Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 dec 2008 - Anul XIII, nr. 305 (3986)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În centrul Sucevei

Urături şi obiceiuri de iarnă, în prag de An Nou

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
În cea de-a patra zi de petrecere în Bucovina (27- 30 decembrie), cu obiceiuri şi tradiţii din străbuni, ieri, 30 decembrie, au urcat pe scena din centrul municipiului Suceava ansambluri, urători şi diferite personaje arhaice din Straja, Buda - Zvoriştea, Bosanci, Moara, Bilca, Salcea, Volovăţ, Cucuteni – Iaşi.

Peste 200 de oameni au venit din aceste localităţi cu tradiţii foarte vechi şi frumoase, pentru a prezenta publicului obiceiurile care se practică în ajun de An Nou.

Ca şi la celelalte acţiuni care se încadrează în proiectul „Crăciun în Bucovina”, câteva sute de oameni au luat parte şi ieri la spectacolul „După datina străbună”, menit să aducă originalitate sărbătorilor de iarnă şi să atragă turişti în Bucovina. Inedite au fost urăturile rostite de grupul de copii venit din Straja, care nu au uitat de „aurul verde” al Bucovinei, pădurile, dar nici de politicienii care au promis multe...

Ansamblul „Străjăncuţa”, instructor Elisaveta Teleagă, a înveselit publicul adunat în faţa Casei de Cultură, dar şi pe reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava, în frunte cu preşedintele Gheorghe Flutur, care le-a oferit copiilor colăcei, după cum este obiceiul în Bucovina.

 

„Împăraţii” şi „căiuţii”

Obiceiul de „Hurtă” sau „Împăraţi” de la Bosanci, care are o vechime de peste 150 de ani, provenind din timpul stăpânirii austriece asupra Bucovinei, a atras o mulţime de admiratori în jurul lor, impresionante fiind costumele „împăraţilor”. Costumul specific împăraţilor este alcătuit din haina cu mânecile brodate, pieptarul pe care sunt prinşi peste 300 de nasturi metalici strălucitori, denumiţi „mendilioane”, aranjaţi într-o tehnică cunoscută doar de iniţiaţi. Pe cap „Împăraţii” au o podoabă formată din pene frumos colorate, care se numeşte „ceac”. Acesta este destul de lung, lăsat pe spate, format din pene de gâscă, având un colorit specific, după cum urmează: verzi pentru „Împăraţi”, portocalii pentru „Miniştri” şi negre pentru „Generali”.

Formaţia de căiuţi din Buda - Zvoriştea, parte a ansamblului „Datina”, cuprinde un număr de 70 de membri. Formaţia datează din 1975. La Suceava a venit un grup restrâns de căiuţi, în special copii, admiraţi şi aplaudaţi îndelung de suceveni.

Organizatorii manifestărilor au fost Consiliul Judeţean Suceava şi Complexul Muzeal Bucovina, Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Suceava şi Primăria Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urături şi obiceiuri de iarnă, în prag de An Nou.
 Vizualizări articol: 3529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Urături şi obiceiuri de iarnă, în prag de An Nou5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei