Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 ian 2009 - Anul XIV, nr. 21 (4007)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Perspectivă sumbră

Criza ameninţă două treimi din locurile de muncă din sectorul auto sucevean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Două treimi din cei peste 1.000 de angajaţi din sectorul auto sucevean riscă să-şi piardă locurile de muncă dacă guvernul nu va lua urgent măsuri ferme menite să atenueze criza care a cuprins acest sector important al economiei naţionale. Perspectiva sumbră a fost lansată de George Petrescu, director executiv al societăţii Darex Auto, concesionar Dacia-Renault-Nissan şi totodată membru în comitetul director al Asociaţiei Concesionarilor Dacia-Renault-Nissan din România (ACODAREN).

„Dacă nu se iau urgent măsuri pentru a îmbunătăţi climatul economic concurenţial pe piaţă şi blocarea introducerii în neştire a maşinilor second hand, în ţară lucrurile o să degenereze şi vom fi obligaţi, atât producătorii, cât şi dealerii, să reducem din personal. Noi desfăşurăm o activitate foarte importantă pentru economia românească. Avem în judeţ sediile ale tuturor mărcilor de maşini, sunt investiţii foarte mari comparabile cu cele din Uniunea Europeană, cu dotări pe măsură, cu specialişti şi meseriaşi pentru pregătirea cărora am cheltuit sume mari de bani”, a spus Petrescu.

 

Parlamentarii promit sprijin dealerilor auto suceveni

În încercarea de a sensibiliza autorităţile centrale în vederea luării unor măsuri urgente, dealerii auto suceveni au avut un prim contact cu parlamentarii, mai exact cu trei din cei 16 parlamentari, în speţă senatorii Orest Onofrei-PD-L şi Tiberiu Prodan-PNL şi deputatul PSD Cătălin Nechifor.

Petrescu a subliniat că cei trei parlamentari au fost receptivi la propunerile celor din sectorul auto sucevean şi că vor încerca să facă lobby la nivel central pentru punerea lor în practică.

Una dintre propunerile dealerilor auto din judeţ vizează menţinerea actualei taxe auto până la momentul elaborării unui act normativ în domeniu care să fie pus în acord cu cerinţele Uniunii Europene. Potrivit lui Petrescu, actul normativ ar trebui să cuprindă măsuri care să ţină seama de interesele sectorului auto naţional, inclusiv de menţinerea locurilor de muncă.

Introducerea cu prioritate a unui act normativ care să reglementeze importul şi distribuţia de autoturisme second-hand de către persoanele fizice reprezintă o altă propunere avansată de dealerii auto suceveni.

„Actul normativ ar trebui să conţină prevederi referitoare la restricţii cantitative precise pentru volumul admis pentru fiecare persoană fizică, prevederi în vederea plăţii taxelor şi impozitelor aferente acestei activităţi economice similare cu cele plătite de societăţile comerciale care desfăşoară aceste activităţi”, a subliniat George Petrescu.

Dealerii auto suceveni solicită guvernului sprijin în vederea găsirii de soluţii de creditare pentru relansarea consumului, precum şi demararea de urgenţă a programului „Rabla”.

„Propunem demararea de urgenţă a programului Rabla, chiar dacă bugetul pe 2009  nu este încă aprobat. Pot fi alocate fonduri în avans, pentru că durata de întocmire a dosarelor, întreaga procedură, durează 1-2 luni, iar bugetul va fi aprobat între timp. Acest lucru ar avea drept consecinţe stimularea cererii imediate de automobile. Totodată, solicităm ca programul Rabla să fie extins şi la Persoanele Juridice”, a spus directorul executiv al Darex Auto.

Petrescu consideră că autorităţile centrale ar trebui să adopte măsuri imediate pentru a atenua criza din sectorul auto, dând exemplul SUA, Germaniei şi Franţei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criza ameninţă două treimi din locurile de muncă din sectorul auto sucevean.
 Vizualizări articol: 3123 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
Criza ameninţă două treimi din locurile de muncă din sectorul auto sucevean3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Loseri trimis de
(28 ian 2009, 11:06:55
As dori sa sugerez si eu parlamentarilor suceveni sa se ocupe de probleme cu adevarat URGENTE si sa-i lase pe acesti patroni sa se descurce in ECONOMIA DE PIATA. Prin probleme urgente eu inteleg sprijinirea sectorului alimentar ( si agricol in special ) al Romaniei si al judetului Suceava. Cand produsele de import vor costa din ce in ce mai mult datorita scaderii leului, chiar credeti ca va mai conta ca nu se descurca dealerii auto? Voi mancati masini?

Pana anul trecut afacerile au mers mai mult decat infloritor, nu v-am vazut atunci sa dati statului nimic in plus in afara de impozite. Acum, cand va merge rau, de ce ar trebui sa fie obligat statul sa va ajute? Asa capitalisti sunteti, la profit doar voi, la pierderi sa ne ajute statul?

Investitiile le-ati facut voi, din interes propriu, nu v-a fortat statul sa ridicati catedralele alea impropriu denumite showroomuri auto.
2.   Probleme de logica trimis de
(28 ian 2009, 13:33:36
Nu stiu cine e acest domn Petrescu, dar pot spune ca e simpatic: deci, pe de o parte vrea imbunatatirea sistemului concurential, iar pe de alta parte vrea blocarea importurilor de masini second hand?????????????????????????????????

Inca un motiv pentru care sper ca Dacia sa dea faliment................dupa ce ca faci masini proaste la preturi ridicate..............mai ai tupeul sa spui ca afacerile nu iti mai merg............stimabililor, nene Petrescule, shiocu mic, pretul unei dacii - asa cum arata ea acum - nu ar trebui sa depaseasca 4 mii de euro..............deci umblati la pretz baietzi, urgent, altfel s-ar putea sa nu mai aveti ce comercializa. Daca nu micsorati preturile, aveti 2 solutii: unu - luati situatia ca atare si nu va plangeti; doi: continuati sa va lamentati si sa vorbiti de patriotism, caz in care nu pot decat sa va dau DELETE, si sa va trimit acolo unde va e locul, in RECYCLE BIN.
3.   Probleme de logica trimis de
(28 ian 2009, 13:34:32
Nu stiu cine e acest domn Petrescu, dar pot spune ca e simpatic: deci, pe de o parte vrea imbunatatirea sistemului concurential, iar pe de alta parte vrea blocarea importurilor de masini second hand?????????????????????????????????

Inca un motiv pentru care sper ca Dacia sa dea faliment................dupa ce ca faci masini proaste la preturi ridicate..............mai ai tupeul sa spui ca afacerile nu iti mai merg............stimabililor, nene Petrescule, shiocu mic, pretul unei dacii - asa cum arata ea acum - nu ar trebui sa depaseasca 4 mii de euro..............deci umblati la pretz baietzi, urgent, altfel s-ar putea sa nu mai aveti ce comercializa. Daca nu micsorati preturile, aveti 2 solutii: unu - luati situatia ca atare si nu va plangeti; doi: continuati sa va lamentati si sa vorbiti de patriotism, caz in care nu pot decat sa va dau DELETE, si sa va trimit acolo unde va e locul, in RECYCLE BIN.
3.1  RE: Probleme de logica trimis de
(28 ian 2009, 14:14:42
Misto comentariu.

Da, ar fi normal ca un Logan sa coste 4.000 de euro. Producerea lui costa mai putin de 2.000happy Spre comparatie, undeva pe la 3-4.000 este costul de productie al unui Golf.

Ca o completare: Uzinele Dacia se plang si urla pe toate drumurile ca vor fi foarte afectati daca se scoate sau reduce actuala taxa de inmatriculare, ca vor da afara multi oameni, ca vor inchide... Dar tot ei, cu gurita lor, au declarat ca din productia de la Pitesti 75 % merge la export. Vede cineva o chestie ciudata aici?
4.   Intrebare pentru Toyota trimis de
(28 ian 2009, 14:17:39
Pentru domnul de la Toyota o intrebare: cam cat crede ca mai dureaza pana Toyota Romania va vinde masinile la preturi similare cu cele din SUA? Acolo un Auris e 12.000 de dolari, iar Yaris se gaseste si sub 10.000. Un RAV4 e 21-22.000 de dolari. La noi preturile sunt formate cam din aceleasi cifre, numai ca sunt in euro...

Nu am nimic cu Toyota in mod special, si eu conduc o masina japoneza. Doar m-a frapat diferenta extraordinar de mare dintre preturile SUA si cele europene.
5.   MI SE RUPE IN .... trimis de
(28 ian 2009, 14:52:35
RAU E PENTRU CEI CARE VOR RAMANE FARA LOCURI DE MUNCA DACA DACIA VA INTRA IN FALIMENT NU PENTRU ACEST KKAT...Apare in public acest domn sa-si sustina punctul de vedere in interesul personal CA NU-I MAI MERGE LUI AFACEREA...VAI SARACUTZUL...MAI DU-TE MAI IN P...A MEA...Altii nu au ce pune pe masa din cauza voastra din cauza crizei nu au locuri de munca,au fost disponibilizati...Se produce un **** in Romania...Care economie in Romania asta de **** cand totul se importa si NIMIC NU SE PRODUCE.Ceea ce se produce ne este bagat cu forta pe gat in spirit de PATRIOTISM ,preturile la Dacia precum specifica cineva ,sunt enorme, si se produc la noi...parca asa stiu...Preturile au intrat in Comunitatea Europeana dar SALARIILE?? si inca ceva...CU CAT SE VINDE O DACIE IN ORIENTUL MIJLOCIU...SUNTEM LUATI DE PROSTI DE MAI MARII NOSTRI PATRIOTI ALESI...Si mai apar si cacaciosii astia cara au ajuns patroni peste noapte pentru ca au jefuit si au furat sa-si apere interesele..ASTA NE E SOARTA FRATILOR
6.   Adica...cartele la masini second...hand ???!!! trimis de
(28 ian 2009, 16:01:42
ca doar ce vrea sa...insemne : "...restrictii cantitative precise pentru volumul admis pentru fiecare persoana fizica..." ???

poate domnul...GICA , a uitat ca suntem in alta...EPOCA ???
7.   Petrescu trimis de
(28 ian 2009, 20:53:08
habar nu au de economie,

patroni cu 2 clase( am impresia ca si Becali e mai istet decat astia)

8.   E de rasul curciii..acest Petrescu trimis de
(28 ian 2009, 22:03:54
Am si eu o intrebare scurta pentru el.... De ce nu circula cu dacia logan???? si se plimba cu un X5 din 2003???????????
9.   MI-AM CUMPARAT O DUZINA DE BATISTE trimis de
(29 ian 2009, 08:38:52
Sa stiti Domnule PETRESCU ca mi-am cumparat o duzina de batiste ca sa va pot plange de mila. Acum un an DAREX era un fel de stat in stat, nici nu va puteam calca pragul de cate pretentii aveati.

Am vrut sa cumparam anul trecut in februarie un Nissan X-Trail, o masina deloc ieftinioara(33.500 euro), la care am "indraznit" sa cerem si un discount. Politica maretei dvs firme a fost :"Ne pare rau dar nu se poate.Aceste masini sunt f cerute...se vand singure. Noi la Darex nu dam discount"

Acum aveti nevoie de stat, statul TREBUIE sa va rezolve problemele. HA HA!!!! Si mai ce trebuie sa va faca statul?

Mentionez ca am cumparat aceeasi masina de la Nissan Bacau cu 2.000 euro discount la interval de o saptamana. Ei au inteles ca daca vrei sa ramai pe piata trebuie sa stii sa negociezi, sa nu fii lacom.
10.   Competenta trimis de
(29 ian 2009, 08:46:13
Unii dealeri auto din Suceava nu isi vind masinile nu din cauza crizei ci din cauza personalului angajat care da dovada de o incompetenta crasa,mai ales in sectia de service,in special la Darex unde stie un oras intreg ce fel de meseriasi lucrreaza acolo.Asta nu inseamna ca la alti dealeri ar fi mai roz,cum ar fi la Toyota,Peugeot,etc.Angajati domnilor personal competent si bine pregatit si nu le mai dati salarii de rahat,si atunci oamenii vor cumpara masini de la voi daca stiu ca dupa ce le-au cumparat incap pe miini bune.De ce alti dealeri nu au aceste probleme?Fiindca au personal competent si foarte bine platit,si din acest motiv oamenii isi fac treaba ca lumea si nu asteapta spaga de la client ca sa aiba ce minca la prinz,si nu trebuie sa tina pe munca lor piXXXXXle de la secretariat si alti limbisti care asteapta (si au) salarii mari fara sa munceasca si stau toata ziua la hlizeala,la bancuri si nu fac nimic.Sa munceasca toti si atunci nu vor mai avea probleme.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei