Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 oct 2008 - Anul XIII, nr. 241 (3922)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Pericol

Depozit de muniţie de război, găsit sub pământ, la Cârlibaba

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Sute de bombe de aviaţie, grenade şi cartuşe din timpul războiului au fost găsite la Cârlibaba, în curtea unei familii, care, până acum câteva zile, habar nu avea că gospodăria se află pe un adevărat depozit de muniţie neexplodată.

După ce pirotehniştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au scos la suprafaţă sutele de elemente de muniţie, proprietarilor, Maria şi Laurenţiu Grigoraş, li s-a pus în vedere că nu mai au voie să sape nici o groapă în gospodăria lor, fără să anunţe poliţia.

Pentru pirotehniştii suceveni misiunea de la Cârlibaba a fost poate cea mai grea de până acum, riscul producerii unei explozii fiind foarte mare.

 

Proprietari pe un teren plin cu bombe

Soţii Grigoraş au găsit primele elemente de muniţie la începutul acestei luni, pe când încercau să facă o cale de acces spre iazul pe care vroiau să-l construiască pe terenul lor. Excavatorul pe care l-au adus pentru săpături a scos la suprafaţă mai multe elemente de muniţie din timpul războiului. Dându-şi seama de pericolul la care se expun, proprietarii au sistat lucrările şi i-au anunţat imediat pe poliţiştii din localitate. Aceştia din urmă au asigurat zona şi au cerut sprijinul pirotehniştilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

În urma cercetării zonei, specialiştii ISU au scos de sub pământul din gospodăria soţilor Grigoraş nu mai puţin de 46 elemente de muniţie, foarte periculoase, din Primul Război Mondial.

La sfârşitul săptămânii trecute, soţii Grigoraş au anunţat din nou poliţia, după ce, în urma executării unor lucrări într-o altă zonă a gospodăriei lor, au dat peste alte două elemente de muniţie.

La faţa locului s-a deplasat din nou echipa pirotehnică. Specialiştii ISU Suceava au scos de data aceasta la suprafaţă nu mai puţin de 30 de bombe de aviaţie, 93 de grenade de mână defensive, 20 de grenade de mână ofensive, zece corpuri explozibile şi 61 de cartuşe de infanterie, calibrul 7,62 de milimetri.

 

Puteau să sară în aer în orice clipă

Potrivit pirotehniştilor ISU Suceava, toate elementele de muniţie datează din Primul Război Mondial, iar poziţionarea şi numărul lor confirmă părerea specialiştilor că există posibilitatea ca în acea locaţie să fi existat un lăcaş de tragere.

„Operaţiunea a fost deosebit de complexă şi riscantă, în tot acest timp existând pericolul ca la cel mai mic şoc sau manevrare greşită, bombele de aviaţie să explodeze”, a declarat şeful ISU Suceava, colonel Lucel Lulciuc.

Tocmai din cauza riscului foarte mare, pirotehniştii au cerut ajutorul poliţiei pentru asigurarea unui antemergător, un echipaj de la serviciul circulaţiei rutiere care să asigure eliberarea drumului pentru transportul în condiţii de maximă siguranţă.

„Muniţia a fost transportată cu două autospeciale, în condiţii optime, fiind depozitată provizoriu până la distrugerea controlată într-un poligon autorizat”, a precizat şeful ISU Suceava.

Pirotehniştii le-au cerut soţilor Grigoraş, pe proprietatea cărora s-a găsit arsenalul de război, să anunţe poliţia sau ISU Suceava de fiecare dată când vor să mai facă lucrări pe terenul lor.

 

Grenadă găsită de copii

Weekendul ce tocmai a trecut a fost unul foarte încărcat pentru pirotehniştii ISU Suceava.

După misiunea de la Cârlibaba, începută vineri după-amiază şi finalizată sâmbătă, în jurul orei 1:00, echipa pirotehnică s-a deplasat la Izvoarele Sucevei.

Mai mulţi copii, care se jucau pe malul râului Suceava, au descoperit o grenadă de mână defensivă. „Era în perfectă stare de funcţionare şi putea în orice moment să le pună viaţa în pericol”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava. Din fericire, copii au anunţat imediat poliţia, iar la faţa locului au fost chemaţi pirotehniştii, care au ridicat grenada, aceasta urmând a fi distrusă în poligon.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Depozit de muniţie de război, găsit sub pământ, la Cârlibaba.
 Vizualizări articol: 1285 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Depozit de muniţie de război, găsit sub pământ, la Cârlibaba1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei