Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 iun 2008 - Anul XIII, nr. 147 (3828)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Hramul Sucevei

Mitropolitul Moldovei, la prima mare slujbă arhierească după întronizare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, a participat, ieri, 24 iunie, la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, la prima mare slujbă arhierească după întronizarea sa ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, eveniment ce a avut loc la începutul acestei luni.

Peste 15 mii de pelerini, din toate colţurile ţării, au venit şi în acest an la mănăstirea suceveană, pentru a se ruga şi pentru a atinge racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Două zile de rugăciune, de pelerinaj la ocrotitorul Sucevei şi al Moldovei.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Calinic Botăşăneanul, episcop vicar al Episcopiei Iaşilor, Arhimandritul Grigorie, stareţul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou, împreună cu un impresionat sobor de preoţi.

 

Feriţi de ploaie, în mănăstire

Racla cu sfintele moaşte a fost scoasă din mănăstire încă de sâmbătă dimineaţă, prilej pentru credincioşi să se închine şi să le atingă. Pe tot parcursul zilei de sâmbătă, bătrâni, copii, oameni de toate vârstele s-au aşezat la rând pentru a ajunge la foişorul unde a fost aşezată racla de argint cu sfintele moaşte, sub baldachin. Unii pelerini au venit pregătiţi pentru a petrece noaptea de 23 spre 24 iunie sub cerul liber, aşa că şi-au luat corturi, pături, haine mai groase, dar şi saci de plastic, nailoane, în caz că plouă.

 

„Sfântul m-a vindecat”

După slujba de priveghere, oficiată în ajunul Sânzienelor de ÎPS Pimen, împreună cu un sobor de preoţi, pelerinii veniţi de mai departe s-au adăpostit  de ploaie în interiorul mănăstirii, unde şi-au întins pături, haine, pe care s-au odihnit până dimineaţă.

Nu era chip să doarmă sub cerul liber, pentru că noaptea Sânzienelor a fost cu vânt, ploaie şi fulgere. Alţi pelerini s-au adăpostit în corturile cu care veniseră de acasă. Au fost şi pelerini care, speriaţi de vremea rea de afară, au apelat la localnici, pentru a-i adăposti o noapte. Este şi cazul Irinei Samson, care a venit cu o nepoţică tocmai de la Cluj. Femeia a apelat la o localnică care stă în apropierea mănăstirii să o adăpostească peste noapte.

„A făcut o mare pomană că ne-a primit. Nepoata are doar opt ani, şi am vrut să o feresc de înghesuiala din mănăstire. Sf. Ioan de al Suceava m-a vindecat de durerea pricinuită de pierderea singurului meu copil, de la care am nepoata. Era să înnebunesc, dar cineva mi-a spus să vin la Sfânt că vindecă. Pe mine m-a vindecat, pentru că am crezut”, ne-a povestit femeia.

 

„Să ne ferim cât putem de păcatul uciderii de prunci”

Curtea mănăstirii era ieri plină ochi, circa 8.000 de pelerini, după estimările Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, care a asigurat cu 130 de angajaţi buna desfăşurare a evenimentului.

Luând în calcul toţi pelerinii care au venit şi s-au închinat la racla cu moaştele Sf. Ioan ce Nou, autorităţile au estimat că, în acest an, la Suceava, au fost prezenţi peste 15.000 de oameni.

După citirea Sfintei Evanghelii, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a pronunţat împotriva avorturilor şi desfrâului şi a cerut pelerinilor prezenţi să-şi păstreze credinţa în Biserica în care s-au botezat.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a făcut o paralelă între cei doi sfinţi sărbătoriţi în această zi de Biserica Ortodoxă Română, Ioan Botezătorul şi Ioan cel Nou de la Suceava, arătând că deşi aceştia au trăit în vremuri diferite, în locuri diferite şi au avut ocupaţii diferite, au fost animaţi de gândul recunoştinţei faţă de Dumnezeu. ÎPS Teofan a subliniat că, din totdeauna, copiii au reprezentat un dar al lui Dumnezeu, iar pentru familiile care nu aveau copii aceasta era ca un blestem.

„Să ne ferim cât putem de păcatul uciderii de prunci”, a spus ÎPS Teofan, adăugând că cei care îndeamnă la avort „luptă împotriva lui Dumnezeu. Odată pruncul născut, să fie crescut în frica de Dumnezeu şi cu dragoste de ţară”.

Tot în cuvântul său de învăţătură, ţinut în faţa miilor de pelerini, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a mai arătat că dragostea nu poate fi adevărată dacă soţul îşi înşeală soţia, sau dacă soţia îşi bate joc de soţul ei, apreciind că „păcatul desfrâului” este dezastruos.

 

ÎPS Pimen, 26 de ani de slujire arhierească

ÎPS Teofan a subliniat că a făcut aceste referiri în condiţiile în care unul dintre cei doi sfinţi sărbătoriţi ieri, Ioan Botezătorul, propovăduia dreapta vieţuire.

Înaltul ierarh a mai arătat că celălalt sfânt sărbătorit, Ioan cel Nou de la Suceava, propovăduia dreapta credinţă şi, în condiţiile în care trăim, „într-o lume în care avem vânători de suflete”, le-a cerut pelerinilor prezenţi să-şi păstreze credinţa şi să rămână în Biserica în care s-au botezat.

Spre finalul cuvântului de învăţătură, ÎPS Teofan l-a felicitat pe ÎPS Pimen la împlinirea a 26 de ani de slujire arhierească, actualul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor fiind hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

„În urmă cu 26 de ani, în prezenţa Patriarhului Ierusalimului, a Patriarhului României din acea vreme, Iustin şi a fostului Patriarh Teoctist, care era mitropolit al Moldovei, arhimandritul Pimen a fost hirotonit arhiereu”, şi-a amintit ÎPS Teofan.

Acesta i-a oferit lui ÎPS Pimen o icoană a Sf. Cuv. Parascheva, ocrotitoarea întregii Moldove, care, alături de Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, „să-i fie ocrotitoare în viaţa de arhiereu şi de călugăr”.

 

Mulţumire de la ierarh, la ierarh

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, i-a mulţumit ÎPS Părinte Mitropolit Teofan pentru participarea la hramul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, spunând: „mulţumim ÎPS Sale pentru cuvântul părintesc pe care ni l-a rostit. Acest loc este o sărbătoare de zidire sufletească, care se săvârşeşte în sufletele noastre în orice loc, pentru că în orice loc trebuie să binecuvântăm pe Dumnezeu şi să-i mulţumim pentru toate”.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Teofan a citit „o rugăciune de dezlegare pentru tot poporul”, moment în care a început să plouă, iar pelerinii s-au adăpostit sub umbrele sau sub zidurile mănăstirii.

 

Procesiune

La slujba religioasă au asistat primarul Sucevei, Ion Lungu, şi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie şi Dan Cadariu.

După oficierea Sfintei Liturghii, racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a fost protejată cu o folie de plastic pentru a nu fi udată de ploaie, şi purtată pe străzile municipiului într-o procesiune la care au luat parte mii de credincioşi.

La fiecare biserică (Biserica Sf. Înviere, Biserica Domniţelor, Biserica „Sf. Gheorghe” Mirăuţi, Biserica Sf. Dumitru, Biserica Sf. Nicolae, Catedrala „Naşterea Domnului”, Biserica Monument „Naşterea Maicii Domnului”), alte câteva sute de oameni, însoţiţi de preoţi cu icoane în mâini, întâmpinau procesiunea.

Sub umbrele sau în bătaia stropilor de ploaie, sucevenii s-au înghesuit să atingă racla cu moaşte sau să fie stropiţi cu agheasmă de preoţii care au însoţit procesiunea. Aseară, la ora 22:00, moaştele au fost din nou depuse la locul lor în Sfânta Mănăstire.

Sfântul Ioan cel Nou este protectorul  municipiului Suceava, iar domnitorul Alexandru Cel Bun a adus în anul 1402  moaştele Sfântului  la Suceava.

 

Nu este hram fără cerşetori şi comercianţi ambulanţi

Nici în acest an nu au lipsit comercianţii care şi-au etalat kitch-urile de bâlci (baloane şi jucării de toate felurile) sau produsele alimentare (mici, hamsii, sucuri şi chiar bere). Toate acestea se aflau în apropierea mănăstirii Sf. Ioan. În interiorul mănăstirii se vindeau obiecte religioase.

Din mulţimea de pelerini nu au lipsit nici cerşetorii care, an de an, apelează la mila credincioşilor, dar nici persoanele „autorizate” care solicitau fonduri pentru construirea de biserici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mitropolitul Moldovei, la prima mare slujbă arhierească după întronizare.
 Vizualizări articol: 1583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Mitropolitul Moldovei, la prima mare slujbă arhierească după întronizare4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cuvinte care nu exista trimis de
(25 iun 2008, 14:40:42
dupa stiinta mea, cuvintul "intronizare" nu exista in limba romana. poate ati vrut sa spuneti "intronare". ce ma frapeaza e ca, desi au fost deja o multime de discutii pe tema asta, acest cuvint inventat de un reporter din nestiinta limbii romane e in continuare folosit - l-am vazut si in ziare cu pretentii mai mari decit monitorul de suceava.

destul de jenant.
1.1  RE: Cuvinte care nu exista trimis de
(25 iun 2008, 20:44:19
Conform dreptului canonic bisericesc, intronizare se foloseste doar in cazul Patriarhului, in rest se foloseste termenul de inscaunare, ca si in cazul de fata, deci reporterul a gresit intr-adevar, dar nu la forma cuvantului ci la semantica lui.
1.2  RE: Cuvinte care nu exista trimis de
(25 iun 2008, 23:41:28
Fiecare mafie cu argoul sau. Nu stiu de ce trebuie sa le folosim termenii.
1.3  RE: Cuvinte care nu exista trimis de
(26 iun 2008, 01:10:08
"intronizare" nu exista in DEX. daca el nu exista, se cheama ca nu are nici semantica. daca eu incep de azi sa inventez cuvinte, nu inseamna ca ele fac neaparat parte din fondul limbii romane. pur si simplu nu inteleg ce are "intronare".

:)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei