Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 aug 2008 - Anul XIII, nr. 182 (3863)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Capra vecinului

Garda de Mediu, sufocată de reclamaţii între vecini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zilnic, comisarii Gărzii de Mediu Suceava sunt asaltaţi de tot felul de reclamaţii mărunte, pe care dacă ar sta să le rezolve pe toate, nu ar mai avea timp deloc să se ocupe de marii poluatori din judeţ, de accidentele ce afectează mediul sau de controalele tematice care se fac periodic.

Şeful Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim a atras atenţia asupra faptului că foarte mulţi cetăţeni din zona rurală şi-au făcut un obicei din a reclama tot felul de divergenţe pe care le au cu vecinii lor, ca probleme grave de mediu, încât comisarii de mediu nici nu mai au când ajunge să verifice probleme mult mai importante din judeţ.

“Din ce în ce mai mult avem parte de sesizări din partea cetăţenilor care trăiesc în mediul rural, care îi reclamă pe vecinii lor. Potrivit legislaţiei de mediu în vigoare, fiecare Primărie este obligată să aibă propriul compartiment de protecţie a mediului, care să ia măsurile necesare în rândul cetăţenilor”, a declarat Constantin Harasim.

 

Supărată pe WC-ul vecinului

Că lucrurile nu sunt întocmai aşa o demonstrează faptul că în fiecare zi apar la Garda de Mediu unul –doi reclamanţi, uneori şi mai mulţi, ale căror “grave probleme de mediu” stârnesc râsul adeseori.

De exemplu, chiar zilele trecute, comisarii de mediu au fost chemaţi de o femeie din zona de munte să vadă cum vecinul şi-a făcut un WC în curte, fără a respecta normele de mediu.

Spre surprinderea comisarului de mediu care s-a ocupat de caz, nu numai că vecinul reclamat avea WC-ul construit cu bazin de beton, cum impun noile norme, ci era făcut şi cu acte în regulă (autorizare din partea Agenţiei de Protecţie a Mediului).

Pe de altă parte, vecinul care îl reclamase era cel care se afla cel mai tare în culpă, având un WC vechi, din care dejecţiile se scurg spre casa celuilalt.

 

Găinile, prea stresante pentru unii vecini

În alte cazuri, Garda de Mediu a fost sesizată că găinile vecinului poluează fonic pe cei din jur, cu cotcodăcitul lor, că mirosul animalelor din gospodăria unuia îi deranjează pe alţii, că vecinul depozitează balega animalelor în spatele casei sau că vitele acestuia au păscut pe terenul altuia, distrugând recoltele.

Chiar dacă printre reclamaţii sunt şi unele care au un miez de adevăr, în sensul că un vecin şi-a pus WC-ul prea aproape de geamurile celuilalt, sau că depozitează dejecţiile animale prea aproape de fântâna unui vecin, tot nu se justifică intervenţia Gărzii de Mediu, dacă nu au fost sesizate mai întâi autorităţile locale.

„Aceşti cetăţeni care au probleme legate de depozitarea dejecţiilor, de animalele din curtea vecinului, de zgomotul din curtea vecinului, să se adreseze în primul rând primăriilor locale, iar dacă răspunsul primit de acolo nu îi mulţumeşte, să se adreseze Gărzii de Mediu.

Cu personalul şi cu capacitatea de muncă de acum, în condiţiile în care vin minim 30 de sesizări pe lună, nu ne mai putem ocupa de problemele de mediu cu adevărat importante”, a adăugat şeful Gărzii de Mediu Suceava.

În prezent, judeţul Suceava este deservit de 12 comisari de mediu, care trebuie să se ocupe de toate problemele care apar, de reclamaţiile cetăţenilor, dar şi de controalele impuse de la Comisariatul Gărzii Naţionale de Mediu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Garda de Mediu, sufocată de reclamaţii între vecini.
 Vizualizări articol: 5172 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Garda de Mediu, sufocată de reclamaţii între vecini0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Solutie trimis de
( 5 aug 2008, 12:11:03
daca tot va plangeti ca '' nu faceti fata'',mai angajati vreo 10-12 comisari de mediu ca sa rezolvati problemele oamenilor din a carui bani va petreceti concedii exotice
2.   Articol comandat trimis de
( 5 aug 2008, 12:33:38
"Zilnic, comisarii Garzii de Mediu Suceava sunt asaltati de tot felul de reclamatii marunte, pe care daca ar sta sa le rezolve pe toate, nu ar mai avea timp deloc sa se ocupe de marii poluatori din judet, de accidentele ce afecteaza mediul sau de controalele tematice care se fac periodic." Si unii sunt marii poluatori amendati sau trasi la raspundere???? Legea trebuie aplicata tuturor, chiar si in cazul acestor reclamatii marunte. Oricum nu se ocupa de marii poluatori prea eficient. Iar articolul e tendentios la adresa reclamantilor. Adica hai sa fie lasati in pace comisarii "stau-degeaba" ca ei sa se "ocupe" de marii poluatori.
2.1  RE: Articol comandat trimis de
( 5 aug 2008, 12:34:38
Si unde sunt marii poluatori...*
3.   Banu' vb trimis de
( 5 aug 2008, 13:38:39
da la o baba acre are aplasat aiurea wc-ul, ce pot scoate comisarii!? in schimb de la "marii poluatori" mai pot scoate si ei ceva, ca doar trebuie sa-si scoata comisarii banii care i-au dat la angajare...si nu sunt putini...
4.   In primul rand legea! trimis de
( 5 aug 2008, 14:29:25
Domnul comisar stie si daca nu stie ii spun eu ca este o lege a reclamatiilor care trebuie respectata. Toate reclamatiile ce tin de competenta institutiei se rezolva de angajatii acestora, indiferent cat sunt de minore problemele. Si raspuns in 30 de zile ca femeia sa stie ce masuri ati luat. Raspunsul la reclamatii nu se da in ziare domnilor! si daca fiecare primarie (cu p mic stimate ziarist) este obligata sa aiba propriul compartiment de protectie a mediului pentru ce naiba va mai platim pe voi?
5.   Tot asa?? trimis de
( 5 aug 2008, 14:43:10
Pai daca nu le place ca sunt sufocati de reclamatii marunte (dupa parerea lor) ii invit respectuos (mai ales pe dl comisar Toma care a verificat o astfel de sesizare) sa bea o cafea in gradina sau in curtea MEA cand vecinii mei vacari cu grajdul in miljocul "orasului" hranesc animalele cu borhot, siloz si scot balegarul pe care il depoziteaza la cativa metri de locuintele vecinilor. Macar o saptamana sa stea in mijlocul acestor probleme marunte si garantez ca multele reclamatii i se vor parea probleme adevarate ale unor oameni care traiesc alaturi de astfel de specimene care declara sa au bani si nu le face nimeni nimic. Iar daca problema nu e de competenta GM sa ne spuna domnii cui trebuie sa ne adresam?? Dar....suntem cetateni europeni, chiar daca aerul nostru european PUTE!
6.   Crisme cu program Non-Stop trimis de
( 5 aug 2008, 17:58:16
Fiindca veni vorba si spre a nu se mai deplasa inutil as vrea sa-l intreb pe domnul Harasim,cine da autorizatii de functioanare Non-Stop,la crisme din centrul orasului(mai ales acum cind vrem sa ne aliniem la normele europene),cum se justifica usurinta cu care sunt acordate si mai ales cui trebuie sa te adresezi cind ai un astfel de caz(va asigur ca nu-i de glumit!).Multumesc mult !
7.   Nepotrivit trimis de
( 5 aug 2008, 21:16:09
NEPOTRIVIT ESTE PUTIN SPUS, CA CEI CE TRBUIE SA REZOLVE ASA CUM SUNT OBLIGATI DE LEGE TOATE RECLAMATIILE, ACESTIA SA LE INCURAJEZE ! A-TI DAT RASPUNSURILE IN SCRIS MOTIVINDU-VA AFIRMATIILE IN CEL PUTIN 50 LA SUTA DIN SESIZARILE PRIMITE IN CARE ACESTEA SA NU FIE INTEMEIATE ?

DACA NU ATUNCI FIE NU VRETI SA VA FACETI TREABA PENTRU CARE SUNTETI PLATITI FIE NU PUTETI ! IN AMBELE CAZURI ESTE APLICABILA O SINGURA REZOLVARE !
8.   Constatare trimis de
( 5 aug 2008, 23:21:52
Observam cu mandrie patriotica ca cu fiecare zi, dl. Harasim devine tot mai bun ca comisar sef in lupta cu contravenientii ce-si construiesc cacastoare fara autorizatia lui de (nivel) mediu.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei