Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 feb 2009 - Anul XIV, nr. 33 (4019)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Parohia „Sf. Vineri”

Primul adăpost din judeţ pentru oamenii străzii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
La Parohia „Sf. Vineri” din Suceava se va deschide, la sfârşitul lunii aprilie a acestui an, primul adăpost din judeţ pentru oamenii străzii, persoane adulte. Proiectul acestui adăpost a fost realizat de Asociaţia „Lumină Lină”, constituită în cadrul parohiei „Sf. Vineri”, de către preotul Minu Mititelu, protopop de Suceava. Valoarea proiectului este de cinci miliarde de lei, bani aprobaţi de Ministerul Muncii, printr-un PIN (Program de Interes Naţional).

 

Adunaţi de prin gări, canale, scări de bloc

Adăpostul va avea o capacitate de 30 de camere, pentru 50 de oameni ai străzii. Ei vor sta temporar în acest adăpost, până la 6 luni. Pe parcursul unui an, de serviciile acestui adăpost, unic în judeţ, vor beneficia circa 150 de persoane.

În adăpost vor fi internaţi oamenii străzii găsiţi de poliţie prin gări, prin pieţe, dar şi cei care ajung în stare gravă la urgenţele spitalelor şi nu au pe nimeni, sărmani care dorm prin scări de bloc sau chiar canale.

Asociaţia „Lumină Lină” s-a angajat să termine şi să amenajeze clădirea până la sfârşitul lunii aprilie, în timp ce Primăria Suceava, cu care asociaţia a încheiat un acord de principiu, a promis că va asigura salarizarea viitorilor angajaţi ai obiectivului.

 

Este nevoie de bani pentru salariile angajaţilor

„O să fie nevoie de cel puţin zece persoane calificate care să lucreze la acest adăpost: asistent social, asistent medical, medic, psiholog, personal de supraveghere, personal bucătărie. Noi punem la dispoziţie clădirea, dar facem apel către autorităţile locale, Primărie, Consiliul Judeţean Suceava, să ne sprijine în continuare, pentru ca acest centru să funcţioneze. Nu s-au făcut încă racordurile la gaz, apă, energie electrică, toate acestea necesitând alţi bani. Apoi, trebuie asigurate salariile angajaţilor”, ne-a spus preotul Minu Mititelu.

 

Flămânzi, alcoolici, violenţi

Preotul Mitielu a mai completat că toţi beneficiarii adăpostului, care va fi deschis după Paşte, sunt oamenii comunităţii, oameni care din diferite motive au ajuns pe drumuri şi de care trebuie să aibă grijă şi autorităţile locale şi judeţene.

Fiecărui om al străzii i se va face o anchetă socială. El va beneficia de masă, cazare, consiliere, terapie. Acolo unde există rude, se va lua legătura cu acestea, pentru ca bătrânii străzii să fie reintegraţi în familia naturală.

„Şi cei de pe stradă au nevoie de ajutor. Vom vedea cum va fi. Ne vom adapta. Sperăm să fim ajutaţi pentru ca centrul să funcţioneze cum ne-am propus”, a mai spus părintele Mititelu.

Cei care au avut iniţiativa construirii unui astfel de adăpost, singurul din judeţul Suceava, şi unul din cele nouă din ţară, speră să primească tot sprijinul autorităţilor, dar şi al oamenilor de afaceri din Suceava.

 

24 de copii - ajutaţi să-şi continue şcoala

La Parohia „Sf. Vineri” funcţionează şi Centrul de zi pentru copii, cu o capacitate de 24 de locuri. Minorii, toţi şcolari, provin din familii nevoiaşe din cartierul sucevean George Enescu, dar nu numai. Şi acest centru funcţionează cu sprijinul Primăriei Suceava, care acoperă cheltuielile cu personalul şi o parte din cheltuielile curente.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul adăpost din judeţ pentru oamenii străzii.
 Vizualizări articol: 2143 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Primul adăpost din judeţ pentru oamenii străzii5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei