Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 iul 2008 - Anul XIII, nr. 158 (3839)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Lipsă spaţii verzi

Oraşele în care ne sufocăm

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În urma unor controale încheiate recent, Garda de Mediu Suceava a întocmit un top al oraşelor, pornind de la spaţiile verzi asigurate locuitorilor acestora.

Campion la lipsa spaţiilor verzi este municipiul Fălticeni, care nu asigură decât 11,1 metri pătraţi de spaţii verzi pentru fiecare din cei aproximativ 30.000 de locuitori ai săi, la socoteală fiind prinse şi câteva terenuri virane, pe care nu se poate construi, precum şi celebrul parc Nada Florilor. Limita legală, care trebuie îndeplinită până în 2010, este de minim 20 de mp de spaţii verzi pentru fiecare locuitor în parte.

 

Cimitirul – loc cu verdeaţă

La polul opus se situează Vatra Dornei, care are nu mai puţin de 41,66 metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor (18.000 de locuitori).

Vatra Dornei este oraşul cu cele mai multe spaţii verzi din judeţ datorită celor patru parcuri pe care le are (precum parcul Runc – 15 hectare sau parcul Măgura – 18 hectare), în total având 75 de hectare de spaţii verzi.

Curios e că la calcul au fost prinse şi 5 hectare de cimitire, probabil după modelul predicilor creştine, care vorbesc de cimitir ca de un „loc cu verdeaţă”.

 

Municipiul Suceava, “salvat” de alunecările de teren de pe Versantul de Nord-Vest

Teoretic, municipiul Suceava se află pe locul doi pe judeţ la spaţii verzi pe cap de locuitor, dar asta în condiţiile în care la spaţii verzi au fost integrate cele 112 hectare ale Versantului de Nord-Vest, pe care nu s-a construit prea mult din cauza alunecărilor de teren, precum şi cele 63 de hectare ale Parcului dendrologic Şipote.

În rest, toate spaţiile verzi care există în Suceava, de la parcurile din zona centrală, Cartodrom, amenajări şi aliniamente realizate pe marginea şoselelor, precum şi spaţiile verzi care mai există încă între blocuri, în anumite zone, totalizează doar 62 de hectare.

Conform calculelor Primăriei, municipiul Suceava are 106.397 de locuitori, cărora li se asigură 22,31 de metri pătraţi de spaţii verzi de fiecare.

 

Siret şi Gura Humorului, la egalitate

Oraşelor cu un număr mai mic de locuitori le este cel mai uşor să se încadreze în normele legii 24/2007, care reglementează suprafaţa minimă de spaţii verzi ce trebuie asigurată fiecărui locuitor al unei aşezări urbane.

Acest lucru îl demonstrează localităţile Siret şi Gura Humorului, care asigură 20,67 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, conformându-se astfel normelor ce se impun a fi realizate cel târziu până în 2010.

Gura Humorului are o populaţie de 15.580 de locuitori, cărora le revin 32,21 hectare de spaţii verzi (din care 24,1 hectare are numai parcul Ariniş), în vreme ce Siret are 9.044 locuitori, cărora le revine o suprafaţă de 19,6 hectare de spaţii verzi, din care cea mai mare parte – 12 hectare, o reprezintă Grădina Publică Siret.

 

Oraşe cu insuficiente spaţii verzi

Codaşe la îndeplinirea normelor europene de asigurare a spaţiilor verzi sunt municipiile Fălticeni, Rădăuţi şi, surprinzător – Câmpulung Moldovenesc, care, deşi este înconjurat de păduri, figurează ca fiind deficitar la capitolul „spaţii verzi”.

Astfel, conform datelor furnizate de primării comisarilor Gărzii de Mediu Suceava, în Rădăuţi sunt 47,9 hectare de spaţii verzi, fiind asiguraţi doar 16,7 mp de spaţii verzi pentru fiecare locuitor în parte.

La Câmpulung Moldovenesc, în zona intravilană sunt doar 28,14 hectare de spaţii verzi, la un număr de 20.144 de locuitori, fiecăruia revenindu-i 13,97 mp de spaţii verzi.

În schimb, municipalitatea câmpulungeană are un proiect de creare a încă 24,23 hectare de spaţii verzi, în zonele Bodea, Runc şi Sâhla, încât, până în 2013, va îndeplini normele europene, ce impun asigurarea a 26 de metri pătraţi de spaţii verzi/locuitor.

Cea mai deplorabilă situaţie în privinţa asigurării spaţiilor verzi este la Fălticeni, care, la o populaţie de 30.000 de locuitori, are doar 33,56 de hectare de spaţii verzi, fiecăruia revenindu-i aproape jumătate din cât impun normele europene şi noile legi intrate în vigoare.

 

Zonele cu spaţii verzi – anunţate public

Şeful Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, a precizat că toate localităţile au obligaţia de a face publice spaţiile verzi din intravilan, încât fiecare locuitor să cunoască zonele care trebuie protejate de construcţii, să observe dacă au fost omise în mod intenţionat anumite zone verzi sau dacă există erori, care ar putea lăsa mână liberă celor care vor să construiască, fără a le păsa de efectele negative asupra calităţii vieţii locuitorilor acestor aşezări urbane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oraşele în care ne sufocăm.
 Vizualizări articol: 1124 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 6 voturi
Oraşele în care ne sufocăm3.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Teorie falsa trimis de
( 8 iul 2008, 12:00:42
Cum pot sa adune mari intelepti ai garzi de mediu spatiu din nustiu ce coclauri . Vezi Suceava , versantul nord-vestic , de ce nu impart suprafat de verdeata la numarul de lucuitori de pe suprafata respectiva ???? E ca si cum as imparti numarul de locuitori din Suceava cu padurea de Mitocul Dragomirnei .
1.1  RE: Teorie falsa trimis de
( 8 iul 2008, 14:00:13
As dori sa mearga garda de mediu in cartierul OBCINE sa vada cum se construieste intre blocuri si ne ia tot oxigenul cu constructiile aprobate de domnul primar PDL pe care l-am votat nu iar muri multi inainte sa nu mai poata da AUTORIZATII de constructi la toti L.....................i poate vede cineva???????????????
1.2  RE: Teorie falsa trimis de
( 8 iul 2008, 18:06:48
Cum ne iau ei tot oxigenul si nu ne lasa nici macar o firmitura... Niste tarani, ce sa mai discutam!
1.3  RE: Teorie falsa trimis de
( 8 iul 2008, 21:34:51
Taranul de Prelipca,in loc sa faca un parculet in Obcini,langa blocul E-ON,macar cateva banci,ca nici o minte luminata de comunist n-a prevazut ca oamenii mai au nevoie si de aer si odihna,s-a dedulcit impreuna cu consiliul local la sfanta spaga data de marii dezvoltatori imobiliari,ignorand nevoile cetatenilor care (UNII DIN EI AU PUS BOTUL LA VRAJEALA SI L-AU VOTAT),si-au pus sperante intr-o minte odihnita!RUSINE,numele voastre vor sta scrise cu rahat in cartea de istorie a administratiei locale !
2.   Legi cu doua unitati de masura trimis de
( 8 iul 2008, 13:03:59
'Spatiul verde' este definit si considerat ca atare in functie de domeniul de aplicare a legislatiei de mediu. Cand e vorba de spatiul verde asigurat locuitorilor, sunt luate in calcul suprafetele AMENAJATE si inscrise ca atare in Planul Urbanistic General. Nu sunt luate in calcul, de exemplu, plantatiile din gospodariile cetatenilor, scuarurile cu amenajari horticole etc. Cand, insa, e vorba sa se autorizeze o constructie, sunt considerate 'spatii verzi' toate terenurile care, cu cateva smocuri de iarba, par a fi spatii verzi. Corect ar fi fost ca legiuitorul sa ia in considerare nu 'spatiul verde', ci 'volumul verde' deoarece, ca finalitate, cetateanul trebuie sa beneficieze de volum de oxigen generat de masa verde, nu de promenada pe lungimea 'spatiului verde'.
2.1  RE: Legi cu doua unitati de masura trimis de
( 8 iul 2008, 21:43:28
1.interpretarea legii este in avantajul cetatenilor.personal o consider buna asa cum este.

2.dezavantajos pentru Suceava este faptul ca este inclus parcul Sipote (daca tot se face referire la Planul Urbanistic General) . raman astfel 6 mp de spatiu amenajat / cap de locuitor in conditiile in care lungu taie copaci si defriseaza in suceava dupa cum il taie interesele.

oricum daca ar avea o minima rusine ar trebui sa puna capul in pamint deoarece in toti anii in care a fost primar a distrus spatiile verzi din suceava

3.   Mai este mult trimis de
( 8 iul 2008, 14:11:23
Orasul Gura Humorului, in pofida statisticilor, are putine spatii verzi, iar pentru ca parcul dendrologic Arinis sa redevina loc de recreere si de practicare a sportului in aer liber asa cum era odata, mai este mult de facut ca volum de lucrari [nu stiu ca durata, asta depinde de edil]! Este mare pacat ca acest parc, odinioara mandria orasului in fata turistilor de pretutindeni, este mereu trecut in planul 2 al tuturor alesilor nostri de dupa revolutie! Intr-o vreme s-a urmarit chiar impartirea sa in loturi pentru vilele unei anume elite politice, doar interventia energica a unor oameni de bine a impiedicat acest lucru! Ceeace s-a facut anul acesta din fonduri europene este mult prea putin, iar din cate se aude, accentul nu se va pune pe reconstituirea parcului dendrologic si redarea in adevarata frumusete pentru public ci pe noi constructii de baze sportive, in detrimentul spatiului verde! E adevarat ca sunt rezervate unele suprafete din nordul parcului pentru

destinatii partic
4.   Continuare trimis de
( 8 iul 2008, 14:13:49
destinatii, altele decat cele publice?
5.   Prelipcaru distruge toate spatiile verzi trimis de
( 8 iul 2008, 15:04:29
ia intrebati cata spaga se da sa se ia autorizatii pe spatiile verzi ale orasului si asa putine,exemple multiple in Obcini se constriesc in draci cladiri pe spatiile verzi ,furt de spatii din patrimoniul statului in cel privat,alo DNA de ce nu iei bani degeaba?alt exemplu elocvent chiar in fata primariei peste spatiu verde sunt trei firme care au bagat ciment peste iarba,ba spagarilor din primarie va mai voteaza dracu si o sa rada de noi ca suntem mandri bucovineni dar prosti si naivi,bravo PDL ati dus de nas o groaza de ,,adevarati bucovineni mandri si fraieri" ,va meritati soarta
6.   Ce parcuri ca arata ca niste cotete! trimis de
( 8 iul 2008, 15:08:58
ba inapoiatilor voi stiti ce inseamna parcuri?tre sa aiba verdeata nu dughene peste tot ,asta de la mediu nu cunoaste cuvantul parc,nu avem niciun parc adevarat in Suceava,sunt psudo parcuri maghernitate
7.   Dfb trimis de
( 8 iul 2008, 16:07:23
DE CAND PARCUL SIPOTE E AL PRIMARIEI! PARCA E AL DIRECTIEI SILVICE NU?
7.1  RE: Dfb trimis de
( 8 iul 2008, 18:29:10
Corect. Mai �n iarna domnul primar, fost PNL din tata-n fiu, se pl�ngea ca primaria nu poate sa amenajeze parcul pentru ca apartine Directiei Silvice Suveava recte ocolul Silvic Patrauti. C�nd este vorba de oxigenul asigurat sucevenilor este conatabilizat si parcul Sipote sub denumirea pompoasa de parc dendrologic, (ramura a botanicii care se ocupa de studiul arborilor) Cine se ocupa de studiul arborilor, domnule primar?

Ca o observatie, desi ajuta ca o frectie la un picior de lemn: sunt locuitor al cartierului Burdujeni. Arata-ne domnule primar unde este parcul ce poate fi folosit de locuitorii cartierului. Sa nu ne trimiti la padurea Ad�ncata sau la padurea de pe aleea Dumbravii. Alea apartin de Ocolul Silvic Suceava.
8.   ALOOO trimis de
( 8 iul 2008, 16:32:41
ba nea harasime ai mai fost pe cartodrom? unde mai gasesti spatiu verde acolo? sau nu s-a construit nimic cu autorizatie?

9.   Un pic de spatiu verde ramas imediat se ia bani! trimis de
( 8 iul 2008, 16:52:44
Pacat ca, ,,gospodarii de ieri '' ,trepadusii ce au fost la conducere, si-au batut joc de cartierele orasuluiconfusedtrazi inguste ,blocuri multe(dormitoare de campanie) FARA PARCURI etc. ...oras monoton unde nu-ti vine a te plimba din cauza mizeriei lasate de oameni .... Trebuie multe de facut ca orasul nostru sa fie atragator cit de cit!! De s-ar reface toate trotuarele si strazile . Trebuie o echipa DE OAMENI GOSPODARI,BINE INTENTIONATI, SA NE FACA SI NOUA UN ORAS CIVILIZAT ,EUROPEAN! Dar cine, toti vor sa se imbogateasca si nu conteaza ca ne sufocam!! Un pic de spatiu verde ramas imediat e bun e luata bani!
10.   Bataie de joc'!? trimis de
( 8 iul 2008, 16:55:40
Ce pacat ca pe Cartodrom se fac blocuri! E spatiul verde singurul ramas si se vede cum se ia spaga fara rusine! De ce se renunta fara bun simt la un parc pentru batrini si copii!? O sa va para rau mai tirziu! De ce nu se ia atitudine de ,,organele competente. Bataie de joc'!?

11.   Cosmin Romega, se aude! Scrieti mai des!!! trimis de
( 8 iul 2008, 17:12:25
Cosmin Romega, daca va considerati si sunteti un bun sucevean, scrieti mai des despre acest subiect si fiti mai critic, al dracului de critic!! Aveti de- a face cu parvenitii revolutiei cu leprele de pe la conducere care nu au alte preocupari decit imbogatirea fara limita! Oamenii care au votat si care o fac f. bine la vot, sufera ca nu mai au spatii verzi unde sa se odihneasca, dar nu stiu sa explice !.....
12.   Sa se demoleze ce nu-i frumos construit! trimis de
( 8 iul 2008, 17:17:11
Blocurile care se ridica pe CARTODROM ar trebui demolate, pentru ca acolo se promisese de citre primar un PARC!!
13.   Parcul Campulung trimis de
( 8 iul 2008, 18:44:43
Prin grija padurarilor,Campulungul va deveni cel mai mare parc,datorita defrisarilor si din necesitatea de imbogatire a parcului auto personal.Cunosc un padurar,Balan,care si-a cumparat TAF si m-am intrebat ce face oare cu el,doar nu merge la plimbare cu el sau la aspirat femei.L-a cumparat ca nu mai dovedea cu calul sacare ce fura.Legal,bineinteles.Ce sa mai pierdem si timpul cu ac.comentarii,nu le baga nimeni in seama.Asta e Romania in care traim.
14.   Vrem si noi spatii verzi trimis de
( 8 iul 2008, 22:56:13
siretul se lauda mai degraba cu gropi si mult praf. acolo chiar nu ai un parc in care sa mergi sa te relaxezi

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei