Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 ian 2009 - Anul XIV, nr. 15 (4001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

După gratii

Poliţist arestat pentru o şpagă de 1200 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Un subofiţer din cadrul Poliţiei oraşului Salcea a fost arestat preventiv, ieri după-amiază, fiind acuzat că a măsluit un dosar penal, în schimbul unei şpăgi consistente, pentru a scoate basma curată un individ care, în stare avansată de ebrietate, s-a urcat la volan şi a provocat un accident.

Agentul şef adjunct Constantin Ivan, în vârstă de 33 de ani, din municipiul Suceava, a fost încarcerat, ieri, în jurul orei 14:00, în beciurile instituţiei al cărei angajat este, fiind pus sub învinuire pentru nu mai puţin de patru infracţiuni: sustragere de înscrisuri, fals intelectual, uz de fals şi luare de mită.    

Potrivit unui comunicat al anchetatorilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava şi Direcţia Generală Anticorupţie Suceava, subofiţerul Ivan i-a pretins unui individ din comuna Vereşti suma de 1200 de euro pentru a-l scăpa de răspunderea penală în dosarul penal în care acesta din urmă era cercetat.

În lunii aprilie a anului trecut, cetăţeanul din Vereşti a intrat cu maşina proprietate personală într-un parapet de protecţie de pe marginea drumului, pe raza satului Plopeni. Şoferul a fost găsit cu o alcoolemie de 2 la mie în sânge şi s-a ales cu dosar penal, riscând o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

 

Documente de la dosar, falsificate de poliţist 

Anchetatorii susţin că şoferul cu pricina s-a înţeles cu subofiţerul Ivan să şteargă totul cu buretele, poliţistul solicitând pentru acest lucru suma de 1200 de euro.

Purtătorul de cuvânt al DGA- Serviciul Teritorial Suceava, subcomisarul Cristian Macsim, a mărturisit că subofiţerul a făcut în aşa fel încât alcoolemia individului din Vereşti a scăzut până sub 0,8 la mie, astfel încât şoferul cu pricina se alegea doar cu o contravenţie, iar dosarul penal era închis cu soluţie de scoatere de sub urmărire penală.

Din păcate pentru poliţist, dar şi pentru şoferul cu pricina, manevra lor a fost dejucată de ofiţerii anticorupţie. 

„Poliţistul a sustras prima declaraţie a învinuitului din dosarul cauzei, i-a mai solicitat acestuia o declaraţie olografă în care a menţionat datele dictate de el şi a antedatat-o, după care a solicitat recalcularea gradului de îmbibaţie alcoolică din momentul conducerii autovehiculului pe drumurile publice. A făcut menţiuni nereale cu privire la data declaraţiilor date de învinuit şi a folosit documentele conţinând date nereale pentru a-şi susţine propunerea de scoatere de sub urmărire penală”, se arată în comunicatul anchetatorilor.

 

Cum a reuşit poliţistul să scadă alcoolemia la sub 0,8 la mie?

Potrivit purtătorului de cuvânt al DGA Suceava, Cristian Macsim, recalcularea teoretică a alcoolemiei s-a făcut la Institutul de Medicină Legală (IML) Iaşi.

Anchetatorii, însă, nu au făcut deloc referire la implicarea vreunui cadru al IML Iaşi în toată această poveste, însă e greu de crezut că agentul şef adjunct Ivan de la Poliţia Salcea are atâta influenţă încât, de unul singur, să „recalculeze” o alcoolemie de peste 2 la mie la sub 0,8 la mie.

Interesant este faptul că în arhiva Judecătoriei Suceava sunt cel puţin câteva zeci de dosare penale, în care alcoolemiile unor şoferi prinşi beţi la volan au scăzut considerabil, după recalculările de la IML Iaşi.

Deşi unii dintre ei erau atât de beţi încât abia se mai ţineau pe picioare, un simplu act medical a dat peste cap rezultatele etilotestului şi ale probelor de sânge recoltate special pentru a li se stabili alcoolemia.

 

Al doilea poliţist sucevean încarcerat pentru luare de mită

Cazul Ivan nu este singular în IPJ Suceava. În urmă cu trei ani, un alt poliţist sucevean a fost arestat preventiv pentru luare de mită şi, ulterior, condamnat la închisoare.

Pe data de 16 martie 2006, Dumitru Lungu, pe atunci comisar în cadrul poliţiei din Câmpulung Moldovenesc, a fost prins în flagrant în timp ce lua mită de la un individ pe care-l cerceta într-un dosar de furt calificat. Sub motivul că-l va scăpa de închisoare pe un anume Gheorghe Marcu şi alţi trei amici de-ai acestuia, toţi din zona Rădăuţiului, comisarul Dumitru Lungu a cerut 1000 de euro.

Dacă în primă instanţă, cei patru indivizi i-au dat suma de bani cerută pentru a-şi cumpăra libertatea, lucrurile nu au mai stat la fel, când, după o perioadă de timp, ofiţerul a plusat şi a mai solicitat 500 de euro. Gheorghe Marcu, unul dintre cei patru rădăuţeni acuzaţi că au furat un viţel dintr-o gospodărie din Vatra Moldoviţei, dosar de care s-a ocupat chiar comisarul Lungu, s-a dus glonţ la DGA Suceava, unde a dat totul în vileag.

Poliţiştii anticorupţie i-au dat lui Marcu patru bancnote de câte 500 de lei fiecare, pe care au inscripţionat cu cerneală fluorescentă cuvântul „mită”. Toate aceste bancnote au fost găsite ulterior, în urma flagrantului, într-unul din buzunarele ofiţerului.

Dumitru Lungu, acum în vârstă de 50 de ani, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţist arestat pentru o şpagă de 1200 de euro.
 Vizualizări articol: 5632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.8 din 5 voturi
Poliţist arestat pentru o şpagă de 1200 de euro1.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(21 ian 2009, 13:59:51
Nimik de spus...Astea sunt consecintele dak nu cotizezi cat trebuie. Sa lacomit sa ia el toti 1200de euro.
2.   Pacat de banii soferului. trimis de
(21 ian 2009, 15:25:50
acum cine ii returneaza banii soferului.
3.   SISTEMUL E DE VINA trimis de
(21 ian 2009, 20:34:05
ce bine suna in mintea unui om vinovat "sa scapi de fapta penala cu doar 1200 sau cine stie cat se mai da in ziua de azi..."

e usor sa aruncam vina asupra ofiterului....dar oare toti respectam legea? cand ne crapa maseaua nu cumva cautam o cale "de scapare"? daca era un judecator in locul celui care a platit ce facea???????? daca un judecator ar calca un om cu masina ce ar face??????....raspunsul nu il mai dau....dar e f simplu...incepe cu ..."ar incerca...ar incerca sistemul prost cu care ne-am obisnuit sa traim...toata vina cade peste legiuitor...de la el pleaca totul...pestele de la cap se impute...UN SFAT PT OFITER.....CAUTAL PE AVOCATUL DE LA IASI - EL ESTE CALEA TA DE SCAPARE...CHIAR DACA AI GRESIT...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei