Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 ian 2009 - Anul XIV, nr. 3 (3989)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Pe un ger cumplit

Sute de elevi învaţă în clase încălzite cu radiatoare şi calorifere electrice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Ger afară, ger şi în clasele de curs. Aceasta este situaţia în câteva şcoli din judeţul Suceava care nu beneficiază de sobe sau de centrale termice pentru încălzirea claselor. Sute de elevi stau la ore cu paltoane, căciuli şi mănuşi pentru a face faţă frigului din clase. Radiatoarele sau caloriferele electrice aduse în sălile de clasă pentru a le încălzi nu reuşesc decât să schimbe puţin aerul din încăperi, însă elevilor le este frig.

Şcoala din Cotârgaşi este un prim exemplu în acest sens. Câte două radiatoare electrice, puse unul în faţa clasei, iar celălalt în spatele fiecărei săli de clasă, sunt singura sursă de încălzire a celor 150 de elevi care învaţă la şcoala din satul Cotîrgaşi.

Soluţia de a încălzi şcoala cu radiatoare electrice a fost una de urgenţă, întrucât afară este foarte frig, iar unitatea şcolară nu este dotată cu sobe sau cu o centrală termică.

Lucrările de reabilitare a şcolii din Cotîrgaşi au fost sistate din lipsa finanţării, exact înainte de a se executa instalaţia termică a clădirii, iar elevii de aici au rămas în frig, deoarece constructorul a executat lucrări care depăşesc valoarea fondurilor alocate până acum de Guvern şi a refuzat să mai continue execuţia până nu îşi primeşte banii. Valoarea lucrărilor din proiectul aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului este de 1,6 milioane de lei, Guvernul a plătit un avans de doar 300 de mii de lei, iar valoarea lucrărilor executate deja de constructor este de 1 milion de lei.

 

Reţeaua electrică cedează frecvent din cauza suprasolicitării

Şi la şcoala din Ştirbăţ situaţia este asemănătoare.  La această şcoală nu există sobe şi nici sistem centralizat care să asigure încălzirea sălilor de clasă, iar elevii şi cadrele didactice din această unitate stau ore întregi într-un frig crunt.

În urmă cu un an de zile, şcoala din Ştirbăţ a intrat într-un program de reabilitare în valoare de aproape opt sute de mii de lei. Deşi lucrările trebuiau finalizate în decurs de opt luni de zile, acestea nu s-au terminat, iar constructorul, o firmă din Vrancea, este de negăsit.

Toate sobele cu care era dotată şcoala înainte de demararea lucrărilor de reabilitare au fost distruse şi s-a ajuns în situaţia în care elevii şi profesorii sunt nevoiţi să stea la ore într-un frig crunt, îmbrăcaţi cu haine groase. Ca o măsură temporară, până la montarea centralei termice, la şcoala din Ştirbăţ au fost aduse calorifere electrice. De foarte multe ori se produc scurt circuite la reţeaua electrică, aceasta fiind subdimensionată.

Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a spus că şi la Negostina au fost probleme legate de încălzirea şcolii, însă este vorba de o situaţie de o zi, care a fost rezolvată. Petru Carcalete a precizat că „luni, elevii din Negostina au plecat cu trei ore mai repede acasă, deoarece în şcoală era foarte frig”. Acest lucru s-a întâmplat din cauză că şcoala a stat neîncălzită pe perioada vacanţei, iar în prima zi de curs, deşi focul în sobe s-a făcut de la ora 5:00, până la venirea elevilor la ore sălile de clasă nu s-au încălzit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de elevi învaţă în clase încălzite cu radiatoare şi calorifere electrice.
 Vizualizări articol: 1050 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Sute de elevi învaţă în clase încălzite cu radiatoare şi calorifere electrice3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mare pacat pentru ei. trimis de
( 8 ian 2009, 00:52:27
Pacat ca sunt la inceputul vietii. Ei nu ar trebui sa sufere.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei