Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 sep 2008 - Anul XIII, nr. 218 (3899)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ploaia a dat peste cap festivităţile de deschidere a anului şcolar

Click aici pentru VIDEO

Primul an fără festivitate de deschidere, la Colegiul „Petru Rareş”

După 16 ani în care deschiderea noului an şcolar - 15 septembrie - la Colegiul Naţional „Petru Rareş Suceava” Suceava însemna o festivitate de amploare, în curtea interioară a liceului, pe terenul de sport, unde se adunau toţii elevii şcolii, în acest an ploaia şi frigul au împiedicat această tradiţie.

Într-un mod inedit, întâlnirile între profesorii colegiului, diriginţi şi elevii care au ales să studieze la „Petru Rareş” au avut loc pe holurile colegiului sau în clasele de studiu. Sălile de clasă au fost gazde primitoare mai ales pentru cei mici, bobocii din clasele a V-a sau cei de clasele a IX-a, care provin de la alte şcoli din judeţ. În unele clase, diriginţii le-au împărţit încă de ieri manuale elevilor. Adolescenţii au plecat apoi acasă sau „la un suc”, urmând ca de mâine să intre la cursuri.

 

Flori şi ţinute trendy

Chiar dacă nu s-a auzit clopoţelul, au lipsit oficialităţile locale şi părinţii copiilor de la acest început de an şcolar, bucuria elevilor care s-au revăzut după o vacanţă lungă a fost deosebită.

Adolescenţii nu au renunţat la obiceiul de a dărui un buchet de flori diriginţilor, conducerii şcolii sau profesorilor favoriţi, gest apreciat de profesori, costisitor, însă, pentru părinţii elevilor.

O altă tradiţie care nu şi-a pierdut din importanţă este şi aceea ca foşti elevi ai Colegiului „Petru Rareş” să fie prezenţi pe 15 septembrie, pentru a se reîntâlni cu foştii profesori, prilej de a le comunica pe la ce facultăţi au fost admişi.

Dacă e să privim vestimentaţia adolescenţilor, aceasta nu s-a schimbat faţă de anii trecuţi. Haine şi accesorii trendy, care sunt purtate cu personalitate de adolescenţi. Din păcate, hainele au fost mai greu vizibile, din cauza ploii şi umbrelelor colorate.

 

Interes pentru clasele cu profil bilingv

Colegiul „Petru Rareş” a beneficiat în acest an de o finanţare de trei miliarde de lei vechi de la Consiliul local Suceava, cu care s-a reuşit recondiţionarea a 21 de săli de clasă, schimbarea instalaţiilor de iluminat în sălile de curs, recondiţionarea holurilor.

„Mai avem de terminat lucrările de recondiţionare la un hol de acces. Oricum, în acest an avem 1.200 de elevi, un număr mare de copii, comparativ cu numărul de săli de clasă. Avem şi clase cu 31 de elevi, capacitatea maximă fiind de 30. 12 elevi basarabeni vor studia în acest an la colegiul nostru. Se fac cursuri şi dimineaţă şi după amiază”, ne-au explicat directorul general al Colegiului Naţional „Petru Rareş”, profesoara Daniela Dungeanu şi directorul adjunct, profesoara Anca Greculeac.

Colegiul „Petru Rareş” este ales de elevi din tot judeţul şi pentru faptul că are clase cu profil bilingv: matematică – informatică (română – engleză), matematică - informatică (română – franceză), matematică – informatică (română – germană), clase de matematică - informatică cu predarea intensivă a informaticii, clase de filologie cu profil bilingv (română – engleză, română - franceză, română – spaniolă).

 

 

Boboci şi absolvenţi de „Info”, la deschiderea anului şcolar

Aula Colegiului de Informatică „Spiru Haret” Suceava a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de elevi care au răspuns clopoţelului, în prima zi de an şcolar. Fie că erau boboci – elevi de clasa a IX-a, fie că erau din clasele mai mari sau chiar absolvenţi de „Info”, cu toţii au ţinut să fie împreună pe 15 septembrie.

După ce doi preoţi au stropit cu agheasmă toate sălile de curs, semn de bun augur pentru noul an, elevii s-au adunat în aula şi holurile colegiului. Gălăgioşi, veseli, cu buchete de flori în mâini, liceeni păreau pregătiţi pentru noul an. „Clasa a XIII”, cum le place să se numească absolvenţii colegiului, promoţia 2008, s-au strecurat printre boboci şi le-au predat ştafeta, în semn de bun-venit şi mult succes.

 

Proiect de 45.000 de euro, la „Info”

La deschidere au fost prezenţi şi au transmis mesajul instituţiilor pe care le reprezintă inspectorul teritorial Narcisa Ştefănescu – Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, şi inspectorul Constantin Mujdei – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava.

Directorul adjunct al Colegiului „Spiru Haret”, Gabriela Freitag, ne-a spus că în acest an sunt înscrişi, la această unitate de învăţământ, 756 de elevi. Ea speră ca acest început de an să fie unul roditor, mai ales că pe 28 august colegiul a câştigat un proiect cu finanţare Phare, în valoare de 45.000 de euro  - Educaţia - puncte transfrontaliere, care presupune o colaborare cu un liceu similar din Cernăuţi. Nu peste mult timp se vor finaliza şi lucrările la noul corp de clădire al colegiului, unde se amenajează, printre altele, laboratoare pentru mai multe materii de studiu şi o bibliotecă bine dotată.

 

 

Debut de an şcolar militar la Câmpulung Moldovenesc

La Colegiul Militar Liceal Ştefan cel Mare din municipiul Câmpulung Moldovenesc, anul şcolar a început cu un ceremonial militar specific. Alături de elevi, de părinţii lor emoţionaţi şi de cadrele didactice şi militare din colegiu au ţinut să fie cu acest prilej reprezentanţi ai eşalonului superior, ai structurilor militare din zonă şi ai administraţiei publice locale.

Statul Major al Forţelor Terestre a fost reprezentat de General maior dr. Mircea Savu, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj Napoca, fost elev al instituţiei de învăţământ militare de la Câmpulung Moldovenesc, absolvent al promoţiei 1975.

Cu toată rezerva şi sobrietatea impuse de gradul militar, înaltul oficial s-a adresat cu multă căldură elevilor şi i-a îndemnat să se pregătească temeinic pentru a răspunde aşteptărilor prestigioasei instituţii de învăţământ câmpulungene şi pentru a face faţă cerinţelor tot mai exigente ale unei cariere militare moderne.

Ceremonialul de la colegiul militar câmpulungean a mai inclus un moment religios, prezentarea ordinului ministrului Apărării cu prilejul deschiderii anului de învăţământ, alocuţiuni rostite de reprezentanţii elevilor din anul terminal şi ai bobocilor militari, precum şi  un cuvânt la început de an al comandantului Colegiului, col. Ionel Moisă. Nu a lipsit, în pofida ploii dese, nici cel mai spectaculos şi aşteptat moment al ceremonialului militar, defilarea subunităţilor şi prezentarea onorului.

 

69 de promoţii

Înfiinţat la Cernăuţi în 1924, actualul Colegiu Militar Liceal „Ştefan cel Mare” a avut o existenţă zbuciumată de-a lungul vremii, a fost mutat, desfiinţat pentru 8 ani, apoi reînfiinţat la Iaşi şi, în cele din urmă, din 1956, a fost instalat la Câmpulung Moldovenesc, unde a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă a existenţei sale.

Au absolvit până acum instituţia peste zece mii de elevi, cuprinşi în 69 de promoţii. Majoritatea absolvenţilor au urmat cariera militară şi nu mai puţin de 150 au ajuns la gradul de general, în timp ce alţii au devenit personalităţi ale cercetării ştiinţifice, economiei şi culturii.

La colegiul militar câmpulungean se desfăşoară şi acum un învăţământ de calitate, iar seriozitatea pregătirii elevilor nu mai are nevoie de descriere dacă amintim că în anul şcolar precedent media generală a colegiului a fost 8,75, 40,4 la sută din elevi au avut medii mai mari de 9, iar la olimpiadele şcolare şi concursurile de toate genurile lista premianţilor include zeci de nume.

 

 

Început de an şcolar fără oficialităţi şi fiţe de oraş

Început de an şcolar fără limuzine, fiţe de oraş, şi fără periplul personalităţilor de la o şcoală la alta.

Pentru elevii suceveni din mediul rural, deschiderea noului an şcolar a însemnat o scurtă întâlnire cu învăţătorii şi diriginţii.

Ieri dimineaţă, în localitatea Hârtop, începutul de an şcolar nou era prevestit doar de elevii care străbăteau uliţele localităţii cu ghiozdane în spate. Ploaia de afară a stricat planurile de organizare a unui careu în curtea şcolii, iar elevii nu au avut parte decât de o scurtă ceremonie, undeva pe holurile şcolii din centru. Fără buchete imense de flori, fără vizitele oficialităţilor, fără prea mult zgomot. Toţi elevii purtau uniforme şcolare, iar deschiderea de an nu s-a transformat într-o paradă a modei.

 

„Bobocii”, primiţi într-o şcoală veche şi dărăpănată

Dacă în oraş lumea parcă s-a oprit în loc la începerea anului şcolar, străzile fiind „paralizate” de circulaţia intensă, iar cozile la florării erau interminabile, pe uliţele din Hârtop era linişte.

„Bobocii”, elevii din clasa întâi, au fost cei mai emoţionaţi şcolari din Hârtop. Au avut parte de o deschidere de an într-o şcoală mare, spaţioasă şi situată în centrul localităţii, pe un drum asfaltat. De astăzi însă, realitatea va fi alta pentru cei mai mici dintre elevii din Hârtop, dar şi pentru preşcolari. Pe aceştia îi aşteaptă o şcoală mică, din chirpici, veche de aproape 100 de ani, cu pereţii scorojiţi şi loviţi de ploi. „La şcoala asta am învăţat şi eu, şi am acum 70 de ani”, ne povesteşte un localnic din Hârtop, venit să-şi aducă nepotul la grădiniţă. Tot de la el am aflat că şcoala va fi dărâmată şi se va construi alta nouă, însă că deocamdată, copiii tot aici vor învăţa.

Un gard deteriorat, din şipci de lemn bătute în cuie, bălării în curtea şcolii, o clădire cu pereţii „mâncaţi” şi cu ferestre întunecate, fără perdele, acesta este decorul în care vor păşi de astăzi preşcolarii şi elevii de şcoală primară din Hârtop.

 

Deschidere de an şcolar cu 24 de elevi

Nu numai elevii din Hârtop au avut parte de un început de an modest şi lipsit de fala deschiderilor din şcolile din mediul urban. La Huşi, la Şcoala Generală cu clasele I-IV, elevii au fost în bănci chiar de la primele ore ale dimineţii. Au fost întâmpinaţi de cei câţiva dascăli ai lor, iar după o ceremonie scurtă şi câteva urări de bun venit, aceştia au plecat acasă, urmând ca de azi să înceapă şcoala, după orar.

Şi în satul Cumpărătura, şcoala primară din localitate şi-a primit ieri cei 24 de elevi. Nici pragul acestei şcoli nu a fost călcat de oficialităţi, iar copiii, însoţiţi de câţiva părinţi, au petrecut o oră la şcoală.

„Am avut o festivitate mică, aici în clasă, o slujbă de binecuvântare a anului nou şcolar, şi cam atât”, a declarat una dintre învăţătoarele din şcoală.

 

 

Început de an şcolar fără „careuri” la Fălticeni

Ploaia căzută luni la Fălticeni i-a determinat pe directorii unităţilor de învăţământ de la şcolile generale să renunţe la tradiţionalele adunări de început de an şcolar care se desfăşurau pe terenul de sport al şcolii, elevii fiind întâmpinaţi de învăţători şi profesori în clasele în care vor învăţa.

Pentru liceeni situaţia fost mai simplă, cele trei colegii dispunând de săli de sport în care s-au desfăşurat festivităţile specifice zilei de 15 septembrie.

Ca de obicei, cei mai emoţionaţi au fost elevii claselor I, dornici să-şi cunoască învăţătorul, să-şi regăsească o parte dintre colegii de la grădiniţă şi să primească Abecedarul.

 

Ploaia i-a determinat pe liceeni să vină cu maşina la şcoală

Faţă de o zi obişnuită, ieri, în preajma liceelor cu greu mai găseai un loc de parcare. Motoare turate şi muzică dată cât mai tare, aceasta era atmosfera creată de cei mai tineri şoferi ai Fălticeniului, elevi de liceu care au obţinut permisul de conducere în această vară şi care au dorit ca în prima zi de şcoală să arate şi colegilor cu ce „dotări” va începe noul an şcolar. Şi tot la capitolul „dotări” fără de care elevul de liceu nu poate veni la şcoală este telefonul mobil, dotat cu cameră video, foto, MP 3 player şi multe alte funcţii destinate distracţiei. Cât despre caiete, stilouri, creioane, acestea au lipsit din dotarea liceenilor în prima zi de şcoală.

 

Colegiul „Nicu Gane”, în reparaţii capitale

La Colegiul „Nicu Gane” nu toţi elevii s-au bucurat să intre în prima zi de şcoală în sălile de clasă modernizate şi cu mobilier nou. La această unitate şcolară, aflată de câţiva ani într-un program de consolidare – reabilitare, se mai lucrează la finisaje, instalaţia de încălzire şi curăţenie, lucrări ce urmează a fi finalizate până la sfârşitul lunii septembrie.

„Nu avem  alternativă, o săptămână, două îşi desfăşoară programul şcolar în internat sau în altă parte, aşa cum am făcut anul trecut. Cea mai mare problemă pe care o avem acolo e faptul că ei sunt cu lucrările aproape gata şi mai sunt de plătit 10 miliarde de lei vechi. Am primit prin hotărâre de Guvern un miliard, foarte, foarte puţin, constructorul e dezarmat total şi forţează nota mereu să îi plătim lucrările efectuate, şi dincoace şi noi l-am presat, omul a lucrat pe credit şi lucrarea este aproape gata, nu a fost o lucrare deloc simplă”, am aflat de la primarul Vasile Tofan.

 

Început de an şcolar la Şcoala Militară Fălticeni

Primarul Vasile Tofan a participat la deschiderea anului şcolar 2008 – 2009 la  Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi înfiinţată la Fălticeni din acest an şcolar la  Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Jandarmi Fălticeni.

Începând cu 15 septembrie, la Fălticeni vor fi instruiţi 150 de subofiţeri jandarmi din toată ţara în urma unei recrutări care a avut loc la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Al. Ghica" Drăgăşani, judeţul Vâlcea.

În această vară, în Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi "Petru Rareş" Fălticeni, o unitate militară emblematică cu o experienţă de 110 ani, s-au desfăşurat lucrări de modernizare şi amenajare, pentru ca Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi la Fălticeni să fie la standardele actuale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ploaia a dat peste cap festivităţile de deschidere a anului şcolar.
 Vizualizări articol: 1070 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ploaia a dat peste cap festivităţile de deschidere a anului şcolar5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bag de seama trimis de
(16 sep 2008, 11:32:48
Bag eu de seama ca in municipiul Suceava, doar Petru Rares si-a inceput activitatea...da' restu domne'? restu' ?

Stefan ce a facut? nu au mai deschis ieri portile? anul asta e in concediu?
2.   Prostie trendy trimis de
(16 sep 2008, 13:30:39
"Stefanu'" sufera la capitolul FITZE (si bine face, de altfel), de aia nu l-au amintit. De altfel, se vede chiar din articol ca interesul NU este pentru SCOALA si INVATATURA (unde exceleaza Stefanu'), ci pentru "tinute trendy", de parca astea ar fi definitorii pentru liceenii nostri ! Da'... unde nu-i cap, sunt ... tinute trendy !
2.1  RE: Prostie trendy trimis de
(16 sep 2008, 16:56:57
vorbeste doar rautatea si invidia din tine.
3.   Corectitudine trimis de
(16 sep 2008, 15:27:10
La scoala 2 din Falticeni s-a desfasurat festivitatea de deschidere a anului scolar in holul scolii, in prezenta inspectorului prof. Eleonora Bulboaca, cu participarea a peste 100 parintii a elevilor si profesorilor scolii, carora le urez sanatate, spor la carte, rezultate pe masura eforturilor depuse. Ma bucur ca fetita mea are sansa sa invete in scoala aceasta.
4.   ... trimis de
(16 sep 2008, 17:48:29
Stefanul ramane cel mai tare liceu din municipiu.
4.1  RE: ... trimis de
(16 sep 2008, 20:48:25
Here here !laughing

Credeam ca sunt singurul stefanist care mai citeste presa suceveanatongue
5.   DA.. trimis de
(16 sep 2008, 20:07:44
DE FITE SI SPAGA..........
6.   Ne laudam si noi cu ce avem trimis de
(16 sep 2008, 20:20:43
si la Colegiul National Mihai Eminescu ...a fost deschiderelaughing) si`au deschis usile pt elevi doar de dragul lor ca dealtfel ramaneau inchise:))

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei