Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 oct 2008 - Anul XIII, nr. 257 (3938)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Utilităţi

Căldura şi apa caldă, mai scumpe cu 23 de lei la gigacalorie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
De mâine, căldura şi apa caldă furnizată sucevenilor va fi mai scumpă cu 15%.

Decizia de majorare a preţului energiei termice furnizate populaţiei a fost luată aseară, în cadrul şedinţei Consiliului Local Suceava. Practic, sucevenii vor plăti cu 23 de lei mai mult pentru fiecare gigacalorie consumată, fie că e vorba de căldura furnizată în apartamente, fie de energia termică necesară furnizării apei calde.

 

178 de lei, noul preţ al gigacaloriei la Suceava

Ultima scumpire a agentului termic furnizat populaţiei a avut loc în urmă cu un an şi trei luni, când preţul gigacaloriei a fost stabilit la 155 de lei.

În urma scumpirii de ieri, din luna noiembrie a acestui an, sucevenii vor plăti gigacaloria cu 178 de lei, creşterea fiind justificată în principal de majorările de cost ale tuturor elementelor utilizate în obţinerea energiei termice.

Conform expunerii de motive prezentate în şedinţa de Consiliu, cea mai mare creştere, de 250%, a înregistrat-o preţul de achiziţie a huilei, principalul combustibil utilizat de Termica Suceava. De asemenea, de la ultima scumpire a gigacaloriei, în 2007, preţul gazelor naturale a crescut cu 26,4%, cel al apei industriale cu 56,25%, tariful de canalizare s-a majorat cu 64,4%, iar cel al energiei electrice cu 9,11%, toate aceste elemente influenţând costul de producere şi furnizare al căldurii şi apei calde.

“Trebuie să fim realişti, scumpirea cu 15% a gigacaloriei nu acoperă nici pe departe diferenţele de preţ dintre costul real de producere al energiei termice şi cel de vânzare către populaţie. Dacă nu am aproba acum această scumpire, ar însemna să îngropăm şi mai tare Termica în datorii, pentru că şi aşa, subvenţiile pe care ar trebui să le dăm în contul furnizării căldurii populaţiei sunt mai mult pe hârtie. Nimeni nu îşi poate închipui că putem da o subvenţie de 50 de miliarde de lei vechi într-o lună de iarnă, când noi abia încasăm de la populaţie 15 miliarde de lei vechi într-un an. Situaţia de la Termica e destul de complicată şi acum, să nu o facem şi mai grea”, a spus primarul Ion Lungu, amintind de datoriile de sute de miliarde de lei pe care Primăria ar trebui să le achite către Termica, în contul subvenţionării preţului de vânzare a gigacaloriei către populaţie.

 

Subvenţiile către Termica, acordate mai mult pe hârtie

Singurele reacţii la scumpirea gigacaloriei au venit din partea consilierilor PSD Virginel Iordache şi Ovidiu Donţu, care au spus că mărirea preţului la energia termică nu pică bine în acest moment de criză economică, sugerând ca diferenţa de preţ să fie suportată de Consiliul Local. În acest caz, preţul gigacaloriei ar fi fost subvenţionat tot numai pe hârtie, în acte, conducerea Primăriei declarând făţiş că nu sunt bani pentru a plăti vreodată datoriile istorice acumulate de municipalitate către societatea de termoficare.

Primarul Sucevei a precizat că, chiar şi în condiţiile în care preţul gigacaloriei este majorat cu 15%, sucevenii vor plăti în această iarnă mai puţin decât plătesc încă de anul trecut locuitorii din restul Moldovei, precum Iaşi, Botoşani, Vaslui şi Bacău, unde preţul gigacaloriei depăşeşte 180 de lei.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat, cu 16 voturi pentru, patru împotrivă (ale PSD) şi o abţinere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Căldura şi apa caldă, mai scumpe cu 23 de lei la gigacalorie.
 Vizualizări articol: 1263 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 2 voturi
Căldura şi apa caldă, mai scumpe cu 23 de lei la gigacalorie2.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei