Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 dec 2008 - Anul XIII, nr. 285 (3966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Longevitate

O bucovineancă din Frumosu împlineşte astăzi 100 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
O femeie din comuna Frumosu, satul Dragoşa, Ana Checheriţă, împlineşte astăzi, 3 decembrie, 100 de ani. Perfect lucidă, cu simţul umorului şi cu înţelepciunea anilor pe care i-a adunat vreme de un secol, femeia ne-a primit în casa ei pentru a depăna amintiri.
Chipul bătrânei nu-i trădează vârsta. Este senin, iar ochii ei albaştri te cercetează cu bunătate. Se bucură când cineva îi trece pragul şi are cu cine să mai schimbe o vorbă. Femeia ne-a spus să secretul longevităţii este viaţa cumpătată, rugăciunea şi munca.

Părăsită de soţ, cu opt copii
Ana Checheriţă a trecut prin cele două Războaie Mondiale, perioade de foamete, de secetă şi inundaţii. Cea mai mare parte a vieţii a fost brăzdată de greutăţi. A făcut doar câteva zile de şcoală, din cauza războiului, dar a învăţat mai târziu să citească din cărţile de rugăciuni.
S-a căsătorit la vârsta de 20 de ani cu Traian Checheriţă şi în câţiva ani casa lor „a rodit” cu 13 copii. Cinci dintre aceştia au murit când erau foarte mici, din cauza bolilor care făceau prăpăd în timpul războiului şi al foametei.
Din păcate, pe când cea mai mică copilă, Floarea, astăzi în vârstă de 56 de ani, avea doar câteva luni de viaţă, Traian Checheriţă a plecat de-acasă, lăsându-şi soţia cu opt guri de hrănit. Bărbatul şi-a refăcut viaţa alături de o altă femeie. Toată povara gospodăriei şi a celor opt suflete a revenit în grija mamei.

Se hrănea cu apă şi resturi de alimente
Pentru că mereu a fost o femeie credincioasă şi optimistă, nu s-a speriat de faptul că a rămas singură cu cei opt copii. Şi-a asumat această sarcină, de a fi şi tată şi mamă, şi şi-a dus rolul de părinte până la capăt. Nu i-a fost uşor. A muncit cât pentru doi.
La 43 de ani încă putea să-şi refacă viaţa, doar că dorinţa ei a fost să-şi crească copiii bine şi să le asigure un viitor.
„Îmi aduc aminte că făceam câte o mămăligă mare, o puneam pe masă şi pe lângă ea ceva de-ale gurii: brânză, lapte, ce aveam pe acasă. O cofă cu apă era nelipsită de pe masă. Lăsam copiii să mănânce şi eu mă duceam la treabă, afară. Când mă întorceam, dacă mai era ceva pe masă, resturi, cum se zice, de la ei, mai apucam să mănânc, dacă nu, mai sorbeam o gură de apă şi iar la treabă. Aşa a fost atunci, dar am avut copii buni, nu mă plâng. Nu mi-au făcut probleme”, ne-a povestit cu mândrie femeia de 100 de ani.

Şi-a îngropat patru fraţi şi şase copii
Fără să încurce datele de naştere ale copiilor şi numele acestora, Ana Checheriţă ne-a spus că cea mai mare fiică a ei are 76 de ani, şi o cheamă Genoveva, iar cea mai mică fiică, care are grijă de mai mulţi ani de ea, este Floarea, în vârstă de 56 de ani. Femeia este mândră că „am 80 după mine, din sângele meu ...”. Într-adevăr, pe lângă copiii ei, bătrâna se bucură de 39 de nepoţi, 38 de strănepoţi, 4 stră-strănepoţi, ceea ce nu este puţin lucru.
Ana Checheriţă a participat la înmormântarea fraţilor ei mai mici, trei surori şi un frate, dar şi a şase copii ai săi, dintre care un fiu în vârstă de 43 de ani.
„Necazurile nu sunt la fel, dar ele vin... de la Dumnezeu. Dacă te rogi, trec mai uşor”, ne-a pus bătrâna. Ea îşi aminteşte că toată viaţa s-a rugat şi pentru alţii, străini de familie, când auzea că au un necaz. Apoi, se bucura când afla că respectivul om trecuse de necaz. „Dumnezeu mă răsplătea. Nici nu ştiu de unde îmi trimitea pe cineva să mă ajute. Dacă azi nu avem nimic de mâncare, de îmbrăcat pentru copii, mă rugam lui Dumnezeu şi totdeauna se ivea cineva să-mi bată la uşă şi să-mi aducă o bucată de pâine. Aşa mi-am crescut copiii”, este de părere femeia.

Se vindeca cu apă şi aer de munte, în loc de medicamente
Astăzi, la venerabila vârstă de 100 de ani, nimic nu o mai sperie pe Ana. Îl roagă pe Dumnezeu să îi dea o moarte uşoară. Să nu se chinuiască. De fapt, femeia nu a prea luat medicamente la viaţa ei. Se vindeca cu aerul curat, pe care îl respira de dimineaţă până seara la munca câmpului, şi cu apă curată de izvor, cu care îşi potolea setea. În 1969 a fost operată de tiroidă, după care nu a mai dat pe la doctori. Din tinereţe o dor „toate oasele”, cum spune ea, dar s-a învăţat cu reumatismul. Nu spera să ajungă la 100 de ani, aşa cum nu spera cu ani în urmă să-şi vadă toţi copiii căsătoriţi, la casele lor, cu nepoţi şi strănepoţi.
„Aşa a vrut Dumnezeu. Dacă mi-o mai da zile, n-oi zice nu”, ne spune cu umor şi blândeţe Ana, o femeie care îţi umple sufletul de bucurie atunci când îi eşti în preajmă. Nu i-a plăcut bârfa, duşmănia. N-a fost certată cu nimeni.

1.000 de lei şi diplomă de onoare
În ultimii ani, bucuria de dimineaţă a femeii este o ceaşcă cu cafea, pe care o bea foarte dulce. O mai supără vederea, dar refuză să-şi pună ochelari. Pe cei mai mulţi copii, nepoţi care-i trec pragul, îi recunoaşte după voce. Pe toţi îi iubeşte la fel, pentru că sunt sânge din sângele ei. Sâmbăta trecută, în jur de 50 de persoane, rude, dar şi oficialităţi locale, au sărbătorit-o pe Ana Checheriţă.
Consiliul local al Primăriei Frumosu i-a acordat femeii, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani, o diplomă de onoare şi un premiu în valoare de 1.000 de lei.
Viceprimarul comunei Frumosu, Constantin Checheriţă, are numai cuvinte de laudă la adresa acestei femei, care, în copilărie, pentru că erau vecini, a avut grijă de el, când părinţii lui erau plecaţi la munca câmpului.
„Îmi aduc aminte că tanti Ana cosea foarte frumos cămăşi naţionale, împletea zeci de ciorapi şi mănuşi din lână pentru copiii ei, dar şi pentru străini. Talentul ei de povestitor, farmecul cu care ne spunea poveşti seara, vorba şi chipul ei blând vor fi pentru cei care au cunoscut-o o adevărată icoană”, ne-a mai spus viceprimarul din Frumosu.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O bucovineancă din Frumosu împlineşte astăzi 100 de ani.
 Vizualizări articol: 3014 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
O bucovineancă din Frumosu împlineşte astăzi 100 de ani4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei