Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 sep 2008 - Anul XIII, nr. 215 (3896)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Mărturisiri şocante

„Ne-am cumpărat cadavrele copiilor noştri”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Rudele celor patru tineri suceveni morţi pe data de 2 septembrie a.c., într-un cumplit accident rutier petrecut în Ungaria, au mărturisit, ieri, umilinţele la care au fost supuşi în momentul în care au încercat să aducă acasă, la Iaslovăţ, trupurile neînsufleţite.

Acuzaţiile lor se îndreaptă în primul rând către consulul român de la Budapesta, Marin Ursuţ, şi şeful unei firme de pompe funebre recomandate de oficialul român.

Vorbe goale: „Mi se rupe inima când moare un român”

Cu sufletele sfâşiate de durere din cauza tragediei prin care trec, rudele îndoliate ale lui Ion şi Vasile Coajă, fraţi, în vârstă de 25, respectiv 32 de ani, Nicolae Şorea, de 26 de ani, şi Brânduşa Strugari, de 20 de ani, declară că au fost jecmănite pur şi simplu în Ungaria.

Nu mai puţin de opt persoane, membre ale celor trei familii greu încercate, au plecat duminica trecută spre Ungaria, după ce, povestesc ele, primiseră un telefon de la Consulatul Român de la Budapesta, prin care erau anunţate că pot să vină să ia trupurile neînsufleţite ale celor patru tineri.

Pe drumul spre Budapesta, pe o autostradă din Ungaria, au rămas blocaţi aproape patru ore şi jumătate, din cauza unui accident rutier în care au fost implicate patru maşini.

Deşi se gândeau că nu vor întâmpina foarte multe probleme cu repatrierea cadavrelor, fiind convinşi că vor fi sprijiniţi de consulul român din capitala maghiară, aveau să se convingă mai târziu, spun ei, că mesajele acestuia, de genul „mi se rupe inima când moare un român” –aşa cum le-a spus de mai multe ori, la telefon, rudelor îndoliate –erau doar vorbe goale.

 

„De ce vă grăbiţi aşa tare, că puteţi să-i luaţi şi peste o lună”

Ion Strugari, tatăl Brânduşei, tânăra în vârstă de 20 de ani care va fi condusă astăzi pe ultimul drum, era, ieri, sleit de puteri.

Ne-a povestit că, înainte de plecare, a vorbit cu consulul Ursuţ la telefon, iar acesta i-a spus că are o firmă de pompe funebre cu care lucrează şi care se va ocupa de repatrierea cadavrelor. Consulul, mărturiseşte Ion Strugari, i-a spus că transportul trupurilor neînsufleţite va ajunge la aproximativ 1900 de euro, plus costul sicrielor.

Pe consulul român la Budapesta l-au văzut o singură dată, chiar în prima zi în care au ajuns în Ungaria.

„Noi am ajuns pe la 10 jumătate –11:00 şi am întârziat puţin faţă de ora stabilită iniţial. Ne-a spus că de ce am venit acuma, că e prea târziu, şi ne-a chemat a doua zi. I-am spus că nu plec din ambasadă, numai dacă mă fugăreşte careva. Eram doar o parte dintre noi acolo. Ne-a zis că până miercuri nu putem lua cadavrele, deşi, iniţial, la telefon, a declarat că totul e rezolvat.

„De ce vă grăbiţi aşa tare –zicea el – că puteţi să-i luaţi şi peste o lună”. La insistenţele noastre, l-a chemat pe şeful de la pompe funebre, i-a dat o hârtie şi a zis să se ocupe de noi”, explică tatăl Brânduşei Strugari.

„Nu ne-a întrebat dacă avem unde să dormim, dacă e nevoie să ne dea pe cineva să meargă cu noi, că nu ştiam nici unul dintre noi limba maghiară... nu ne-au ajutat practic cu nimic”, povesteşte şi Petru Coajă, fratele lui Ion şi Vasile Coajă.  

 

Negocieri „ca la piaţă” în sediul firmei de pompe funebre

Atunci a fost prima şi ultima oară când l-au văzut pe consul. Au fost nevoiţi să se descurce singuri într-o ţară în care nu mai fuseseră niciodată.

Norocul lor a fost un sucevean, stabilit de mai mulţi ani în Budapesta, care, fiind rudă cu unul dintre ei, i-a luat în casa lui, le-a oferit un loc să doarmă, le-a dat de mâncare şi a mers cu ei pentru a-i ajuta să-şi rezolve mai uşor problemele.

Petru Coajă îşi aminteşte că la sediul firmei de pompe funebre, individul pe care li-l recomandase consulul român a început să negocieze cu ei preţul sicrielor şi al transportului trupurilor neînsufleţite: „Era ca la piaţă. Dacă îmi dai atâta, ţi-i duc, mai rupem atâta, mai punea atâta, ca să-i iasă lui la socoteală”.

Dacă la început suma pe care membrii celor trei familii trebuiau să o plătească celor de la pompe funebre era de 4400 de euro, în numai câteva zeci de minute, aceasta a ajuns la 5150 de euro.

 

Şpagă de 500 de euro, să-şi ducă copiii acasă mai repede

La un moment dat, li s-a spus că nu îşi pot lua acasă rudele decedate mai devreme de miercuri, 10 septembrie.

„Şeful de la firma aia de pompe funebre mi-a spus că el lucrează până la 16:00, nu poate sta peste program, că şi lui îi e greu, că are copii, că nu câştigă foarte mult... I-am spus să-mi zică cât vrea, numai să plecăm, să-mi duc fata acasă. I-am dat vreo 500 de euro, că altfel nici azi (n.r.-ieri) nu cred că eram ajunşi acasă”, continuă Ion Strugari.

Marţi seară, când în sfârşit credeau că au să-şi poată aduce rudele acasă pentru a le înmormânta creştineşte, cei opt bărbaţi din Iaslovăţ s-au confruntat cu o nouă problemă.

Şoferul microbuzului firmei de pompe funebre nu vroia să conducă noaptea. „A venit şeful lui la mine şi mi-a spus că şoferul nu merge noaptea, dar dacă-i mai dăm 100 de euro poate îl convinge”, îşi şterge faţa de lacrimi tatăl Brânduşei Strugari.

 

„Nu cred că mai pleca viu de aici”

Cea mai mare jecmăneală pe spatele familiilor îndoliate aveau să o afle abia în momentul în care au ajuns acasă şi au desfăcut capacele de la sicriu. Deşi îşi aleseseră din sediul firmei de pompe funebre sicrie între 600 şi 800 de euro, cu îmbrăcăminte, cu cruce sculptată pe capac, odată ajunşi la Iaslovăţ aveau să-şi dea seama că au fost înşelaţi.

Sicriele erau fără îmbrăcăminte, iar pe capac nu era nici o cruce.

„Ăsta cu firma ne-a spus că 6 ore să nu desfacem sicriele. Dacă le desfăceam atunci, când am ajuns, eu nu cred că mai pleca viu de aici. Nu i-au spălat mai deloc. Încă mai au sânge pe ei, săracii. „O să fiţi foarte mulţumiţi”, îmi aduc aminte că ne spunea consulul când ne-a vorbit despre firma de pompe funebre cu care avea să ne pună în legătură”, completează Petru Coajă.

Familiile celor patru tineri se pregătesc acum de înmormântare. Astăzi, vor fi duşi pe ultimul drum Nicolae Şorea şi Brânduşa Strugari, iar mâine rudele, prietenii, vecinii îşi vor lua rămas bun pentru totdeauna de la fraţii Coajă.

„Ne-am cumpărat cadavrele copiilor noştri”, izbucneşte în plâns Ion Şorea, tatăl lui Nicolae Şorea.

 

Consulul: „Eu nu am nici o legătură cu această firmă”

Contactat telefonic, consulul României la Budapesta, Marin Ursuţ, s-a arătat uimit de acuzaţiile care i se aduc de către familiile celor patru tineri decedaţi.

„Eu nu am ce să-mi reproşez legat de aceste familii. Am făcut tot ce se putea face. Cu acea firmă de pompe funebre am mai lucrat şi nu am avut niciodată probleme. Eu am făcut tot posibilul să-i ajut. Transportul este mult mai scump dacă veneau cu o maşină din România. Dacă ceea ce aud acum este adevărat, atunci este un lucru foarte grav. Rog familiile să mă contacteze, pentru a le cere să depună o reclamaţie şi, dacă se vor confirma acuzaţiile lor, să fie despăgubite. Eu nu am nici o legătură cu această firmă, să fie bine înţeles. Vă asigur că voi verifica toate aceste aspecte. În cealaltă privinţă, vă repet, nu am nimic ce să-mi reproşez. Ei mi-au spus că au unde sta, iar după ce au plecat de la ambasadă, după ce le-am tradus şi legalizat certificatele de deces, nu m-au mai contactat”, a declarat consulul Ursuţ.

Legat de faptul că le-ar fi spus sucevenilor că pot să ia acasă şi după o lună trupurile neînsufleţite ale celor patru tineri, consulul Ursuţ spune că a fost vorba de o neînţelegere. „Le-am spus că sunt cazuri care durează şi o lună. Au înţeles greşit.

Am un gust amar după ce-am auzit ce mi se reproşează. Nu pot să îmi imaginez că ar fi cineva care se gândeşte că eu aş fi ştiut sau chiar împărţit acea şpagă, de care vorbesc ei, cu angajaţii de la firma de pompe funebre. Este inimaginabil”, a încheiat consulul.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Ne-am cumpărat cadavrele copiilor noştri”.
 Vizualizări articol: 4529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Ne-am cumpărat cadavrele copiilor noştri”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bozgori imputiti trimis de
(12 sep 2008, 12:04:55
bozgori imputiti sunt ungurii acestia.Le mai da statul roman si drepturi la noi in tara ca minoritate.La zid cu ei, si-au batut joc de romani.afara si cu consulul curului.se spune de romanii care au vazut cele doua masini,ca ,camionul a intrat in Rover si nu invers,caci acesta a avut lovitura la jumatatea masinii caci a incercat sa evite,dar in Ungaria nici un roman nu are sa aiba dreptate niciodata
2.   Bozgori trimis de
(12 sep 2008, 12:11:42
Daca ar muri un bozgor in romania le dam un sicriu full option si ieftin dar traim in romania
3.   Fara cuvinte trimis de
(12 sep 2008, 13:10:24
articolul acesta ar trebui trimis tuturor autoritatilor competente,presedintelui,pt ca asa se comporta toti consulii nu numai cel din ungaria si cei din italia si grecia ,impreuna cu functionarii lor.in schimb ce ne putem astepta de la unguri ....asta e daca le-am permis in tara noastra sa faca ce vor.... in tara lor isi bat joc de noi...iar acelui consul sa.-fie rusine si sa nu ajunga niciodata in situatia acestor oameni si asa destul de amarati....sunt fara cuvinte....cat de fara suflet pot fi unii oameni.condoleante familiilor indoliate
4.   Tot al nostru e... trimis de
(12 sep 2008, 14:15:06
Pai consulul este tot de-al nostru, ca nu si-ar face de lucru un ungur , mai ales ca ei nu stiu romaneste. Tot al nostru e spagarul, trebuie sa ni-l asumam si pe asta...... Nici in fata **** nu au jena.
5.   Tot al nostru e... trimis de
(12 sep 2008, 14:15:54
Pai consulul este tot de-al nostru, ca nu si-ar face de lucru un ungur , mai ales ca ei nu stiu romaneste. Tot al nostru e spagarul, trebuie sa ni-l asumam si pe asta...... Nici in fata mortii nu au jena.
6.   Of of trimis de
(12 sep 2008, 16:03:58
ungurii au fost si vor ramane niste parsivi. popor nesimtit si imputit. te jacmanesc de tot ce ai, daca se poate. am cunostinte care traverseaza destul de des ungaria si toti spunacelasi lucru: nu opri noaptea in ungaria sau: doamne fereste sa te opreasca politia in ungaria, ca ramai falit. in rest, ii cred pe oamenii astia amarati. bineinteles ca acel consul...s-a scos cumva, dar merita destituit din functie. degeaba tot vorbim, ca liderii tarii noastre tot nimic nu vor face in privinta asta. ne conduc oameni superficiali si incapabili.
6.1  RE: Of of trimis de
(13 sep 2008, 03:58:47
Da este adevarat ce spui, asta este situatia, fac o precizare n-am nimic impotriva celor corecti si cinstiti pentru ei am tot respetul....
7.   Traiasca Romania Mare trimis de
(12 sep 2008, 16:08:55
si moarte bozgorilor!
8.   Dureros trimis de
(12 sep 2008, 17:48:57
Sunt foarte intristat de cele citite in acest articol (desi ma asteptam la asta) dar sunt la fel de intristat si de comentariile citite mai sus. Intr-un moment in care ar trebui sa simtim durere, pietate si poate revolta (indreptatita si aceasta) vad aici persoane care atata ura si nationalismul. Prerea mea este ca nu "ungurii" au luat "spaga" ci niste "oameni" si ca daca accidentul s-ar fi intamplat in Romania povestea ar fi fost aceeasi, doar "beneficiarii" ar fi fost altii. Aste dureros ca OAMENI fara scru****fac o afacere din necazul altora. Cat despre domnul consul... si dumnealui si-a facut un pic de reclama atunci cand a afirmat ca: "se va ocupa de repatrierea trupurilor neinsufletite" si defapt a facut doar ceea ce era de datoria lui si poate nici atat!
9.   Dureros2 trimis de
(12 sep 2008, 17:54:14
cat despre faptul ca el nu are nici o legatura cu firma aceea este iarasi ireal. De obicei consulatele te trimit mai mereu la firme, traducatori, avocati cu care lucreaza si de la care primesc, uneori, "mici atentii"...

P.S Mai sus mi-a fost cenzurat un cuvand care nu avea nici cea mai mica tenta obscena... probabil ca de un program automat care nu cunoaste limba romana si cuvantul Scr�pul.

Cei doi frati au fost prietenii mei (vasile cel mai bun prieten) asa ca nu as fi folosit niciodata un cuvant obscen aici!
10.   Transmite acest articol si altor redactii ... trimis de
(12 sep 2008, 19:17:37
Ar trebui sa se autosesizeze organele in drept...daca la o asa tragedie nu se iau masuri drastice ptr cei care si-au batut joc de aceste familii care prin asa momente cumplite,...atuci nu mai mira nimic.
11.   Consul trimis de
(12 sep 2008, 21:46:13
Oamenii trebuie sa-l reclame la Ministerul de Externe, pentru ca acest imputit de consul platit din banii nostrii a primit sarcina sa rezolve cazul lor. Profitand de naivitatea lor, magarul i-a pasat unei firme cu care face combinatiile murdare contra unui comision si a luat mana de pe ei. Sunt convins ca reclamandu-l magarul va fi rechemat de la post si tot atat de sigur sunt ca este roman de etnie maghiara , lua-i-ar benga de boangheni.
12.   Romani suntem trimis de
(12 sep 2008, 22:22:21
lucrez si eu cu ungurii si sunt ei cum sunt dar tot romanul te tradeaza. in orice tara te ai duce tot romanul iti face rau pentru ca asa sunt unii dintre noi, majoritatea. de ce sa nu moara si capra vecinului, nu? e dureros ce se intampla si ce e mai dureros este ca nimeni nu face nimic. condoleante familiei si un sfat daca tot am intrat in u.e. profitati, da-ti-i in judecata, mai ales ca aveti dreptate.sa plateasca pentru nesimtirea lor si consulul la fel rusine
13.   Judecata trimis de
(13 sep 2008, 03:46:02
Este pacat sa fie lasati asa, sa dea socoteala consulul pentru nesimtirea lui. Cit despre militia ungureasca nu pot sa spun ca sint niste tilhari la drumul mare, vrea spaga fara sa fii vinovat cu nimic, va dau un exeplu, cind am iesit din tara pentru prima data la nici un 1 km de vama ne opreste de la circulatie si unde mergem , ce facem acolo daca avem invitatie (la timpul respectiv aveai dreptul 3 luni sa stai in strainatate) eram in regula si ca sa scape de ei lea dat 20 de euro soferu Ei de fapt erau vinovati ca si-au depasit atributile de serviciu. Ma intreb cit de corect pot fi astfel de oameni, in cazul de fata ancheta accidentului. De aceia dau un sfat tuturor celor care citesc aceste rinduri daca tranversati ungaria, MULTA ATENTIE!...
14.   Unguri nenorociti trimis de
(13 sep 2008, 10:00:44
unguri sunt nistenenorociti asa este roman sau maghear
15.   ..................... trimis de
(13 sep 2008, 16:49:41
niste jigodii....niste derbedei.....si consulul si bozgorii...ordinari fara inima
16.   .................... trimis de
(13 sep 2008, 16:51:29
grijania mamii lor de animale

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei