Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 sep 2008 - Anul XIII, nr. 207 (3888)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sălbatic

Vaci de rasă, înfometate până îşi dau ultima suflare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zeci de vaci ţinute într-un grajd din satul Măriţei, comuna Dărmăneşti, sunt înfometate de săptămâni întregi, câteva dintre ele murind deja, iar restul fiind piele şi os şi căzând pe imaşuri şi la marginea drumului care traversează comuna. Imaginile înfiorătoare, cu vaci moarte ori căzute la pământ fără a se mai putea ridica, pot fi văzute în sat de două săptămâni, oamenii făcând disperaţi sesizări la primărie.

Edilul comunei, Dan Chidovăţ, cunoaşte şi el foarte bine situaţia, a sesizat în mai multe rânduri autorităţile sanitar-veterinare, acestea au aplicat amenzi, însă mai drastic nu au putut interveni, proprietara animalelor luându-şi de fiecare dată angajamentul că va remedia situaţia.

 

Vaci aproape moarte, ridicate de la pământ cu excavatorul

Ieri după-amiază, reporterii Monitorul, care s-au deplasat la faţa locului după ce au fost informaţi despre situaţie de către localnici, au putut vedea cu ochii lor imagini înfiorătoare. Chiar la ora la care am ajuns în Măriţei, proprietara animalelor, Cecilia Kaplan, ajutată de mai mulţi tineri, ridica, cu un excavator, două bovine care nu se mai puteau ţine pe picioare. Animalele, căzute în apropierea drumului judeţean care traversează satul, erau într-o stare jalnică. Una dintre vaci a fost ridicată şi, cu mare greutate, a făcut câţiva paşi spre un loc cu păşune, de unde a început să pască. Cealaltă nu mai avea însă puterea să stea deloc pe picioare şi a fost lăsată în acelaşi loc, unde probabil va şi muri.

Femeia care are în proprietate animalele se face că nu realizează situaţia în care s-a ajuns. În faţa primarului, a medicului veterinar şi a poliţiştilor din comună, aceasta a susţinut că animalele căzute ar fi bolnave, iar celelalte sunt în stare bună.

Din ce am aflat de la primar şi de la inspectorul veterinar zonal, vacile, în jur de 80-90, au fost aduse în sat pe la începutul lunii trecute. Înainte de a ajunge la Măriţei, timp de câteva luni de zile, ele au fost ţinute într-un grajd aflat în satul Clit, comuna Arbore. Acolo, primarul i-a pus la dispoziţie femeii 50 de hectare de păşune, însă aceasta a refuzat să mai stea în zonă, venind cu bovinele la Măriţei fără a anunţa pe nimeni despre acest lucru.

 

Lăsate moarte pe marginea drumului

Toate vacile sunt rasa Holstein şi au fost aduse din Germania, cel mai probabil prin programul european care prevede achiziţionarea lor gratis şi achitarea contravalorii la un an de la preluare.

„E un genocid, e păcat de sufletele acestea. Apoi, oamenii se plâng că le sunt distruse culturile, vacile sunt lăsate libere şi umblă peste tot. Mai mult, cadavrele au stat şi au putrezit lângă drum, e pericol de îmbolnăvire. Cerem autorităţilor în drept să ia măsuri şi să rezolvăm această situaţie”, a declarat primarul Dan Chidovăţ.

Medicul veterinar zonal, Mihai Şveduneac, a spus tranşant că animalele sunt chinuite prin înfometare. Din cauza lipsei de alimentaţie glanda mamară a acestora se atrofiază şi, dacă nu se intervine urgent, acestea vor muri rând pe rând. Medicul spune că opt-nouă bovine care au zăcut moarte în câmp au fost preluate şi duse la un incinerator, iar altele foarte probabil au fost îngropate pe ascuns.

 

Proprietara refuză orice soluţie de salvare

Pe 12 august, o echipă de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a venit la faţa locului, constatând dezastrul pe care l-am văzut ieri şi noi. Femeia şi-a luat în scris angajamentul că până pe 14 august va muta animalele la Clit, unde există condiţii de a fi ţinute şi hrănite într-un mod decent. Până ieri acest lucru nu se întâmplase.

„Noi am monitorizat-o încă de când avea animalele la Clit, şi acolo erau înfometate. Am amendat-o de trei ori, i-am adus chiar şi furaje de mila animalelor. I-am găsit şi o persoană care era dispusă să-i acorde 50% din valoarea fiecărei vaci şi să le preia, însă nu a vrut”, a precizat Dănuţ Botezan, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, care a făcut parte din comisia venită la faţa locului.

 

Vacile ar putea ajunge la Consiliul Local Dărmăneşti

Petrea Dulgheru, şeful DSVSA, a declarat că se va trece la confiscarea animalelor şi trecerea acestora în custodia Consiliului Local Dărămăneşti, care va trebui să găsească o soluţie până ce acestea vor fi duse la un abator sau vor putea fi vândute unui alt proprietar.   

„La mijloc este vorba probabil de o sumă de bani de achitat, această femeie are interes ca animalele să moară”, a conchis Dulgheru.

Acesta a promis că în cursul zilei de astăzi o echipă de control se va deplasa din nou la Măriţei, pentru a găsi soluţii de salvare a vacilor care mai trăiesc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vaci de rasă, înfometate până îşi dau ultima suflare.
 Vizualizări articol: 1701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Vaci de rasă, înfometate până îşi dau ultima suflare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De???? trimis de
( 3 sep 2008, 12:19:17
de ce nu confiscati vacile si nu le dati unor oameni amarati care ar avea astfel o sursa de venituri????
2.   Bani europeni trimis de
( 3 sep 2008, 12:33:44
mergetzi si la Plopeni si o sa gasi-ti aceeasi situatzie si nu numai
3.   Oameni fara mila... trimis de
( 3 sep 2008, 12:41:35
arestata trebuie !
4.   Nedumerit trimis de
( 3 sep 2008, 13:10:08
cu a reusit aceasta sa obtina 50 de vaci ,iar altii nici macar 5 .Vinovati sant si cei de la suceava.
5.   ANIMALUL"OM" trimis de
( 3 sep 2008, 13:36:04
OARE UNII DINTRE NOI SE POT NUMI OAMENI? ADICA ACELE FIINTE CARE AU RATIONAMENT SI AU PUTERE ASUPRA ANIMALELOR? NU CRED CA ACEASTA FEMEIE AR TREBUI SA FACA PARTE DIN RASA UMANA. NICI ANIMALELE NU FAC ASA CEVA CU CEI DIN RASA LOR. CE ASTEAPTA AUTORITATILE, NU STIU DESPRE MODIFICAREA LEGII PRIVIND PROTECTIA ANIMALELOR? ACEASTA "FEMEIE" AR TREBUI SA PRIMEASCA ACELASI TRATAMENT. ARESTATI-O DOMNILOR POLITISTI, DACA CUNOASTETI LEGEA!!!!
6.   Europeana trimis de
( 3 sep 2008, 13:45:47
O ASEMENEA VACA DE FEMEIE ...REUSESTE SA DISTRUGA RELATIILE PENTRU COMUNITATEA EUROPEANA.......DA ....VIO ARE DREPTATE CINE I-A DAT ANIMALELE...CITI BANII AU FACUT FIFTII FIFTII??????
7.   Destept primar trimis de
( 3 sep 2008, 13:47:44
Bre chidovat, bre !!! tu stii ce inseamna genocid ? Genocidul se refera la oameni. Dar daca tu ai facut scoala pe toloaca impreuna cu vacile...e de inteles.
8.   Vaca trimis de
( 3 sep 2008, 14:00:12
vreau vaca. vrau doua vaca.
9.   Vacar trimis de
( 3 sep 2008, 14:10:00
nenea vasilache am impresia ca tu esti un mare bou.

10.   Comuna.burla trimis de
( 3 sep 2008, 15:28:17
in comuna burla la fel oile dorm sub gardurile oamenilor aceiasi situatie verificati ne miroase in case ar trebui ceva special amenajat departe de comuna
11.   Vaci de rasa infometate trimis de
( 3 sep 2008, 16:04:38
Repta Cecilia este cunoscuta ca o excroaca din frageda pruncie - vezi cazul de inainte de 1989 a revizoarei contabile de la magazinul Danila - insa acuma acest caz este ceva iesit din comun. Nici la cap nu existau esemenea cazuri. Vina principala o poarta serviciul veterinar din comuna si conducerea din comuna, insa ce sa faci daca sub pod la Itcani nu au fost vaci.
12.   Vaci trimis de
( 3 sep 2008, 22:10:19
Ar trebui arestata,nu este o lege in acest sens? Asta nu-i om e drac deghizat,e iresponsabila,ar trebui inchisa la nebuni.

13.   Vaci trimis de
( 3 sep 2008, 23:27:28
Ar trebui tinuta ea flamanda pana ajunje ca vacele. rusine sa-i fie.
14.   Cine sa aplice legea? trimis de
( 4 sep 2008, 07:52:13
Pai lege este dar cine sa o aplice? Politia, DSVSA Suceava? Se stie de mult timp de aceasta situatie si.......Mai vorbim si peste o luna si o sa vedeti ca nebuna aia va chinui in continuare animale.
15.   Vaci trimis de
( 4 sep 2008, 08:17:57
asa a facut si la clit arbore .tot avea vaci moarte .sia batut joc de animale

16.   Regnul animal trimis de
( 4 sep 2008, 10:06:43
In acest caz vaca face parte dintr-un regn superior acestei idioate fara suflet.
17.   Ciobanu trimis de
( 4 sep 2008, 10:11:05
aceasta femeie trebuie arestata deoarece chinuie vacile dar ce sai ceri ca si ea este o vaca

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei