Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 ian 2009 - Anul XIV, nr. 2 (3988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tradiţie

Cruci de gheaţă de peste doi metri la bisericile din Bosanci

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
În Ajunul Bobotezei, ieri, pe o vreme liniştită, cu mult soare şi ger domolit, formaţia de pompieri civili din Bosanci s-a adunat, după cum este tradiţia, la Iazul „Parţâc”, pentru a confecţiona crucile de Bobotează.

În acest an, aproape 30 de pompieri, dar şi alţi săteni, în frunte cu pompierul şef Vasile Spoială, au făcut trei cruci de aproape doi metri şi jumătate şi peste 20 de centimetri grosime, pentru cele trei biserici din comună: Biserica „Sf. Gheorghe”, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” şi Biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva” din satul  Cumpărătura.

 

Crucea de gheaţă, semn de recunoştinţă

De peste 130 de ani, s-a păstrat acest obicei în comuna Bosanci, de a construi cruci de gheaţă în Ajun de Bobotează.

Sătenii povestesc că în 1867, jumătate din satul Bosanci a fost mistuit de flăcări. Atunci a luat fiinţă formaţia de pompieri civili din comună. Pompierii au făcut atunci un legământ ca în Ajun de Bobotează să confecţioneze câte o cruce de gheaţă la fiecare biserică din sat.

Ei spun că este un semn de recunoştinţă faţă de Dumnezeu că nu a mai trimis nenorociri ca cea din 1867 peste comună, dar şi un legământ că prin aceasta Dumnezeu să ferească localitatea de rele.

 

De la fierăstrău, la drujbă

Dacă în trecut, pompierii tăiau gheaţa cu ferăstrăul, astăzi ei folosesc drujba pentru a putea să decupeze mai uşor blocurile de gheaţă din iaz.

După ce scot blocurile de gheaţă, Vasile Spoială foloseşte un şablon pentru cruce, spune el, unic în ţară, după care trasează forma crucii. Alţi pompieri taie cu drujba forma crucii, pe care o aşează pe o masă, tot din gheaţă.

Crucile sunt transportate în curţile bisericilor din comună. După obiceiul din Bosanci, şi alte parohii din municipiul Suceava, dar şi din localităţile limitrofe, vin în Ajun de Bobotează şi taie gheaţă pentru cruci.

 

Nici un an fără cruce de gheaţă la Bosanci

Astăzi, în ziua de Bobotează, în jurul acestor cruci de gheaţă se adună toţi credincioşii din comună, pentru slujba Iordanului şi sfinţirea apelor.

Primarul comunei Bosanci, Anton Curic, ne-a spus că este mândru că acest obicei s-a păstrat în comună şi că atât pompierii, cât şi mulţi tineri din sat, vin cu drag, an de an, la iaz, pentru a face crucile de gheaţă.

Şeful pompierilor, Vasile Spoială, care de 30 de ani se ocupă de modelarea crucilor de gheaţă, ne-a spus că vremea din acest an a fost foarte bună pentru ridicarea crucilor de gheaţă, „dar chiar şi atunci când viscoleşte şi e ger sau când plouă, este cald şi nu avem gheaţă, noi tot am făcut cruci”.

„Dacă nu aveam de unde tăia gheaţă, am îngheţat nişte apă la o fabrică de conserve, în nişte congelatoare mai mari, şi până la urmă am avut cruci de gheaţă. Nu se va întâmpla niciodată să întrerupem acest obicei străvechi”, a completat Spoială.

 

Umblatul cu Kira Leisa

După slujba de sfinţire a apei, fiecare persoană îşi ia Agheasmă Mare în vase de sticlă sau de lemn, aduse de acasă. Apa sfinţită este considerată tămăduitoare şi protectoare. Odată ajunşi acasă, oamenii din mediul rural sfinţesc cu agheasmă casa şi interiorul casei, anexele, animalele din grajd, pomii din livadă.

În Bosanci mai există obiceiul ca după Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei, grupul de pompieri civili, îmbrăcaţi în uniforma lor specifică, purtând şi steagul ce-i reprezintă, împreună cu corul bisericii şi alţi credincioşi, însoţiţi şi de preot, să mergă să sfinţească instituţiile din comună. „Preotul stropeşte cu agheasmă încăperile din instituţii (primărie, şcoli, grădiniţe), iar pompierii, coriştii, strigă Kira Leisa, adică pronunţarea româneasca a grecescului Kyrie Eleison (Doamne miluieşte)”, ne-a spus primarul Curic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cruci de gheaţă de peste doi metri la bisericile din Bosanci.
 Vizualizări articol: 1218 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Cruci de gheaţă de peste doi metri la bisericile din Bosanci5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei