Formare profesională

Șomeri suceveni, instruiți să devină bucătari pe piața UE



Absolvenții cursului de bucătar au prezentat în fața comisiei de examinare produsele culinare realizate
Absolvenții cursului de bucătar au prezentat în fața comisiei de examinare produsele culinare realizate

Mai mulți șomeri și persoane din zona Humor (Frasin, Gura Humorului, Mănăstirea Humorului) care erau în căutarea unui loc de muncă au primit ieri diplome de bucătar valabile în Uniunea Europeană, la absolvirea programului de formare profesională pentru meseria de bucătar. Cursul de calificare, care s-a desfășurat în perioada 26 august 2008 – 22 ianuarie 2009, și la care s-au înscris 17 persoane, a fost organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava și Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Cluj (CRFPA).
Absolvenții cursului de bucătar au prezentat ieri, în fața comisiei de examinare, produse culinare realizate de ei. Printre bucatele expuse de bucătarii calificați se aflau sărmăluțe în varză murată, plăcintă cu urdă și mărar, pârjoale moldovenești, colțunași cu brânză, salată țărănească sau mușchi de porc împănat.
Colaborare Suceava – Cluj
Formatorii acestor cursanți au fost Elena Flutur și Simfora Onuțu, maistre la Centrul Școlar „Sf. Andrei” Gura Humorului. Din comisia de examinare a făcut parte și Steluța Buburuzan, specialist în domeniul alimentației publice.
Din partea CRFPA Cluj au fost prezenți la Gura Humorului directorul Adrian Tinis și consilierul Gloria Galea, care s-au declarat foarte mulțumiți de colaborarea cu partenerii suceveni, apreciind și bucatele din Bucovina.
La această acțiune au participat directorul executiv al AJOFM Suceava, Constantin Șuvăr, directorul executiv adjunct AJOFM Suceava, Simion Botezatu, consilier în cadrul Agenției locale AJOFM – Gura Humorului – Marcela Buiciuc, precum și patronii unor pensiuni din zona Humorului, interesați să angajeze bucătari.
Se caută bucătari cu diplomă
„Acest program de formare profesională în meseria de bucătar este unul din cele 67 de cursuri pe care le-am început în 2008, în diferite meserii, și unul din cele 50 realizate în colaborare cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Cluj. Ne preocupă mereu evoluția pieței muncii și nevoile acesteia. În zona Humorului se dezvoltă mult turismul, iar pensiunile caută bucătari, ospătari bine pregătiți”, a declarat directorul Constantin Șuvăr.
El a mai spus că fiecare cursant va primi o diplomă de absolvire valabilă și în țările europene.
„În acest fel, absolvenții noștri vor putea să lucreze în străinătate și să primească salarii asemănătoare celorlalți bucătari din UE. De asemenea, ei au învățat și bucătăria tradițională bucovineană, pe care o vor promova și peste hotare, dacă este cazul”, a completat directorul executiv al AJOFM Suceava.



Formare profesională: Șomeri suceveni, instruiți să devină bucătari pe piața UE
Formare profesională: Șomeri suceveni, instruiți să devină bucătari pe piața UE
Formare profesională: Șomeri suceveni, instruiți să devină bucătari pe piața UE
Formare profesională: Șomeri suceveni, instruiți să devină bucătari pe piața UE
Absolvenții cursului de bucătar au prezentat în fața comisiei de examinare produsele culinare realizate
Absolvenții cursului de bucătar au prezentat în fața comisiei de examinare produsele culinare realizate


Recomandări

România a învins și Germania și a obținut locul 5 la Campionatul European, și cu contribuția importantă a unor suceveni

România a învins și Germania și a obținut locul 5 la Campionatul European, și cu contribuția importantă a unor suceveni
România a învins și Germania și a obținut locul 5 la Campionatul European, și cu contribuția importantă a unor suceveni