Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 feb 2009 - Anul XIV, nr. 32 (4018)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Implicare totală

Podul de lemn construit la Marginea într-o singură zi, funcţional

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Podul de lemn ridicat de sătenii din Marginea pe un drum naţional este exemplul cel mai elocvent al lipsei de implicare a statului în problemele comunităţilor locale. Este o palmă dată autorităţilor de un sat care a dovedit că în doar o singură zi se poate construi o cale de legătură civilizată şi cu cheltuieli nu foarte mari.

 

Imuni la dosarele penale promise de reprezentanţii unor instituţii sucevene, sătenii din Marginea au reuşit să inaugureze podul de peste râul Suceviţa după numai o zi de muncă efectivă. Acum, podul de lemn ridicat pe drumul naţional 17 A, care face legătura între Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc, a devenit mândria unui sat întreg. Efortul comunităţii locale a fost imortalizat într-o pancartă amplasată pe malul stâng al râului Suceviţa.

„Constructor: societatea civilă. Termen de execuţie: 1 zi. Data începerii: 06.02.2009. Data finalizării: 07.02.2009”, este mesajul de mândrie al mărginenilor.

Oamenii spun că podul este trainic şi că cei care îl traversează nu riscă absolut nimic.

„L-am testat la o greutate de 10 tone, dar pentru siguranţă l-am limitat la maşini de până la 2,5 tone. Toată lumea este mulţumită acum pentru că poate traversa de pe un mal pe celălalt în condiţii civilizate”, a spus Ghiţă Maftian, unul dintre cei care a pus şi suflet şi bani la ridicarea podului de lemn.

Şi pentru că măsurile de siguranţă sunt considerate importante, oamenii din Marginea au adus sare şi nisip la cele două capete ale podului. Şi ca totul să fie util, au lăsat lopeţi şi greble pentru a le veni în sprijin şoferilor, în cazul în care se formează polei pe pod sau în apropierea acestuia.

 

A costat 30.000 de lei şi a fost inaugurat cu fast

Aşa cum au promis în momentul începerii lucrărilor, sătenii din Marginea au finalizat construcţia în decurs de numai o zi. Sâmbătă, peste 200 de oameni au ţinut să fie prezenţi la inaugurare.

„Domnul primar a fost alături de noi şi a tăiat panglica inaugurală. E o realizare mare pentru comuna noastră. Eu personal am fost înştiinţat că risc între unu şi trei ani de închisoare pentru că am fost iniţiator la o construcţie ilegală. Le-am spus că trei ani nici nu înseamnă prea mult, dacă ştiu că am făcut un bine pentru comunitate”, a mărturisit Arcadie Boicu, unul dintre reprezentanţii societăţii civile din Marginea.

Pentru că nimeni nu a ţinut o evidenţă strictă, suma cheltuită la ridicarea podului de lemn nu se ştie cu exactitate. Din estimări se pare că ar fi vorba de aproximativ 30.000 de lei (300 de milioane de lei vechi).

Totuşi, nu toţi banii au fost cheltuiţi. Gheorghe Olărean, un alt bărbat din Marginea implicat în acest proiect, a precizat că mai sunt 6.000 de lei necheltuiţi. „Am vrut să cumpărăm semafoare cu aceşti bani, dar până la urmă am renunţat. Probabil că aceşti bani îi vom dona”, a spus Olărean.

Între timp, podul a şi fost vopsit, alb cu verde, iar la fiecare capăt a fost montate limitatoare de înălţime şi de greutate, iar cei care au participat la construcţia vin pe rând în zonă pentru a verifica dacă nu au apărut probleme.

 

Sătui de promisiunile autorităţilor

Construcţia podului de lemn pe drumul naţional 17A, care face legătura între Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc, a fost decisă de localnicii din Marginea după ce lucrările de reabilitare a vechiului pod, distrus în urma inundaţiilor de la sfârşitul lunii iulie 2008, au bătut pasul pe loc. În plus ruta ocolitoare a devenit aproape impracticabilă, iar răbdarea sătenilor a ajuns la limită.

„Ne-au tot promis că repară ruta ocolitoare şi că se apucă de lucru la noul pod. I-am tot aşteptat, dar pentru că nu s-a mişcat nimic am decis să ne apucăm noi de treabă. Dacă ştiam că ne tot păcălesc, făceam podul mai de mult”, a mărturisit Ghiţă Maftian.

Potrivit proiectului finalizat abia pe 9 decembrie 2008, noul pod de la Marginea va costa 3,8 milioane de lei, iar inaugurarea este programată în luna august a acestui an.

 

Şoferii, avertizaţi că riscă traversând acest pod

Prefectul de Suceava, Ovidiu Doroftei, a declarat că cetăţenii care au iniţiat construcţia acestui pod urmează să fie cercetaţi de autorităţi pentru privind nerespectarea legislaţiei care reglementează drumurile publice.

Doroftei a spus că, chiar dacă „lăudabilă", acţiunea îmbracă aspecte penale.

"Acel pod constituie un pericol real, neexistând nici un fel de aviz şi nici un proiect care să fi fost avizat. Şoferii care traversează acest pod îşi asigură riscuri majore", a spus prefectul de Suceava.

Ovidiu Doroftei a recunoscut că situaţia a fost determinată şi de "lipsa de coordonare" a reprezentanţilor CNADN, care nu s-au preocupat de întreţinerea rutei ocolitoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Podul de lemn construit la Marginea într-o singură zi, funcţional .
 Vizualizări articol: 11748 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.82/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 22 voturi
Podul de lemn construit la Marginea într-o singură zi, funcţional4.8522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   .... trimis de
(10 feb 2009, 11:52:58
gospodari de la svsmug
2.   Da trimis de
(10 feb 2009, 12:16:59
Jos palaria! Initiativa ar trebui sa apara in toata presa, facut foarte mult tam tam pe marginea ei, iar oamenii ar trebui sa isi faca o formatiune politica proprie. Este probabil cea mai sanatoasa si autentica fapta facuta in Romania de vreo 10 ani incoace.

Tot pe modelul asta ar trebui sa punem mana sa refacem si drumul SV-Vatra Dornei pe care tovarasul Flutur l-a receptionat si l-a platit desi e o varza totala, masinile se rup in doua pe la poduri. Tot asa ar trebui sa refacem parcul de la cetate care e plin de balarii si gunoaie.

Dosare penale vreti sa le faceti? sa vi le bagati dosarele alea unde nu va bate soarele si nici apa si sapunul de nespalati !

Iar tovarasului Ovidiu Doroftei ii recomand o clisma cu ceai de tei sa se mai relaxeze si sa nu il f**a grija de masinile si soferii care trec podul ala, ci mai degraba de soferii si masinile care sunt in pericol pe drumurile din SV, "asfaltate" de VOI pe banii de la NOI !
3.   PREFECTUL DOROFTEI DE DOI LEI trimis de
(10 feb 2009, 12:34:08
"Prefectul de Suceava, Ovidiu Doroftei, a declarat ca cetatenii care au initiat constructia acestui pod urmeaza sa fie cercetati de autoritati pentru privind nerespectarea legislatiei care reglementeaza drumurile publice."

Rog sucevenii pe aceasta cale sa comenteze afirmatiile facute de TOVARASUL PREFECT.
3.1  RE: PREFECTUL DOROFTEI DE DOI LEI trimis de
(10 feb 2009, 13:40:23
Apropos de legislatie, oare nu scrie pe undeva pe acolo ca este RESPONSABILITATEA autoritatilor locale si a celor cu atributii in domeniul drumurilor publice, sa le mentina in stare de functionare conform standardelor din domeniu? Iar standardele din domeniu sigur nu zic ca un pod distrus in vara poate fi reparat si in vara anului urmator nu?

Dar pe grecoteii dracului (Mochlos, Aktor si tot neamul ma-sii pomenindu-i) oare nu pot onor autoritati sa ii cerceteze pentru bataia aia de joc de drum european spre Dorna? Drumul ala corespunde reglementarilor? diferente enorme de nivel nu doar la trecerea pe poduri, ci si intre benzile de mers, care in conditii de umezeala, ploaie pot cauza accidente serioase? Oare balegarul ala de lucrare nu pune in pericol zecile de mii de soferi care il tranziteaza?

Auzim tovarase Doroftei, prim-tovarase Flutur ?

Sari-v-ar telescoapele si pivotii intre ochi de nulitati
3.2  RE: PREFECTUL DOROFTEI DE DOI LEI trimis de
(10 feb 2009, 13:48:28
Pampalaul de Rozopol si cu alti destepti ca el cu nume de insecte zburatoare, promoveaza Bucovina cica, se duc cu avionul sa aduca lumina sfanta de Paste, muta muntii de ici colo. Cine mama ma-sii sa vina in Bucovina sa isi rupa masina in 2? Pe toate forumurile de turism, straine si romanesti, se pomeneste de drumurile infecte din zona noastra, si turistii sunt sfatuiti sa isi vada de treaba, sa se duca in Croatia, Serbia, Kosovo ca ies mai castigati. Mie nu imi vine sa ma duc nici pana la Gura Humorului nu pana la Dorna, ca mi-e mila de masina aia ca inca mai am de platit la ea leasing.

Turismul si investitiile le promovezi cand ai INFRASTRUCTURA tovarasilor. Stiti ce e aia? Nu stiti,ca la lectia respectiva ati chiulit, jucati tintar cu baietii dupa WC-uri...se cunoaste
4.   Bravo trimis de
(10 feb 2009, 13:01:45
Sunt mandra de ceea ce s-a intamplat la noi in judet si m-as bucura daca fiecare dintre noi ar incerca sa faca acest lucru cunoscut la cate o televiziune,cu cat suntem mai multi cu atat mai bine, poate astfel vom reusi sa le aratam tuturor ca in fond, nu lipsa de bani e cea mai grava...ci lipsa de chef si lipsa de vointa si lipsa de dorinta de munca.Ar fi bine ca ceea ce s-a intamplat la Marginea sa fie un exemplu si in acelasi timp un semnal de alarma pt toata tara.Bravo din nou !
5.   Bravo trimis de
(10 feb 2009, 13:10:20
eu in locul oamenilor astia gospodari ii chemam pe "alesi"...sa vada mincinosii ca se poate face si treaba nu numai promisiuni! oricum asta este o palma pe obrazul cel gros al celor care au grija de bunastarea noastra! sper ca marginenii nu au votat pe acesti incapabili...ar fi pacat! si pe basescu il chemam, si pe tatulici si pe toti lingaii care au fost cu promisiuni mincinoase dupa inundatie...! eu as propune inteligentilor astia sa-i ia pe oamenii din marginea sa faca autostrazile romaniei...sigur ar reusi de 1000 de ori mai repede sa duca la capat lucrarile...cat despre dosare penale...este exact ceea ce era de asteptat din partea unor incapabili notorii...sigur podul fiind facut le pica si comisioanele si toate "drepturile" care trebuiau sa ia calea incapatoarelor lor buzunare...bravo margineni! nu spun rusine politicieni ca oricum nu au rusine... despre procese ...eu sunt sigur ca ar iesi in strada lumea sa-i injure cum merita pe alesii neamului
6.   Magari trimis de
(10 feb 2009, 14:59:56
Alesii nostri sunt niste magari fara pereche daca indraznesc sa "cerceteze penal" niste oameni gospodari pentru simplul fapt ca si-au rupt spatele facand un pod pe care statul trebuia sa-l faca. Rusine animalelor astora care se numesc guvernanti/autoritati locale!
7.   :))))))))) trimis de
(10 feb 2009, 15:34:40
Ancercati sa le faceti procese celor din marginea...:))))))))))) Va veti convinge .... cred de ce opinie vor avea SUCEVENI....
8.   .... trimis de
(10 feb 2009, 15:57:51
Doroftei esti degeaba ma!! Macar daca nu te bagai in seama. Prost mai esti. Oamenii aia sunt uniti nu o sa le puteti face nimik...Fluture ai castigat niste voturi cu lumina adusa de la Ierusalim dar ai pierdut de 3 ori mai mult cu neimplicarea fata de acest pod...ai iesit de toata cacaua
9.   LA MARGINEA BUNULUI SIMT... trimis de
(10 feb 2009, 16:31:19
... ACOLO ESTE LOCUL CELOR CARE IN LOC DE FAPTE NE OFERA AMENINTARI CU PROCESE.

PROCESE DE CONSTIINTA AR TREBUI SA-SI FACA CEI CARORA LE PLACE SA VEGETEZE IN POSTURI CALDUTE SI BINE PLATITE (DIN BANII NOSTRI, FIRESTE).

SE PARE CA [MARGINEA] ESTE , DE FAPT [ EPICENTRUL] SIMTULUI CIVIC.

BRAVO!

ALOOOO! SE AUDE, TOVARASI?
10.   Proces trimis de
(11 feb 2009, 21:39:33
PROCES INCOMPETENTILOR ALESI IN A SOLUTIONA PROBLEME DE ACEST GEN SI NU BRAVILOR M A R G I N E N I

PS. DE CE NU MERG ACUM CONDUCATORII CUM AU FACUT LA INUNDATII SI SA LE STRANGA MANA LA MARGINENI PT. REALIZAREA LOR ?...

ERA SA UIT PREFECTUL SI TOTI AIA CARE AMENINTA CRED CA AR FI MAI BINE SA REZOLVATI ALTE PROBLEME MAI SERIOASE .....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei