu informaţii de pe Internet, să îmi creez propriul site şi multe altele. Dar la acest cerc învăţ şi ce componente are un calculator şi ce rol are fiecare componentă în parte. In funcţie de performante, elevii vor putea participa la concursurile de profil locale, judeţene, interjudeţene şi naţionale.

La cercul  Redacţie presă învăţ să redactez o ştire, un articol, un interviu  dar şi cum trebuie să se poarte un jurnalist. La acest cerc învăţ lucruri interesante care cu siguranţă mă vor ajuta în viitor. Iată că folosindu-mă de cunoştinţele de la cele două cercuri am reuşit să trimit prima mea ştire la ziarul „Monitorul”. Este o realizare şi vă invit şi pe voi, cititorii acestei pagini să aveţi curajul să- mi urmaţi exemplul.  Îmi place ce fac şi cred că atunci când voi fi mare îmi voi aminticu drag de aceste zile în care am fost un mic jurnalist şi un mic informatician.



Dragobetele englezesc

14 februarie, ziua în care se sărbătoreşte Sf. Valentin...ziua îndragostiţilor. Românii (precum şi alte ţări) nu sunt ,,scutiţi” de a imita această sărbătoare. Magazinele sunt ornate cu inimioare, restaurantele oferă o atmosfera romantică pentru această zi, cluburile organizează petreceri pentru îndragostiţi. În această perioadă predomină culorile roz si roşu, nu lipsesc însă nici decoraţiunile cu porumbei, îngeraşi şi în special, Cupidon. Cu toate acestea putem spune: love is in the air!

Cuplurile se plimbă ţinându-se de mână, îşi dăruiesc cadouri specifice zilei de Sf. Valentin, fetele primesc flori, inimioare de pluş, inimioare de ciocolată iar baloanele în formă de inimioare vor invada cerul....Plutim într-o mare de inimi. Băieţii vor să-şi impresioneze iubitele invitându-le în restaurante selecte, unii chiar ar alerga până la Venezia pentru a petrece un sejur în doi. Chiar dacă este o sărbatoare pentru toate categoriile de vârstă, adolescenţii sunt cei mai entuziasmaţi de sosirea Sf. Valentin.

După vacanţa de Crăciun şi petrecerea de Revelion am devenit uşor melancolici, un nou an a început şi parcă ne-am fi dorit să păstram încă puţin din magia Crăciunului, să simţim mirosul bradului împodobit, să admirăm fulgii de zăpadă ce cad voioşi din cer, îmbrăcând oraşul într-o atmosferă de basm. Nu suntem pe deplin pregătiţi de sosirea primăverii, dar Valentin face primul pas, după care urmează 1 martie,  8 martie şi în curînd Paştele.

Unii nu tolerează această zi din diferite motive.Unul dintre acestea ar fi faptul că nu este o sărbatoare românească. Totuşi ar trebui să recunoaştem că pe lângă lucrurile rele pe care le  ,,împrumutăm” din afară (un exemplu ar fi fast food-urile), Sf. Valentin merită o şansă. În fond, ce strică o zi în care sărbatorim iubirea, oferindu-i o mică atenţie iubitului sau iubitei... Aceste moduri de a-ţi arăta afecţiunea faţă de partenerul tău menţin o relaţie de cuplu ,,sănătoasă”.

Tolerată sau nu, ziua indragostiţilor este un moment propice pentru a oferi partenerului o zi plină de iubire.

Adriana Costaş, Cercul presă scrisă, radio-tv



Rezultatele concursului StartIT

Săptămâna trecută v-am informat despre concursul interjudeţean de informatică, „StartIT”, organizat de Palatul Copiilor, care s-a desfăşurat în zilele de 6 şi 7 februarie 2009. Acum e timpul să aflaţi rezultatele. Colegii mei de la cercul de informatică, câştigătorii locului I la secţiunea programare sunt: Ştefănescu Radu cl. a III-a (care  a participat şi la nivelul clasei a IV-a obţinând tot locul I), Şlincu Şerban cl. a IV-a, Vatamanescu Dionisie cl. a V-a, Meriniuc Răzvan şi Bicsi Lucian cl. a VI-a şi Marcu Ştefan cl. a VII-a.

La prezentări PowerPoint s-au remarcat Şutac Tudor clasa a III-a şi Haureş Melina cl. a VI-a, iar la poveşti ilustrate pe calculator următorii: Gagea Andrei cl. a II-a, Zăicescu Andrei, Beneş Ariadna şi Crainiciuc Cosmin cl. a III-a, Hluşneac Maria, Vinogruschi Valentin, Negrea Ana Maria şi Iacob Luiza  eleve în clasa a IV-a şi Mocanu Ioana cl. a V-a.

La secţiunea Pagini Web s-au remarcat Zăicescu Andrei, cl. a III-a, Cocîrlă Sebastian cl. a V-a şi Florea Şerban cl. a VI-a.

În sfârşit ajungem la secţiunea Media unde am participat şi eu. S-au remarcat Florea Ştefan cl. a IV-a şi… mai lipseşte cineva? Cu toată modestia, vă anunţ că sunt deţinătorul premiului cel mare sponsorizat de Ultra PRO Computers. Toţi participanţii la concurs, 65 elevi de la Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti, Palatul Copiilor Buzău, Palatul Copiilor Botoşani, Palatul Copiilor Satu Mare şi elevi de la cercul de informatică al Palatului Copiilor Suceava au primit premii şi diplome oferite de sponsorii concursului: Ultra Pro Computers, Fly Music SRL, Global Design Suceava iar pe parcursul celor două zile de concurs au primit alimente, dulciuri şi băuturi răcoritoare oferite de  SC Matelo COM SRL şi pizza de la Complex Zamca.
Echipajele invitate la concurs au fost găzduite la Pensiunea Giardino dar şi în familiile unor copii care frecventează cercul de informatică.
Mulţumim celor care au găzduit copiii veniţi la concurs din alte localităţi. Printre acestea amintim familiile Hluşneac, Haureş, Meriniuc, Lepărdă, Mocanu, Cocîrlă, Ştefănescu.

Doamna profesoară Ştefania Şoiman, coordonatorul proiectului educativ „StartIT”,  mulţumeşte tuturor celor care au făcut posibilă desfăşurarea în bune condiţii a acestui concurs.

La finalul concursului a fost organizată şi o excursie la mănăstirile din zonă prof. Ciubotariu Otilia de la Palatul Copiilor însoţindu-i pe participanţi.

Deşi este la prima ediţie, mă declar mulţumit de organizarea acestui concurs şi sper că la următoarea ediţie vom putea face şi mai multe!
Pentru mai multe informaţii despre câştigătorii ediţiei I puteţi accesa site-ul http://www.pacosv.ro/startIT/.

Iulian Atănăsoae, Cercul de Informatică

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea..
 Vizualizări articol: 1472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea.5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ultimul articol trimis de
(14 feb 2009, 13:20:40
e al meu!!!happy Sunt foarte multumit de organizarea concursului, si mai ales de faptul ca am luat premiul cel mare si am aparut in ziar!happy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei