Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 dec 2008 - Anul XIII, nr. 300 (3981)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Nemulţumiri

Al doilea protest împotriva taxei de poluare s-a dovedit a fi un fiasco

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Cel de-al doilea protest al proprietarilor de maşini second-hand neînmatriculate din Suceava împotriva triplării taxei de poluare, organizat sâmbătă, s-a dovedit a fi un fiasco. Fie din cauza vremii nefavorabile, fie din lipsă de interes, şoferii au preferat să stea în casă în loc să participe la protest. Dacă în urmă cu două săptămâni numărul maşinilor şi al şoferilor care au protestat a fost de aproximativ 200, blocând Drumul European 85l la intrarea în Suceava dinspre Cumpărătura, la sfârşitul săptămânii trecute protestatarii au reuşit să atragă de partea lor doar 17 maşini şi 30 de şoferi nemulţumiţi.

Deşi era programat să înceapă la ora 11:00, protestul a întârziat cu aproape o oră, pe motiv că numărul participanţilor era mult prea mic faţă de cel preconizat. Astfel, la ora 11:00, la locul de unde trebuiau să pornească spre Prefectura Suceava, lângă magazinul METRO, erau adunaţi maxim 12 proprietari de maşini second-hand, veniţi direct din târgul de maşini de la Cumpărătura. După o oră de aşteptare, timp în care au mai venit la marş încă cinci şoferi, protestatarii au pornit în coloană, supravegheaţi de maşini de poliţie, către centrul Sucevei.

 

„U.E., ajută-ne”

Ajunşi în faţa Prefecturii Suceava, cei maxim 30 de protestatari au început să scandeze lozinci împotriva fostului Guvern al României şi contra taxei de poluare auto. Dacă pe maşinile second-hand erau lipite afişe pe care se putea citi „Jos taxa auto!”, „Jos hoţii!”, „Vrem dreptate”, proprietarii autoturismelor au venit echipaţi şi cu două pancarte pe care au scris „Taxa comunistă” şi „U.E. ajută-ne!”.

Puţini la număr, participanţii la marş scandau, din când în când, lozinci prin care cereau anularea taxei de poluare, încercând astfel să arate că protestul lor este unul cât se poate de serios.

Unul dintre protestatari, Nicu Dinte, din Suceava, a precizat că în data de 5 decembrie a.c. a venit definitiv în ţară, după mai mulţi ani de muncă în Spania. El a arătat că la plecarea din Spania, pe 1 decembrie, taxa se plătea după vechea formulă, iar când a ajuns în ţară a constatat că suma pe care trebuie să o plătească este de trei ori mai mare.

„Este imposibil ceea ce se poate întâmpla aici. În cinci zile s-a triplat taxa. Este maşina mea, am cumpărat-o în Spania, acum trei ani, cu 8.000 de euro. Acum trebuie să mai dau încă 4.000 de euro să o înmatriculez aici. Asta în condiţiile în care am radiat-o de acolo. Dacă ştiam ce se întâmplă nu o radiam acolo, o ţineam cu numerele din Spania şi mai circulam. Dacă nu se întâmplă nimic mă duc înapoi acolo, o înmatriculez şi tot circul cu ea, cu numere de Spania. Să nu creadă ei că românul va fi atât de prost”, a spus Nicu Dinte.

 

Afacerile cu maşinile second, blocate de majorarea taxei auto

Un alt protestatar, Cosmin Grigoraş, din Suceava spune că în urmă cu trei luni a adus în ţară 10 maşini second pentru a le revinde. El a arătat că dacă înainte plătea aproximativ 1.200 de lei pentru fiecare maşină, în momentul de faţă suma a ajuns la 4.000 de lei.

„Stau cu zece maşini şi nu pot să le vând. Am spus că nu le programez la RAR pentru că ştiam că taxa nu se va scumpi. Eram obişnuiţi cu vechea taxă. La fiecare maşină dădeam câte 11 milioane de lei vechi, care era un venit sigur la statul român. Iar acum, dintr-o dată, taxa a crescut de trei ori. Oricum statul nu o să câştige după această majorare”, spune Grigoraş.

 

Protestatarii suceveni propun variante alternative

Dintre cei 30 de protestatari, trei proprietari de maşini au intrat la negocieri cu prefectul judeţului, Ovidiu Doroftei. Unul dintre aceştia, Ovidiu Georgescu, a declarat că în locul taxei de poluare auto, considerată ilegală, Guvernul ar trebui să găsească alte soluţii pentru plata unor sume pentru poluarea mediului. Georgescu a arătat că printre aceste variante ar fi plata unei „ecovalori” la anvelopele achiziţionate, sau o taxă de mediu la cumpărarea acumulatorilor auto, a filtrelor sau benzinei.

„Sunt de acord că maşinile poluează. Sunt un iubitor al mediului, dar actuala taxă este aberantă. Trebuie să se găsească alte variante prin care banii să ajungă pentru protecţia mediului. Pentru că e absurd ca eu să plătesc o taxă la fel de mare ca o persoană care face un milion de kilometri pe an, când eu poate fac doar 10.000 de kilometri. Şi în Germania, taxa de mediu e în preţul combustibilului”, a spus Ovidiu Georgescu, care a adăugat că protestele şoferilor suceveni vor continua şi în săptămânile viitoare. Cererile protestatarilor suceveni, formulate în cadrul discuţiilor cu prefectul, urmează să fie înaintate Guvernului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Al doilea protest împotriva taxei de poluare s-a dovedit a fi un fiasco.
 Vizualizări articol: 3681 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 6 voturi
Al doilea protest împotriva taxei de poluare s-a dovedit a fi un fiasco2.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei