Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 iul 2008 - Anul XIII, nr. 155 (3836)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Scumpire

Termica solicită majorarea preţului gigacaloriei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Scumpiri în lanţ. După majorarea tarifelor la gaz, energie electrică şi la alimente, noi scumpiri se anunţă pentru apa caldă şi mai ales pentru căldura de care vom beneficia la iarnă.

Deja o nouă scumpire a preţului de producere a gigacaloriei a fost aprobată de ANRE - Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei, dar lovitura cea mai grea va veni odată cu achiziţionarea a noi stocuri de cărbune, care şi-a triplat preţul, faţă de anul trecut.

 

320 lei – costul final al unei gigacalorii

La solicitarea societăţii de termoficare a Sucevei, Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE) a dat o aprobare de creştere a preţului de producere a energiei termice de la 141,28 lei – gigacaloria (preţ stabilit în 2006), la 169,49 lei – gigacaloria.

Dacă solicitarea societăţii Termica va fi aprobată şi de Consiliul Local Suceava, va rezulta o creştere a preţului de producţie a gigacaloriei cu aproape 20%.

“Adăugând preţul de transport, distribuţie şi TVA-ul, preţul gigacaloriei urcă la 320 lei. E o diferenţă considerabilă faţă de ultimul preţ aprobat în Consiliul Local, de 286 de lei.

Nu vom intra cu aprobarea acestui preţ în Consiliul Local, pentru că preţul de referinţă, plătit de populaţie, este de 155 lei. Nu putem să ne permitem o creştere de preţ la energia termică, deoarece ar creşte diferenţa pe care trebuie să o acoperim din bugetul local, ca subvenţie. Noi nu putem suporta nici măcar preţul actual, prin asigurarea subvenţiei, în nici un caz o nouă majorare, de mai bine de 19%”, a spus Ion Lungu, care de acum doi ani a început procedura de privatizare a societăţii de termoficare, tocmai în ideea de a elibera bugetul local de povara plăţii subvenţiilor la căldură.

Dar cum procesul de privatizare a Termica mai mult a stagnat în ultima vreme, anul acesta nici nu mai sunt şanse ca societatea de termoficare să fie preluată de un investitor privat, care să investească masiv în modernizarea unităţilor de producţie, încât să reducă costurile de producere a gigacaloriei.

 

Preţul cărbunelui, triplu faţă de anul trecut

Cum şi preţul cărbunelui ce va fi achiziţionat anul acesta va cântări greu la stabilirea preţului gigacaloriei, există mari şanse ca preţul gigacaloriei să „sară în aer”.

“Vin veşti nu tocmai plăcute din zona termoficării, deoarece preţul huilei, utilizată în procesul de realizare a energiei termice s-a dublat, ba chiar aproape s-a triplat. Partea bună este că Termica are asigurat cărbunele necesar pentru jumătate de iarnă – primele trei luni, avem stocuri de 50.000 de tone de cărbune şi 5000 de tone de păcură, şi vom face tot posibilul pentru a asigura combustibilul şi pentru cealaltă jumătate de iarnă. Pentru a ajuta populaţia, după scumpirea gazului au fost aprobate o serie de ajutoare băneşti, sper ca acelaşi lucru să se întâmple şi pentru energia termică din sistem centralizat, pentru a fi suportată o eventuală creştere a preţului gigacaloriei”, a declarat ieri primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

“Vom face o strategie cu cei de la Termica, să vedem ce putem face iarna următoare, să asigurăm energie termică populaţiei, la un preţ suportabil, pentru că şi acum sunt probleme cu plata gigacaloriilor consumate, iar în măsura în care vom majora preţul, blocajul se va accentua mai mult”, a adăugat Lungu, confruntat cu perspectiva nu prea plăcută a unor scumpiri succesive la apă caldă şi căldură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termica solicită majorarea preţului gigacaloriei.
 Vizualizări articol: 677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Termica solicită majorarea preţului gigacaloriei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bine ca trecura alegerile trimis de
( 4 iul 2008, 12:42:24
bine ca trecura alegerile, ca sa puteti da drumul cu totii la scumpiri. Rusineeeeeeeeeeeeeeee. V-ati gandit vreodata daca n-ati lucra unde lucrati si ati fi nevoiti sa suportati scumpiri , scumpiri, scumpiri, cu un salar mic si fix de cativa ani sau fara serviciu.Dumnezeu sa va lumineze mintea si calea ca sa puteti face si lucruri bune.
2.   Hehe... trimis de
( 4 iul 2008, 13:44:54
V-am spus ca eu ca o sa va sugeti la faza cu Ion Lungu, CET-ul, ACET-ul, etclaughing)) Cand am spus ultima oara tot la un articol pe tema caldurii ca in Suceava o sa fie naspa nu m-ati crezut! Asta ne trebuie. De ce sa consumam huila romaneasca ? La noi minele s-au inchis iar acum mafia rusa cu partenerul de afaceri Placinta dau iama in sat ! Pe mine va rog sa nu ma bagati la chelutieli! Oricum nu ma prinde iarna aici in satwinking
3.   BRAVO trimis de
( 4 iul 2008, 22:34:39
inca mai este loc. tineti-o tot asa.

apropos asa numitul economist lungu spune numai imbecilitati.

nu tin minciunile.
4.   ANUNT! trimis de
( 4 iul 2008, 23:06:50
"AL',acest NOSTRADAMUS din satul SUCEAVA,a prevestit cresterea pretului la gigacal "ultima oara".Citez:nu v-am spus eu ultima oara ca...Alta nedumerire a lui "NOSTRADAMUS,citez:de ce nu consumam huila romaneasca?

Raspuns:uite asa,nu consumam huila,consumam alimente.Huila o inhaleaza cei de la Termica in plamani,respectiv praful de carbune,de aceea se termina asa de repede carbunele la Termica.Il consuma angajatii "pe paine".

Apropo,"AL",huila romaneasca este de proasta calitate,in doua cu pamant si este mult mai scumpa decat aia din import.Pretul transportului unei tone de huila(de ex)din minele Jilt,Petrila,Aninoasa,este egal cu pretul tonei de huila propriu zis.Pacat ca nu te prinde iarna in "sat",ce-ai facut baiatule,te duci acolo unde se da mancare,haine in dungi si caldura gratis?
5.   Prelipcarule si placintarule vom protesta trimis de
( 4 iul 2008, 23:44:19
de o sa fugiti din oras mincinosilor si nu va mai primim in sat de veniti cu ciordaciuni de astea
5.1  RE: Prelipcarule si placintarule vom protesta trimis de
( 5 iul 2008, 08:51:36
Nu trebuie sa fuga din cauza ca ei nici nu stau (locuiesc) in oras; unul sta in Salcea si celalalt la Tisauti!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei